Predsodki, predsodki, predsodki: Moji najboljši sosedje iz Alepa

17.1.2017 / 06:10 3 komentarji
Obstaja velika verjetnost, da bo vašo hčerko posilil Slovenec. In da bo Sirec sam od sebe skidal sneg pred vašim vhodom.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kot verjetno že veste, je bila na prvem slovenskem izboru za besedo leta za leto 2016 izbrana beseda “begunec” (“begunec”/“begunka”).

To so komentirali z besedami, da to dejstvo “vliva upanje, da temeljne vrednote, kot so spoštovanje človekovih pravic, solidarnost in človečnost v naši družbi še vedno igrajo pomembno vlogo” in da ta izbor “uteleša humanizem, humanistična načela, odpor zoper žice in razčlovečenje beguncev” ipd. itd.

Napaka!

Izbor besede “begunec” za besedo leta 2016 ni v ničemer (nujno) povezan s kritičnimi stališči zoper evropsko in slovensko politiko do beguncev, kot tudi ni (nujno) znak ohranjanja humanističnih načel.

Besedo leta so namreč izbirali po kriteriju, katera je najbolj zaznamovala leto 2016. Ta kriterij pa ni v nikakršni (nujni) zvezi s kritičnimi stališči do begunske politike Slovenije. Povsem možna je tudi obratna zveza. In dejansko stanje potrjuje to drugo, ne pa prve možnosti.

Bogate izkušnje EU

Ne samo, da je Slovenija dobila javni ukor EU za svojo idejo zakonskega osnutka o zakonski ureditvi begunske problematike. In ne samo, da je EU Sloveniji pri tem paternalistično ponudila pomoč pri zakonskem urejanju begunske problematike, ampak se je taista EU ponudila pomagati slovenskim zakonodajalcem pri oblikovanju zakonskih uredb, ki bi urejale begunsko problematiko. Sklicevala se je na bogate izkušnje, ki jih ima.

EU pa je tudi javno izrazila dvom o usklajenosti slovenskih poskusov z drugimi zakoni in pravnimi standardi, recimo z Deklaracijo o človekovih pravicah. Kar je precej sramotno. Za slovensko vlado in zakonodajalce.

Nič manj sramotno se ne obnašajo niti slovenski državljani in državljanke. Ki takoj, ko hoče vlada kakšno državno stanovanje urediti za namestitev beguncev, skočijo v zrak. Ne zavedajoč se, kaj dejansko počnejo. In kaj to, kar počnejo, dejansko pomeni.

Manifestacija strahu

Kar slovenski državljani in državljanke dejansko počnejo, je namreč manifestacija njihovega lastnega stališča in strahu, da so vsi in da je vse, kar je drugačno od njih samih, njim nevarno. Celo preživetveno nevarno.

Ta drža je, o čemer sem že pisala tudi v knjigi Zablode postsocializma, zgodovinsko vzpostavljena drža, ki je zgodovinsko razložljiva, logična in pravilna, saj so bili v naši zgodovini drugačni od nas Germani oz. Nemci, ki so nam vladali in ki so naše prednike poskušali germanizirati. Ta drža je, gledano zgodovinsko, predstavljala obliko odpora do germanizacije. In je bila, kot vidimo, uspešna.

Nima pa seveda kaj iskati v današnjih razmerah, povezanih z begunci. Kajti v preteklosti smo bili brez moči in podrejeni. Danes pa smo Slovenci nadrejeni beguncem. Imamo moč.

Je pa zgovorno, da redno, kadarkoli kogarkoli vprašajo, zakaj je proti namestitvi beguncev v lastnem okolju, Slovenci in Slovenke svoje nestrinjanje redno utemeljujejo s strahom, da jim bodo begunci tako ali drugače zavladali. Kar je racionalno gledano popolnoma nesmiselno.

Več o Slovencih kot o beguncih

Ta strah pa ni nesmiseln na nezavedni ravni. Tu gre za nezavedne, kulturno določene, v zgodovini oblikovane in na nove generacije brez razmisleka prenesene avtomatizme pomnjenja, ki delujejo avtomatično, brez vključevanja zavesti in racionalnega razmisleka.

In točno to se dogaja Slovencem in Slovenkam. Ki nasprotujejo, da bi begunci živeli v njihovi bližini. Ker imajo recimo hčerke. Ki jih bodo begunci posilili. Itd. Ipd. Pri čemer avtomatično zanemarijo dejstvo, da obstaja bistveno večja verjetnost, da bodo njihove hčerke posilili Slovenci. Ki pa lahko živijo v bližini njihovih hčerk. 

Gre za več kot očitno zanemarjanje dejstev. Ki je neprijetno za begunce. In nevarno za Slovenke in Slovence. Ker jim omogoča življenje v fantazmagoričnih scenarijih. Brez kakršnekoli zveze z realnostjo. In brez kakršnegakoli razmišljanja, o kom ti scenariji govorijo. Govorijo namreč bistveno več o Slovencih. Kot pa o beguncih.

Predsodek je napačen. Le en primer: moji Sirci so ob zadnjem snegu, ko me ni bilo doma, očistili sneg in led ne samo izpred svojega vhoda v stanovanje, ampak tudi izpred mojega. Pa jih nisem prosila. — [Fotografija: Marko Crnkovič.]

Moji sosedje iz Alepa

Ker imam nad lastnim stanovanjem v hiši mojih pokojnih staršev nameščeno šestčlansko sirsko družino iz Alepa, lahko iz prve roke poročam, da nič od strašljivih in paničnih predpostavk o tem, kaj se bo zgodilo, če bodo naši sosedje begunci, ni res.

Moji Alepčani so eni najboljših podnajemnikov, ki sem jih kdaj imela. Zadnja stvar, ki jo je treba gojiti do njih, je strah. Panika. Ali zavračanje. Čeprav, kot mi je poročala moja hčerka, nekateri naši sosedje gojijo do njih kot sosedov tudi ta čustva. Kar je, kot sem že zapisala, iz zgodovinske perspektive logično.

In kar je logično tudi zaradi še neke druge zgodovinsko vzpostavljene drže Slovencev.

Namreč, za Slovence je bil skozi zgodovino sosed ključen. Bolj ključen od sorodnikov. S sosedi je namreč potekala najpomembnejša preživetvena kooperacija. Zato je Mercator najboljši sosed. Ne pa najboljši sorodnik. Imeti Sirca za soseda torej v slovenskih očeh pomeni nezmožnost kooperacije na za Slovence najbolj ključni teritorialni ravni.

Predsodek je napačen. Le en primer: moji Sirci so ob zadnjem snegu, ko me ni bilo doma, očistili sneg in led ne samo izpred svojega vhoda v stanovanje, ampak tudi izpred mojega. Pa jih nisem prosila.

Predlagam, da tovrstne izkušnje upoštevate pri razmišljanjih o zakonskem urejanju položaja beguncev v Sloveniji. Ti so lahko prav tako kot tujci tudi sosedje. In to najboljši sosedje.

Zato, dragi Slovenci in Slovenke, bi si jih morda morali za sosede želeti. Ne pa se jih bati.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE