Kaj ostane populistom, če se odrečejo sovražnikom?

22.1.2017 / 06:10 Komentiraj
Trumpov govor ni bil povezovalen, ni pa bil niti razdiralen. Ni iskal novih prijateljev, pa tudi starih sovražnikov ne.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Trump je bil vedno dober showman. Predvolilni nastopi so bili izjemni. Imeli so žar, energijo. Tudi govor ob zmagi je imel nekaj v sebi. Morda ponižno ganjenost trenutka.

Zato sem morda od inavguracijskega govora pričakoval preveč. Morda je imel slab dan. Morda se mu zdaj, ko se je vselil v Belo hišo, ne dá več. Morda je govoril samo svojim zaradi drhali, ki je istočasno razbijala po Washingtonu in ovirala ljudi, da bi se udeležili inavguracije.

Govor je bil medel. Amerika sem, Amerika tja… Nič posebnega. Nobene prave energije. To se zgodi, če populizmu odvzameš sovraštvo. V kampanji in tudi pozneje je vedno bil proti nekomu. Proti Clintonovi, proti demokratom, proti Mehičanom, proti washingtonskemu močvirju…

Medli populizem brez sovražnika

Populizem rabi sovražnika. Celo populizem Miloje Kolar Celarc rabi sovražnika. Tistih 20%, ki bodo plačali za njene zdravstvene zablode in za trgovce z medicinskimi potrebščinami.

Trumpov govor je bil tisto, kar ostane, ko populizmu odvzameš sovražnika, proti kateremu ščuvaš. Medlo. Brez ideje, ki bi si jo zapomnili.

Kupujmo ameriško? Takega slogana se lahko spomnijo tudi Židanovi čebelarji. Novo obdobje? Mogoče. Mogoče pa tudi ne. Odvisno od vsebine.

Nekdo je Trumpa na Twitterju dopolnil: “Buy American, hire American, marry Slavic.”

Mimogrede: Melania Trump je svojo vlogo izpeljala vrhunsko.

Držimo pesti

To, da je v govoru manjkalo sovražnikov, je pri vsem skupaj dobro. Govor sicer ni bil povezovalen, ni pa bil niti razdiralen. Ni iskal novih prijateljev, ne pa tudi starih sovražnikov. Glede na njegovo kampanjo to niti ni malo. Kaže pa, kako malo ostane populistom, če se odrečejo sovražnikom.

Držimo pesti, da bo Trump tudi v prihodnje zdržal brez njih.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v petek, 20. januarja 2017, na avtorjevi spletni strani Čas-opis pod naslovom Inavguriran. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

Trumpov govor je bil tisto, kar ostane, ko populizmu odvzameš sovražnika, proti kateremu ščuvaš. Medlo. Brez ideje, ki bi si jo zapomnili.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE