Kliči FB za prenos umora

17.2.2017 / 06:10 Komentiraj
Storilca gnusnega zločina bosta kaznovana. Kaj pa tisti, ki so uživali ob prenosu? Ki so brutalnost nagradili z lajki?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Te dni razmišljam o prihodnosti. Navdaja me s strahom pred tehnološkim napredkom. Strah me je, ker si ne znam predstavljati, kaj vse bo to potegnilo za sabo.

Brutalni pretep, ki so ga prenašali v živo na spletu, nas postavlja pred množico dilem. Vidimo, kaj se lahko zgodi, ko vsebina na družbenem omrežju odslikava psiho in psihopatsko miselnost uporabnikov.

Kako je mogoče, da med nami živi tako bolan um? Kako je mogoče, da se takšna grozodejstva dogajajo? Kako je mogoče, da so takšna grozodejstva dostopna na družbenem omrežju? Kako je mogoče, da posnetkov takšnih grozodejstev ne odstranijo več kot pol dneva? Kako je mogoče, da imajo takšna grozodejstva toliko ogledov? Kako je mogoče, da takšna grozodejstva delijo tolikšne množice uporabnikov? Kako je mogoče, da takšna grozodejstva sploh všečkamo?

Videti je, da ni več meje med dopustnim in nedopustnim, med normalnim in bizarnim, med človeškim in nečloveškim.

To ni bilo nekje tam v Ameriki

In to se ni zgodilo nekje tam v Ameriki, temveč med nami, v Sloveniji.

Uporabniki tehnologij se ne zavedajo posledic, ki jih prinašajo. Ali ni to nekaj takega kot nož, ki je lahko orožje, obenem pa tudi koristno orodje? Se uporabniki zavedamo moči tehnologije, ki se lahko iz najnedolžnejše in najkoristnejše oblike sprevrže v najhujše orožje?

V preteklosti smo bili že večrat priče posnetkom mučenja in ubijanja, objavljenim na internetu. Vsi po vrsti smo krivili tiste, ki so zlorabili tehnologijo za perverzno zabavo, objestnost, maščevanje in uničevalnost.

Brutalni pretep v vasi pri Krškem v živo na Facebooku ponovno priča o nepredstavljivi noriji. Telefon in Facebook Live sta lahko tudi orožje. Ne samo nož. Tudi telefon s kamero in družbeno omrežje sta po eni strani del našega vsakdana, po drugi pa neizmerna nevarnost.

V katerem sveti ti ljudje živijo?

Nekateri uporabniki Facebooka so posnetek delili. Še več, všečkali so ga! Množica, ki je všečkala brutalni obračun, očitno živi v nekem drugem svetu. Mogoče mislijo, da ima pač tisti človek še nekaj življenj. Da je to pač ena epizoda in da se bo igra nadaljevala.

Storilca tega grozodejstva bosta kaznovana po zakonu. Kaj pa tisti, ki so ob tem uživali? V katerem svetu živijo ti ljudje?

Srhljivo je pomisliti, kaj se v današnjem svetu najbolje prodaja: brutalnost, kri, bizarnost. Za to dobiš več ogledov, več šerov in več lajkov. Skrbi me, ker si težko odgovorim, ali je to dogajanje na spletnih družbenih omrežjih odraz tega, kar v našem svetu živimo, čutimo, ali gre za preprosto dojemanje nekega drugega sveta.

Če gre za odraz tega, kar živimo in čutimo tukaj in zdaj, potem je moj strah resnično neizmeren.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE