Pazite, kako glasujete! Da ne boste zafurali še ene Eme…

24.2.2017 / 06:10 Komentiraj
Čeprav se oprijemamo kompleksa, da Slovenci na Evroviziji nikogar ne zanimamo, bomo prej ali slej končno enkrat zmagali.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zadnjič sem znanemu slovenskemu glasbeniku rekel, da je razplet Eme nacionalno vprašanje — in ga spravil v smeh. A ne za dolgo.

Bomo kdaj dojeli, da odločitve, ki jih sprejemamo pri izbiri slovenskega evrovizijskega predstavnika, niso samo brezplodno, mejno zabavno tratenje prostega časa ob koncu tedna in pompozno polnjenje televizijskega sporeda?

Če ne prej, se bo to zgodilo takrat, ko bo Slovenija — morda že letos — na Evroviziji zmagala in ko bo iz glamuroznega popevanja nastal projekt, s katerim se bodo razen z EBU in RTV Slovenija ukvarjali tudi zunanje, notranje, finančno in kulturno ministrstvo, pa mestni sveti, turistični zavodi in bog ne daj še KPK?

Kar naenkrat to ne bo več nič kaj estradno, mar ne?

Luzerski kompleks

Čeprav se oprijemamo kompleksa, da Slovenci na Evroviziji nikogar ne zanimamo, se bo to prej ali slej verjetno bo zgodilo. Saj se je že kdaj komu, ki je mislil podobno. Latviji, Estoniji, evrovizijsko pozabljeni Avstriji, večnima poraženkama Finski in Norveški, sicer rekorderki v zadnjih mestih in ničlah. Davnega leta 1989 tudi Jugoslaviji. Takrat je vse pokalo po šivih.

Pravljica, da Sloveniji ne bo nikoli uspelo na Evroviziji, nas ohranja mirne v tej mehki, topli plenički luzerske cone udobja. Da se nam ne bo treba ukvarjati z evropskimi milijoni, spremembami mestne infrastrukture, varnostnimi vprašanji in tisočerimi novimi turisti s polnimi denarnicami in da bomo lahko tarnali naprej. Ker nam je dovolj dobro in ker smo mednarodno dovolj prepoznavni, da se nam z velikimi zgodbami ni treba ukvarjati.

Nesmiselno, vendar tako zelo naše.

Vas ni nič strah?

Vas ni nič strah, ko gledate, kako resno se je nacionalka letos lotila Eme? Ker neglede na to, kako se slepite, gre pri tem zelo zares. Glasbeniki so imeli za pripravo skladb dovolj časa. Mnoge med njimi so ustvarili tuji avtorji, pa tudi slovenski hitmakerji. Nekateri nastopi so že evrovizijsko skadrirani, samo še napis “Slovenia” manjka v spodnjem levem kotu ekrana.

Za šalabajzerstvo in kmetavzarstvo je ostalo malo prostora. Komadi so zunaj, med polfinaloma in finalom je taktičen teden dni časa. Nastopilo je obdobje krute resničnosti, ko se že jasno kaže, katere skladbe so uspešnice in katere so pritegnile največ pozornosti tujih evrovizijskih komentatorjev.

Na YouTubu ni dvoma

In če oboževalce še lahko odpikamo kot žrtve evrovizijskega fanatizma brez stika z realnostjo, je tu še najsodobnejši in najbolj neusmiljeni merilec odmevnosti — Youtube. Na YouTubu je povsem vseeno, koliko žirantov poznaš in kako bi si zmago, neglede na komad, zaslužil že samo zato, ker si dober vokalist. In ker ti je kakšno leto prej za las ušla.

Številke so kar krute. V šestih dneh po polfinalu je posnetek nastopa dua BQL s skladbo Heart of Gold zbral čez 300.000 ogledov. Skladbo Fse Nike Zorjan si je v istem času ogledalo skoraj 140.000 uporabnikov YouTuba, On my way Omarja Naberja čez 80.000, Zažarim od Raiven prav toliko, Open Fire Tima Koresa 75.000, Flower in the Snow Nuške Drašček blizu 50.000 ogledov, Wild Ride od King Foojev čez 30.000, Sell Out z Ni panike pa čez 20.000 uporabnikov.

Če bi o zmagovalcu odločali zgolj kliki (mednarodnih) uporabnikov YouTuba, ne bi bilo nobenega dvoma, kdo bo zmagovalec.

V manj kot tednu dni so finalisti Eme zbrali krepko čez pol milijona ogledov. Mimogrede, posnetek finalnega nastopa dua Maraaya, od katerega smo si v zadnjih letih največ obetali, je od 23. maja 2015 na Dunaju do danes zbral 2.366.096 ogledov. Letošnji finalisti Eme imajo torej silovit tempo.

V šestih dneh po polfinalu je posnetek nastopa dua BQL s skladbo ​Heart of Gold zbral čez 300.000 ogledov. — [Fotografija: Jani Ugrin/RTV Slovenija.]

To niso sprejemci za študij solo petja

Kaj boste upoštevali, ko boste oddali svoj glas? Bo žirija spet vztrajala na okopih strokovnosti in ocenjevala samo vokale, kot da gre za sprejemne izpite za študij solo petja? Bo delila točke po principu, da si jih ta in ta zasluži, ker že tako dolgo lepo poje? Evrovizijskega občinstva naše čustvene navezanosti ne zanimajo. Bodo gledalci videli samo odrski cirkus, preslišali pa vokalni masaker? Bodo glasovali po lokalpatriotskem ključu?

Razmišljam širše. Evrovizijsko. V več kot 60 letih tega šova bi se že lahko kaj naučili. Odgovor je nekje v sredini: v dobrem paketu — in v iskrici. Ker evropski okusi si v resnici niso tako zelo različni. Zelo malo skladb je na Evroviziji zmagalo po naključju.

Seveda pa še vedno ostaja odprto vprašanje, ali nas je za dober evrovizijski rezultat — v tej mehki, topli plenički — v hlačah sploh dovolj…


Opomba: Tekst je bil objavljen v sredo, 22. februarja 2017, v Večeru pod naslovom Boste zafurali še eno Emo?. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem in uredništvom.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE