SLO watchdogov ne prepoznaš takrat, ko lajajo, ampak ko ne.

9.2.2017 / 06:08 Komentiraj
Ob odpuščanjih svojih kolegov novinarji molčijo. Nobene ambicije nimajo, da bi opozarjali na nepravilnosti v medijih.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Misel iz naslova sem omenil že večkrat, vendar je še vedno in že spet aktualna — od prejšnjega tedna celo v podvojeni obliki in paradoksalno.

Upravni odbor DNS je 1. februarja sprejel in objavil izjavo o neustreznosti statusa vršilca dolžnosti odgovornega urednika Dela Gregorju Knafelcu. Uprava Dela mu je po letu dni, v katerem so novinarje na veliko odpuščali, status v.d. samo podaljšala.

Naključje, ki v resnici to ni več, pa je hotelo, da je dva dni po tej izjavi Delo odpustilo še dva novinarja: tokrat Petra Jančiča in Sonjo Merljak Zdovc.

Psi čuvaji pri tem niso zalajali.

Nemogoče je, da za odpuščanja v zadnjem letu ne bi bil tako ali drugače soodgovoren ravno Knafelc. Seveda skupaj s svojim pomočnikom Jernejem Verbičem, ki sedi — kakšen paradoks! — v Upravnem odboru DNS, ki je taisto izjavo podpisal.

Samo še na družbenih omrežjih in blogih

O novem odgovornem uredniku in odpuščanjih sem poročal večkrat, ponavadi pa sem povzemal blog bivšega novinarja Dela Marijana Zlobca, enega redkih virov informacij o teh stvareh.

Zlobčevo bloganje o novinarstvu me spominja na moja lastna ignorirana naprezanja deset let nazaj in ves ta čas — s to razliko, da je po medijih takrat haral Janšev škorenj.

A tudi v tistih časih je bila voljnost novinarjev velika, nesolidarnost pa enako šokantna. Peticija 571 recimo še danes velja za eksces, za odvečno etično dejanje. Pravzaprav so iz nje nastali fenomeni kot naprimer Steinbuchova “antipeticija”, Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), brezplačniki, novi in novi Janševi mediji, Media Polis z 20 milijoni evrov prihodkov in Milojka Balevski, aktualna Večerova kolumnistka in smučarska kolegica bivšega predsednika DNS.

Vse tisto, skratka, kar je danes še kako živo po zaslugi istih novinarjev in njihovih funkcionarjev. Volje po katarzi, niti izboljšanju stanja, v resnici ni bilo nobene.

Kaj DNS očita Knafelcu in česa v izjavi ni

Izjava UO DNS opozarja na že znano dejstvo, da je Knafelc prišel na položaj brez novinarskih izkušenj, da je njegovo imenovanje iz vrst upravljalskih struktur družbe FMR sporen manever, ki lahko pomeni “poskus neposrednega podrejanja uredniške politike lastniškim interesom”; da je podaljšanje v.d. statusa nadaljevanje ravnanja, ki “negativno vpliva tudi na verodostojnost največjega slovenskega časopisa”; da lastniki očitno ne nameravajo “pridobiti mnenja uredništva oziroma novinarjev, kot bi terjalo spoštovanje določb zakona o medijih”.

Nadalje Knafelcu v DNS očitajo, da je bilo na Delu “več strokovno spornih in neprimernih uredniških odločitev, ki krepijo dvome o uresničevanju novinarske avtonomije”, in na koncu lastnike in upravo Dela pozivajo, da imenuje odgovornega urednika s polnim mandatom “ob pridobljenem mnenju uredništva in ob odgovornosti do izpolnjevanja profesionalnih in etičnih standardov, obenem pa naj se vzdrži “poskusov instrumentalizacije edicij Dela.”

Izjava in sama gesta DNS si zasluži pohvalo: je odkrita, konsistentna in obenem dramatična — kakršna je pač tudi medijska situacija.

Presenetljivo pa v izjavi manjka očitek o številnih odpuščanjih in pravih razlogih zanje, ki so dejansko zaznamovala dogajanje zadnjega leta in iz Dela naredilo medijsko znamko, ki vsem na očeh klavrno propada.

Presenetljivo pa v izjavi DNS glede Knafelca manjka očitek o številnih odpuščanjih in pravih razlogih zanje, ki so dejansko zaznamovala dogajanje zadnjega leta in iz Dela naredilo medijsko znamko, ki vsem na očeh klavrno propada.​ — [Screenshot: Fokuspokus./Fotografija: Marko Crnkovič.]

Kako novinarji molčijo o svoji usodi

Ob odpuščanjih svojih kolegov novinarji molčijo. Nobene ambicije nimajo, da bi opozarjali na nepravilnosti v medijskih hišah. Niti tako, da bi vsaj citirali cehovsko društvo. S takšno držo omogočajo in legitimirajo odpuščanja.

Pričakovali bi, da se bodo temu uprli Delovi novinarji sami, njihov Aktiv novinarjev in Sindikat, po drugi strani pa tudi, da se bodo z besedami in z dejanji z njimi solidarizirali tudi kolegi iz drugih medijev.

Izjave DNS niso povzeli niti v Delu. Če bi še nekako razumeli, da se v Delu ni znašla zato, ker bi jo nagovorjeni lahko pač izločil, pa je povsem nedopustno, da je ni bilo niti v drugih medijih. Med vsemi jo je povzela samo STA — in še ta v istem zapisu oboje: tako informacijo o podaljšanju mandata Knafelcu kot tudi tisto o nasprotovanju društva.

Nesolidarnostni molk velike večine medijev je s tem izpričan in izkazan celo v odnosu do ceha, ne samo do posameznikov. Tu res ne pomaga sklicevanje, da se mediji nočejo vmešavati v delovanje drugih in da je molk v tem tako rekoč higieničnem smislu razumljiv. Ta logika je katastrofalna, saj generira opisano stanje, predvsem pa je nevzdržna, ko gre za zamolčevanje stališč cehovske organizacije.

Opravičila ni, razumevanja še manj. Če težav nočejo niti omeniti ali kaj šele identificirali, potem pač ni mogoče pričakovati sprememb na bolje.


Pripomba uredništva (10.2.): Dolžni smo priznati in pojasniti, da v uredništvu nismo upoštevali dejstva, da je med prvotno objavo teksta Borisa Vezjaka na njegovem blogu (5.2.) in ponatisom na Fokuspokusu (9.2.) Društvo novinarjev Slovenije (in Novinarsko častno razsodišče) sprejelo izjavo Obsojamo odpuščanja na Delu! (7.2.).

Izjavo o odpuščanjih na Delu je sprejel tudi Aktiv novinarjev Dnevnika (9.2.), česar pa pred zaključkom redakcije še nismo mogli upoštevati. Bralcem in vpletenim se opravičujemo.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v nedeljo, 5. februarja 2017, pod naslovom Zatajiti samega sebe: nova odpuščanja na Delu, ki se niso zgodila. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE