Fake news: 1 + 1 = 2

3.3.2017 / 06:10 Komentiraj
Masa, ki voha kri političnih nasprotnikov, je tako velika kot tista druga masa, ki tudi voha kri nasprotnikov. Seštejte.
NAROČI SE PRIJAVI SE

BuzzFeed je pred dnevi objavil noro zgodbo o dveh diametralno nasprotnih (fake) news portalih. Gre za Conservative 101 in Liberal Society. (Ne sprašujte.) Prvi je desničarska godlja pobesnelega zmerjanja Demokratov in vseh, ki jim niso pljunili v obraz, če so jih kdaj slučajno videli, drugi pa skoraj identično sranje, le da z drugega političnega brega.

Guess what? Oba portala izdaja eno in isto podjetje. Gre za podjetje American News LLC iz Miamija, ki poleg Conservative 101 in Liberal Society (s čez 2M lajkov na FB strani Liberal Daily) izdaja istoimenski news portal American News (5½M lajkov na FB), versko stran (v narekovajih) God Today in demokratično revijo Democratic Review.

BuzzFeedu sta padla v oči članka o Kellyanne Conway na Conservative 101 in Liberal Society, ki sta si bila sumljivo podobna — čeprav sta vsak s svojo pristranskostjo besnela proti domnevnemu dogajanju v zvezi s predsednikovo svetovalko.

Noga. Dve nogi.

Zgodbo, ki jo je sicer lansirala CNN — pretenciozno, kot jim to zna očitati sam Trump —, da je Bela hiša Trumpovo komunikacijsko direktorico zaradi nekaterih nedavnih netočnih in/ali nezanesljivih navedb “postavila na stranski tir” glede prihajajočih nastopov v medijih, je Liberal Society lansiral pod headlineom Bela hiša KONČNO dala nogo Kellyanne Conway. Ste veseli?, Conservative 101 pa pod naslovom Znoreli boste: Bela hiša pravkar dala Conwayevi nogo.

Oba naslova sem nalašč prevedel v žmohtno primitivni stil Slovenskih novic. Ker to je v bistvu isti šit, ne.

“Zanič”/“Nepogrešljiva”

Na BuzzFeedu so skratka opazili, da sta obe spletni strani zanemarili dejstvo, da je bila Kellyanne Conway prav tisti dan (22.2.) spet najavljena pri Seanu Hannityju v njegovem talk showu na Fox News, da sta oba članka operirala z izrazom “dobila nogo” (“gives/gave the boot”) in da razen emfatično navijaških trditev, v enem primeru všečnih Trumpovim privržencem, v drugem pa nasprotnikom, med njima ni bilo veliko razlik.

Tekst v “liberalnem” mediju se je začel s stavkom: “Kellyanne Conway je Trumpova zanič komunikacijska direktorica.” Tekst v “konservativnem” pa s stavkom: “Kellyanne Conway je Trumpova nepogrešljiva komunikacijska direktorica.”

Tekst v “liberalnem” mediju se zaključuje z retoričnim vprašanjem: “Ste veseli, da Conwayeva odhaja?” Tekst v “konservativnem” mediju pa se zaključuje z retoričnim vprašanjem: “Boste Conwayevo pogrešali na televiziji?”

To bi lahko bilo naključje. Toda ko so šli raziskovat, jih je internetna forenzika z istimi Google Analytics in Google AdSense ID-ji v izvornih kodah obeh portalov pripeljala do enega in istega izdajatelja — American News LLC — in še nekaterih drugih njihovih spletnih edicij.

Populistični poden

Podobne primere — tendenciozne ali ne — bi seveda lahko našli tudi drugje, tudi v Sloveniji. Ampak ne v medijih enega in istega izdajatelja. Slovenski novinarji ne pišejo nujno po vesti in prepričanju, vendar se morajo znotraj medijskega portfelja istega izdajatelja vsaj navzven, če že ne navznoter — v redakciji, kaj šele v sebi, s svojimi prepričanji — strinjati ali vsaj glumiti, da se strinjajo.

Res pa je tudi, da tako imenovani slovenski tranzicijski, (domnevno ali tu in tam) levičarski mediji še niso dosegli takega podna od tendencioznosti, kakršnega obvladajo recimo na Reporterju in Novi24TV.si. Ali vsaj ne tega populističnega podna. Mogoče Svet24. Ker Slovenske novice so za moj okusa desničarske.

BuzzFeed v zvezi s tem citira profesorja in data žurnalista Jonathana Albrighta, ki je raziskal in shematično prikazal provenienco in distribucijo fake newsa v ZDA. Obvezno branje za vse fane grafičnih prikazov v stilu Žige Turka.

Na tem mestu naj samo opozorim na njegove tekste v Guardianu (Stop worrying about fake news. What comes next will be much worse) in v Fortune (What a Map of the Fake-News Ecosystem Says About the Problem) in na spletni strani njegove matične univerze (Elon professor’s research on ‘fake news’ ecosystem generating international attention.

Vest in prepričanje

Najbrž že dolgo ne verjamete, da novinarji in njihovi delodajalci delajo in poslujejo po svoji osebni vesti in političnem prepričanju. Da se sporočila in ton njihovih službenih izdelkov ujemajo z njihovo osebno naklonjenostjo eni ali drugi politični opciji.

No, nekateri že mogoče (če imajo srečo). Mnogim pa ni mar, če prihaja do diskrepance med osebnim in profesionalnim. Ker ljubi kruhek.

Očitno pa po novem obstajajo še tretji, ki delajo oboje: strežejo obema političnima opcijama. Namenoma. Načrtno. In ekstremno. Da dosežejo več ciljne publike. Ene in druge. Ne v smislu idealističnega pojmovanja politične uravnoteženosti, ampak zato, ker se splača. Ker je množica, ki rada voha kri političnih nasprotnikov, približno enako velika kot druga množica, ki tudi rada voha kri svojih političnih nasprotnikov.

Logično. Ena in ena je dva.

Jagodni izbor

Za konec pa še nekaj top primerkov fake newsa od izdajatelja Conservative 101 in Liberal Society. Fascinantno. In dobra zabava, po svoje. Čeprav je malo tudi žalostno.

Miley Cyrus To Leave America For Good After Challenging Donald Trump And Losing Big Time.

Rosie O’Donnell Leaving The Country for Good… She’s Never Coming Back

Histerično: Butasta liberalka Bette Midler hotela očrniti Trumpa, a jo je fasala po riti

BREAKING NEWS: President Trump Ready To Sign Executive Order To Protect Christians.

Obama Addresses Republicans: ‘I Didn’t Create Trump, Your Bigotry Toward Me Did’ – But He Has A Plan.

S takim smetjem se niti najhujši slovenski mediji ne morejo kosati. Je pa po drugi strani neverjetno, da te internetne strani zgledajo — vizualno — točno tako kot zgoraj omenjene in tudi kot Žurnal24.si ali tistih devet portalov od Pro Plusa ali Svet 24 itd.

Kar pa najbrž ni povezano s pomanjkanjem občutka za estetsko. Ali pač.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE