Mir je pokvarljiva roba. Svet nostalgično zaudarja po nasilju in vojni.

11.2.2017 / 06:10 Komentiraj
Ulice ZDA so preplavile Trumpove politične nasprotnice, ki na partizanskih akcijah tulijo, da pa on že ni njihov POTUS.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ko je Trumpov predhodnik Obama umaknil vzgojne ukrepe zoper malega lumpa Hasana Ruhanija, se je že zdelo, da je med ZDA in Iranom naposled le preskočila iskrica. A nič od tega. Trump je politično idilo pokvaril takoj, ko se je utaboril na prestolu in orkom z Bližnjega vzhoda zapahnil duri. Gre za prebivalce sedmih muslimanskih držav — vključno z Iranom.

“Iran se igra z ognjem,“ je rekel novi ameriški predsednik. Pa še res je bilo. Ameriški ukrep so v Iranu proslavili z veličastnim ognjemetom.

A tudi Donald Trump se igra — z živci celotnega sveta. Nekateri pravijo, da je v treh tednih dvignil več prahu kot Obama v osmih letih. Trump je nepredvidljiv, zato borze in svetovni politkomisarji trepetajo od strahu.

Eksotični hrošč je pod mikroskopom. Bolje, da je. Naj kar bo permanentno. Da bo lahko njegova lastna administracija preklicala še kakšno njegovo odločitev. Nenazadnje je tudi tistim, ki so z vizo in celo z zeleno karto v roki čakali na vstop v ZDA, pred nosom zaloputnil vrata.

Na ulice so pridrle politične nasprotnice, ki na svojih partizanskih akcijah po ameriških velemestih tulijo, da Republikanec ni njihov predsednik. Ljudska sodišča Trumpa obtožujejo seksizma. Nihče nas ne bo grabil za pusike samo zato, ker je famous!

Perzijska mačka

Olje na ogenj konflikta med ZDA in Iranom so prilile tudi dodatne gospodarske sankcije. Trump je perzijski mački s tem tako močno stopil na rep, da se cviljenje razlega po vsem svetu. Če ga bo preveč bolelo, bo ugriznil tistega, ki se bo znašel preblizu — in Izrael mu ves čas prav nadležno skače pred smrčkom.

Za Irance bo egocentrični Trump precej trd oreh, na katerem si lahko polomijo čekane. Zato Perzijci že bildajo svoje militarne mišice.

Strelski derbi Rusija–NATO

Mišice pa bildajo tudi Rusi. Pa ne samo na Bližnjem vzhodu, temveč tudi na ukrajinskih ravnicah. Sicer bolj posredno. Na odru Bolšoj teatra se odvija velika drama. Igralci so prostaki, prišepetovalci pa profesionalci holivudskega kova, razdeljeni v dve grupi. Ena navija za puntarje, druga za fevdalce iz Kijeva.

Mišice sovraštva se krepijo, njihovi rastni hormoni so nedolžna človeška življenja, žrtvovana za preizkušanje novih petard in trošenje starih. Svetovne velesile postajajo podobne nenasitnim zverem iz Apokalipse. Ves svet gre k vragu.

Strelsko prvenstvo seveda gosti Vzhodna Evropa.

Feminizem ja, feminizem ne!

Sovraštvo pa se ne širi samo navzven, ampak tudi navznoter. Znotraj Amerike. Na ulice so pridrli hudourniki političnih nasprotnic, ki na svojih partizanskih akcijah po ameriških velemestih tulijo, da Republikanec ni njihov predsednik. Ljudska sodišča Trumpa obtožujejo seksizma. Nihče nas ne bo grabil za pusike samo zato, ker je famous!

Ruska notranjepolitična situacija je diametralno nasprotna. V največji državi sveta so bile aktivistke skupine Pussy Riot ideološko in medijsko že evtanazirane. Po znamenitem anarhističnem očenašu v pravoslavni katedrali je sledilo prisilno zimsko taborjenje v Sibiriji.

Proces gre naprej. Zdaj sledi relativizacija nasilja v družini. Duma enoglasno prikimava tej sijajni odločitvi. Zahod se naj briga zase.

Smrt feminizmu! Možje bodo po flaši vodke končno lahko kulturno nabutali svoje soproge.

Balkanska kolaboracija in supermarket z belim blagom

Po letih sprenevedanja, zavlačevanja, odlašanja, mencanja in pasivnosti so se države na tako imenovani Balkanski poti končno le prebudile. Good morning!

Zunanje meje je treba zaščititi. Do zvončkov in trobentic se je treba uskladiti, kako ravnati v primeru novega migrantskega cunamija. Hrvaška že razmišlja o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaščine, Cerar pa raje modruje o tem — namesto da bi vzel puško v roko —, da zapiranje Balkanske poti ni okej, ker se bodo prebežniki odločili za romantično križarjenje po Jadranu. “Ne strašimo, temveč opozarjamo na možnost krepitve migrantskih poti,” se nerodno izgovarja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE