To je Maribor: skrivnost v pričakovanju resnice

26.2.2017 / 06:08 Komentiraj
Maribor se prebuja, medtem ko pomlad odtaja hlad v srcih in maslo v ušesih. Ljubezen je več kot samo ime. Kaj še čakamo?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Mesta so prvovrstni dokaz, da je človekov boj za neminljivost tako čudovit kot — navsezadnje, vedno navsezadnje — tudi tragičen. Pomislite na Rim, to danes opešano, pred tisočletji pa veličastno mesto imperialne veličine, okrog katerega je zahodna civilizacija oblikovala orbito. Marsova sina dvojčka Romul in Rem sta se borila na življenje in smrt: Romul je ubil svojega brata in v spomin na svoj boj mesto poimenoval Rim (Rome). Brez ega tukaj!

Mesta, to geometrijo življenja, gradijo ideje, kri, solze, materino mleko in moško seme. To so sestavine vseh dobrih in vseh strašnih stvari.

Vzemimo za primer Chicago, mesto, ki predstavlja ideale Amerike. Prvi nebotičniki se dvigujejo v nebo kot molitev iz srca države. Chicago je v tem smislu molitev k minljivim bogovom, ki ne slišijo priprošenj železa in betona, temveč tožbe denarja in trgovanja.

Bobri

Pomislite na New York, mesto novega sveta, ki ni niti evropsko niti ameriško. Ali ne bi to mesto moralo stati sredi Atlantskega oceana? Korporacija (Nizozemska zahodnoindijska družba) si je prizadevala ustvariti dobiček s pobijanjem bobrov ob reki Hudson in je na svojem bogastvu ustvarila New York.

V tem primeru ni bil bratomorilski impulz po slavi tisti, ki je ustvaril mesto. To je bil denar, božanstvo novega sveta. Pohlep in denar sta ubila Boga! Hvala, g. Nietzsche, da ste nas opozorili na to, kar je bilo očitno.

In poglejte laboratorijsko oblikovana ameriška mesta, ki so videti kot odtisi križajočih se črt z višine 10.000 metrov: sever in jug, vzhod in zahod. Stil se je izgubil v racionalnosti mesta, ki ga je oblikovala mreža in kjer denar, ne krave in ovce, oblikuje prostor in čas.

Koze in krave

V nasprotju s tem pa srednjeveška mesta — kot Maribor — določa muhavost naravnih poti, po katerih so ovce nekoč šle od senčnega drevesa k vodi na soncu. Te prave poti, ki so jih na Zemlji določile koze in krave, so sčasoma postale tlakovane ceste.

Slika mesta, ki so ga oblikovale živalske noge, ga naredi bistveno bolj skrivnostnega kot pa brezdušna mreža, ki je kljub svoji jasnosti brez inspiracije. Poskusite napisati pesem v Europarku ali pred McDonaldsom skomponirati skladbo z Johnom Cagem za klavirjem. 4' 33" sekund tišine, prosim.

Biti izgubljen v prostoru brez duše ti lahko prinese samo estetski zvok kot jazz v vlažnih, z lesom opaženih barih New Orleansa. Jazz kot zvok vetra in trobil, ritma in strun zavrača nihilistično praznost neobstoja, čeprav si ga drzne objeti. Glasbeni žanr kot recimo blues se upira brezbožnim potem denarja in pohlepa, mrežam in molitvam betona in železa, četudi se utaplja v viskiju, toniku in cigaretnem dimu. B. B. King in Muddy Waters nas lahko zdaj samo rešita, kot ne bi Heidegger nikoli rekel.

Slika mesta, ki so ga oblikovale živalske noge, ga naredi bistveno bolj skrivnostnega kot pa brezdušna mreža, ki je kljub svoji jasnosti brez inspiracije. Poskusite napisati pesem v Europarku ali pred McDonaldsom skomponirati skladbo z Johnom Cagem za klavirjem. 4' 33" sekund tišine, prosim.

Tvoja simfonija

In ti, Maribor? Mesto, položeno v zibelko Dravske doline? Kakšne zvoke proizvajaš? Kakšni so tvoji odmevi med Pohorjem in Piramido, ki se odbijajo od reke? Moja ušesa so na preži. Ko sem se sprehajal ob Dravi v mrzli januarski turobnosti, sem slišal pokanje ledu — zvok brezbrižnosti narave do mesa in krvi.

Pa vendar so v tem starem mestu skrivnosti. Vsak človek odprtega srca lahko sliši, kako se premikajo tik pod kamnitimi kockami, nedaleč od kravjih nog.

Tako kot narava se tudi te skrivnosti zdijo brezbrižne. Pa vendar pričajo o nekem večjem boju, ki ga pooseblja Maribor: dostojanstvenem boju za nadaljevanje človeškega duha, ne da bi postal žrtev abstraktne logike praznega sanjarjenja o zgodovinskem napredku, v katerem vedno zmagata železo in beton.

To je tvoja simfonija, Maribor, negativna simfonija “temnega prostora”, ki jo je treba poslušati naglas in katere note bodo nekega dne morda obrnjene.

Ljubljana se boji ljubezni

V tem smislu moramo primerjati imeni dveh največjih mest v Sloveniji: Ljubljano in Maribor. Ime Ljubljana skriva v sebi besedo “ljubezen”. Postavlja se vprašanje: česa se to mesto boji? Ali se boji “ljubih”, ki niso ljubljeni? Niti Slavoj Žižek ni mogel z lahkoto rešiti te uganke z vsemi svojimi psihoanalitičnimi silami! Ljubljana je prestolnica, toda kljub temu se boji ljubezni. Morda bi pomagala viagra? Je bolje ljubiti in izgubiti — ali sploh nikoli ljubiti? V mojih ušesih človeka srednjih let zveni to staro vprašanje dolgočasno.

Kaj pa Maribor? Pomeni “grad na meji”. Meja? Da, meja med civilizacijo in praznino zgodovine, med pomenom in ničnostjo. Maribor je kot rob britvice. Kot tokovi Drave se igra med zadovoljstvom pomena in tragedijo prepada. Nekdo, ki je poznal Sartra, je kopiral pomen imena Maribor iz njegove slavne knjige Bit in nič.

Kaj tvega Maribor?

Maribor nekaj tvega, se mi zdi. Je kot ljubezenska črta. Ljubezen je kot črta: istočasno povezuje in razdvaja svetove. Ljubezen razdvaja in združuje, tako kot rodovitne doline, ki bodo spomladi zacvetele. To je Maribor: skrivnost v pričakovanju resnice. To je “glasba” na robu sveta, pa vendar se noče prekucniti ne na eno ne na drugo stran.

Svet zdaj prikazuje veličastno paleto mest — tako svetleča kot tudi temačno, briljantna in neumna, kultivirana in vulgarna. Na vzponih in padcih razuma in norosti glasba poje o ljubezni in izgubi. Maribor se prebuja, medtem ko pomlad počasi tali hlad v naših srcih in maslo v naših ušesih. Ljubezen je več kot ime — je stanje. Tukaj smo. Le kaj še čakamo?


Opomba: Tekst je bil objavljen v petek, 24. februarja 2017, v Večeru v rubriki Pogledi pod naslovom Maribor: mesto na robu prepada. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem in uredništvom.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE