Postresničnostna inavguracija Donalda Trumpa

21.1.2017 / 06:10 2 komentarja
Trump: “20. januar 2017 si bomo zapomnili kot dan, ko je ljudstvo spet zavladalo tej državi.” — No, pa še po čem drugem…
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pri Američanih mi je najbolj všeč to, da se znajo tako briljantno pretvarjat in da imajo pošlihtan protokol. Družbena razmerja in odnose pa to.

Tega ni postavil na glavo niti Donald Trump, ki so ga včeraj inavgurirali — vsaj ne do trenutka, ko je začel držat govor —, čeprav točno to obeta in obljublja.

Če Bushu I. ne bi zdravje preprečilo udeležbe na slovesnosti, bi bilo tam kar pet bolj ali manj nekdanjih in aktualnih predsednikov: z odsotnim vred še Clinton, Bush II., Obama, Trump.

In potem se Slovenci spomnijo pesmice z naslovom Mi se mamo radi, radi, radi, radi… 

Kakorkoli, zgodilo se je nepredstavljivo. Od 9. novembra 2016 do 20. januarja 2017 smo živeli v nekakšnem suspended disbeliefu, da samo sanjamo.

Nazadnje pa se je le zgodilo. Predsednik ZDA je tudi uradno postal človek, ki se je do tega dokopal mimo vseh političnih pravil in običajev, ki v Ameriki veljajo — a ne čisto v nasprotju z njimi —, in mimo pričakovanj vseh, ki so ga volili ali ne.

Nazadnje pa se je le zgodilo. Predsednik ZDA je tudi uradno postal človek, ki se je do tega dokopal mimo vseh političnih pravil in običajev, ki v Ameriki veljajo — a ne čisto v nasprotju z njimi —, in mimo pričakovanj vseh, ki so ga volili ali ne. — [Screenshot: Fox News/Fokuspokus.]

Prvi plus za Trumpa

Tokratno inavguracijo sem gledal na Sky News, ker mi prenos na 3. programu TVS zvokovno ni ustrezal. Simultani prevajalec Trumpovega govora v slovenščino je bil preglasen, Trump sam pa pretih. Hotel sem slišat predvsem original.

Preden sem preklopil, sem lahko še ugotovil, da sta se Manica Janežič Ambrožič in Igor E. Bergant dobro odrezala.

Ne morem pa si kaj, da ne bi pripomnil, da bi bilo treba IEB nekako dopovedat, da se že enkrat neha afnat z ameriškim R-jem. Saj vsi vemo in cenimo, da je poliglot.

Upam tudi, da letos ni prišlo do kakšne take neljube pomote kot pred osmimi leti na Obamovi inavguraciji, ko je zaprisežnik omenil “fascism and Communism”, prevajalka pa je to prevedla — najbrž nehote, a na tem večjo grozo ljubiteljev Hanzi TV — kot “fašizem in nacizem”.

Sicer pa Trump v svojem govoru hvala bogu ni omenjal komunizma. To mu štejem v plus. Zaenkrat edini. Ampak že po četrt ure mandata.

Donald

Trumpov nastopni govor je bil super, če ga primerjamo z vsem tistim, kar je znal blekniti med prevolilno kampanjo, in grozen, če ga primerjamo z govori, kakršne imamo v spominu od nekdanjih ameriških predsednikov.

Prvi dve poanti, ki smo ju lahko razbrali iz nezapomnljivega, čeprav še kar strastnega in privržencem všečnega govora, je seveda “America first!” in “I will never, ever let you down.”

Edina dinamika, ki smo jo lahko opazili oz. slišali med retorično neupadljivim in neumetelnim govorom, da se je Trump počasi vživljal in govoril vedno bolj ognjevito.

Nekaj populističnih poudarkov:

“Washington je cvetel — ampak ljudje niso bili deležni njegovega bogastva. Politiki so prosperirali — ampak delovna mesta so odhajala, tovarne pa so se zapirale. Establišment se je ščitil, ni pa ščitil državljanov te države.”

“Res pomembno ni to, katera stranka vodi vlado, ampak to, ali jo kontrolira ljudstvo.”

“20. januar 2017 si bomo zapomnili kot dan, ko je ljudstvo spet zavladalo tej državi.”

“Pozabljeni možje in žene naše dežele ne bodo več pozabljeni. Zdaj vas vsi slišijo.”

“Na desetine milijonov vas je, ki ste postali del zgodovinskega gibanja, kakršnega svet še ni videl.”

“V središču tega gibanja je ključno prepričanje, da je država namenjena temu, da služi ljudstvu.”

“We will bring back our jobs. We will bring back our borders.  We will bring back our wealth. And we will bring back our dreams.”

Besedne zveze “to bring back something” se mi ne ljubi prevajat. You know what I mean. I mean, you know what he means.

Najbrž ni naključje, da je Miss Slovenije nekdanjemu lastniku licence za Miss Universe čestital z beauty pageant klišejem o miru in varnosti v svetu. — [Screenshot: Borut Pahor/Twitter/Fokuspokus.]

Izgubljeno s prevodom

Začelo se je zelo dramatično. Ob 14:54 po našem času je Pahor čestital Trumpu, rekoč na Twiterju:

“Mr President @realDonaldTrump, Congratulations. Let us work together to bring peace and safety to our world. ~ bp”.

Treba je cenit to Pahorjevo pogruntavščino, da gratulira z veliko začetnico. Najbrž se to med predsedniki spodobi.

Intrigantna pa je tudi uporaba tilda namesto pomišljaja pred inicialkami. Upam, da Trump ve, da “~ bp” — to pa kdo ve zakaj z malimi črkami — pomeni, da je prvi slovenski rojak prve ameriške dame tvitnil himself.

Pahor mu je že ob 12:14 čestital tudi v slovenščini.

Najbrž ni naključje, da je Miss Slovenije nekdanjemu lastniku licence za Miss Universe čestital z beauty pageant klišejem o miru in varnosti v svetu.

Prevod ni čisto dobeseden. Pa saj ni treba, da bi bil. Je pa malo narobe izpadlo, da je iz samostalnika “peace” (“mir”) nastal pridevnik “miren”. Etimološko že, ampak “mir”/“miren” pomensko ni ista izpeljava kot “varnost”/“varen”.

Melania

Trumpovo inavguracijo si bomo zapomnili tudi po najbolj obupni pevski izvedbi himne. Star-Spangled Banner je zapela 16-letna starleta Jackie Evancho, ki je že kot otrok zaslovela na Ameriki ima talent. Malodane je fušala. Ampak po Trumpovem govoru je pasalo nekaj čudnega.

Gospa soproga, svetopismonoša Melania Trump, je izgledala izvrstno. Tudi obnašala se je izvrstno, njen obraz je bilo zanimivo opazovati zlasti med zaprisego.

To ni več tista okorna, negotova ženska srednjih let z naglasom, ki ne skriva, da se ne počuti najbolje v koži kandidatove žene, kot smo jo videli še lani poleti med republikansko konvencijo.

Ga. Trump pričakovano ni nosila kreacije Toma Forda, odločila se je za Ralpha Laurena — ki je sicer demokratskega prepričanja (in tudi finančni podpornik), očitno pa ne te baže fanatik kot režiser Nočnih ptic.

Melania je bila oblečena v svetlomodro (powder blue) kašmirjevo obleko in pasent bolero in je zgledala absolutno fabulozno. Na prvi pogled je sicer zgledalo kot provokativen, skorajda amerikaniziran update windsor-battenberške barvne palete, na drugega pa — s frizuro, ovratnikom in pastelno barvo — pa hommage Jackie Kennedy na taistih stopnicah pred 56 leti na inavguraciji njenega moža.

Barron

Še nekaj besed o malem Barronu.

Še ne 11-letni fantič — isti letnik kot moj Oskar, samo nekaj mesecev starejši — je še enkrat dokazal, da je zelo nemiren. Všeč mi je, kako se je prestopal z noge na nogo. Tako sem se tudi jaz, ko sem bil majhen, in tako se tudi 2+ leti mlajši Jonas ©.

Barrona Trumpa smo lahko prvič opazovali 9. novembra lani ob razglasitvi zmage njegovega fotra. Fantovo nemirno prestopanje in begajoč pogled, kot da bi bil v zadregi, sem takrat pripisal dejstvu, da je ura v New Yorku že 3. zjutraj in da je pač zaspan in verjetno tudi zmeden pred vsemi temi kamerami in ljudmi. Pa je očitno vedno takšen.

Imel je lep plašček.

Nasploh so mi všeč taki urejeni otroci. Če bi bilo po mojem, bi tudi moji nosili obleke in kravate in plaščke. Jaz bi itak bi uvedel šolske uniforme.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE