Pasivna posavska Pepelka: Zdaj naša Melanija, potem pa še svet!

8.2.2017 / 06:08 4 komentarji
Totalno naša! Turbo kič po slovensko. Prava telenovela. Pozabite Tino Maze, Štefko Kučan, Pahorja in kar je še teh punc.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Se čudite domači histeriji okrog Melanije? Se čudite tabloidnemu remakeu Možinovih Pričevalcev, v katerem se pozabljeni ljubljanski svedri iz 80. spominjajo sentišev, na katere so v bizoviških diskačih stiskali punco, ki je postala prva dama ZDA? Se vam zdi bizarno, da ženski, ki so ji viharji usode in zgodovine namenili zibelko prav v Sevnici, tako vztrajno dopovedujemo, da je naša?

Naša?

Ja! Melanija je naša. Tako totalno je naša, kot da bi si jo za naše potrebe izmislil scenarist najbolj solzave telenovele. Čista popolnost. Turbo kič po slovensko.

Pozabite Tino Maze, pozabite Štefko Kučan, pozabite Pahorja in kar je še teh in takih punc. Ona ima vse to in še več. Melanija ni ameriški sen, Melanija je slovenski sen!

Jebiga

Melanijina Slovenija je dežela s tradicijo socialistične uravnilovke in neštetih v tem duhu ustvarjenih zaviralcev individualnega uspeha. Melanijina Slovenija je državica, kjer sta pojma konkurenčnost in trg približno tako uporabna in učinkovita kot pozivi generalnega sekretarja OZN, da je treba odločneje ukrepati. Gre za okrasje politične retorike, ki še ni zakorakalo iz paragrafov v prakso.

Uspeh, ki je vsaj od kmetijske revolucije naprej pozvezan s tem, da je nekdo boljši od drugega — jebiga —, je še vedno tabu, rezerviran za čudake z debelo kožo.

Saj veste, kako to gre. Če ti je ratalo, obstaja utemeljen sum, da je šlo pri tem nekaj narobe. Če ti ne rata, je normalno. Če ti uspe, pa je nujno nekaj narobe!

Za šankom se vedno najde nekdo, ki pozna nekoga, ki pozna nekoga, ki ima sestrično, ki mu je povedala, da ji je mož povedal, da Akrapovič že ne bi Rossiju auspuha švasal, če ne bi njegov tast na Ministrstvu poznal nekoga, ki mu je zrihtal… — bla-bla-bla.

V naši dolini ni brezmadežnega uspeha. Celo pri športnikih, ki so v cvetu kariere najbolj naši, komaj čakamo, da jim forma pade in da lahko začnemo onanirati na forumih, da so bili uspešni samo zato, ker niso čisto normalni.

Nenormalen človek, ki izstopa, pač ne more biti naš človek. Normalni smo samo mi, prebivalci z vrha Gaussovega griča.

Pa poglejmo par primerov.

Biti najboljši je abnormalno

Tini Maze smo na koncu kariere pripisali, da je bila uspešna pravzaprav samo zato, ker je egoistka, ki narodu ne vrača ljubezni. Pa še materialistka za povrh. Mi na minimalcu, ona bi pa devetdeset tisoč!?

Tako smo jo naredili manj našo, sebe — ker pač nismo taki grabežljivci kot ona — pa bolj normalne. Resda nimamo prilike v enem dopoldnevu pobasati par jurjev, ampak pustimo to. Ker tudi to ni normalno. Normalno je biti normalnež na normalni mezdi. Biti najboljši na svetu in pokasirati nekajdeset jurjev pa je abnormalno.

Petru Prevcu, če nadaljujem z njim, smo v tej sezoni pripisali, da slabo prenaša poraze.

S tem spet merimo na določeno patologijo, zaradi katere je manj naš kot lani, ko je nastopal v vlogi idealnega nacionalnega zeta. Skromnega in tihega ex-ministranta, kot ga je pohvalil župnik. Lani je bil tiho, ker je skromen, letos pa zato, ker ne zna prenesti poraza.

Evo, pa ga imamo! Še en dokaz, da normalni ljudje ne uspevajo.

Razen če seveda nisi zadel na lotu. To bi lahko bil skorajda brezmadežni uspeh po slovensko, ampak na žalost ni. Že nakup loto listka ali srečke namreč implicira, da hočeš nekaj več kot drugi. Tega pa se ne počne.

Rumene kronistke jo predstavljajo kot pasivno posavsko pepelko, preprosto deklino, ki je samo bila. Nič drugega ni počela, samo bila je in tu pa tam malo zaplesala. Pričevanja tistih, ki so jo deflorirali, in onih, ki je niso, gredo v isto smer. Bila je čisto navadna punca. Nič posebnega. Niti radodajka ne! Nobenega ekscesa! Nič!

Poljubila je princa (teme)

Zdaj pa nazaj na Capitol Hill. 

Šele ko ugotovimo, da je že gola želja po preseganju povprečja za Slovence sporna, lahko začnemo razmišljati o naši Sevničanki kot o zgodbi o idealnem uspehu.

Melaniji je namreč uspelo, ne da bi si uspeha sploh želela. In samo tak uspeh je neodtujljiv. In samo tak uspešnež, no, uspešnica je lahko popolnoma naša.

Rumene kronistke jo predstavljajo kot pasivno posavsko pepelko, preprosto deklino, ki je samo bila. Nič drugega ni počela, samo bila je in tu pa tam malo zaplesala.

Pričevanja tistih, ki so jo deflorirali, in onih, ki je niso, gredo v isto smer. Bila je čisto navadna punca. Nič posebnega. Niti radodajka ne! Nobenega ekscesa! Nič!

Potem pa je poljubila princa in nehote odšla v kristalno palačo, kjer se zdaj ogleduje v najbolj zlatih ogledalih tega sveta.

Niti loto listka ni kupila. Samo zaljubila se je.

Povodni mož

Toda ali je srečna? 

Vedno več jih je, ki pravijo, da ji je demonizirani princ teme z bakrenim kodrom zmešal glavo in jo zaslepil z denarjem, močjo in dragimi kamni.

V tem se skriva potencial za še bolj našo zgodbo o še bolj naši Melaniji.

Saj poznate ljudsko pripoved o povodnem možu, ki je z brega reke ugrabil revnega dečka in ga odpeljal v svoje razkošno podvodno kraljestvo? Vse svoje bogastvo mu je dal, ga obsipal z dragimi kamni in zlatom, deček pa je jokal in jokal, ker je pogrešal svoj revni dom in svoje ljudi.

Naposled ga je povodni mož odpeljal nazaj domov, sam pa se je napotil po tolmunih sveta iskat ljubezen.

Ob vedno pogostejših tabloidnih špekulacijah, da je prva dama ZDA in sveta pravzaprav zelo nesrečna ženska, ni vrag, da se nam ne zgodi tudi ta zasuk.

Si predstavljate, da naša Melanija, ki trenutno noče imeti nič kaj dosti opraviti z nami, nekega lepega dne pobegne iz svoje zlate kletke in se vrne? Nazaj k nam. Na Gaussov grič.

Kaj pa on? Projekcija: Donald se transsubstancira v benignega vegana in jo v puščavniški kuti mahne po svetu, da bi našel smisel življenja. Po dolgih letih tavanja tam nekje pri Radečah naposled ugotovi, da je to … — čisto navadna ljubezen.

Takrat ne bo naša samo Melanija. Naš bo ves svet.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE