Erjavčeve grožnje Hrvatom in kaj so ga novinarji pozabili vprašati

16.1.2017 / 06:10 1 komentar
Ni čudno, da Erjavec grozi Hrvatom in da to potem takoj zanika in se dela neumnega. Čudno je, da nihče nič ne pripomni.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Smo se česa naučili iz zadnjega diplomatskega kiksa našega zunanjega ministra? Tako so recimo zapisali na Siolu:

“Erjavec je [prejšnji ponedeljek] v Studiu City na TVS med drugim dejal, da bi lahko imeli turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije čez Slovenijo, težave, če bo vprašanje meje še naprej odprto, torej če Zagreb ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča. Izjava je razburila hrvaške medije, ki so med drugim komentirali, da je bila Erjavčeva izjava ‘škandalozna in nediplomatska’.”

Hrvaški zunanji minister je okaral našega ministra, češ da Erjavec z nadlegovanjem turistov na meji ne bo dosegel nič pozitivnega in da izjava kaže na njegovo živčnost.

Težave za Hrvate

Hkrati sta hrvaška evropska poslanca iz vrst ALDE na Evropsko komisijo oziroma komisarko za promet Violeto Bulc že naslovila odprta vprašanja, ker je Erjavec “napovedal ustvarjanje težav za nemške in avstrijske turiste med prečkanjem Slovenije na poti na Hrvaško, kar bi škodilo hrvaškemu turizmu”.

Kot sta dodala, “bi grožnje slovenskega ministra ogrozile prost pretok ljudi, blaga in storitev, kar je ena od temeljnih vrednot EU”.Logično vprašanje Bulčevi je zato bilo, kaj bo komisija naredila za preprečitev neprimernega in nesprejemljivega ravnanja med državami članicami glede prostega pretoka.

Čigav medijski cirkus?

Novico STA z naslovom Erjavec: V moji izjavi ni bilo nobene besede o grožnjah ali sabotažah (STA) so povzeli nekateri domači mediji z značilnimi naslovi: Erjavec: Hrvati očitno potrebujejo močna sporočila (Žurnal 24), Karl Erjavec začuden nad razburjanjem Hrvatov zaradi njegovih izjav (Siol) in Erjavca čudi hrvaški medijski cirkus, nobenih groženj ni bilo (MMC RTV Slovenija).

MMC RTV Slovenija je zaplet povzel takole:

“Spomnimo, da je Karel Erjavec ta teden v oddaji Studio City na TV Slovenija med drugim dejal, da bi lahko imeli turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije skozi Slovenijo, težave, če bo vprašanje meje še naprej ostalo odprto, torej če v Zagrebu ne bodo sprejeli odločitve arbitražnega sodišča.”

Marcel vs. Karl

Če primerjamo zapis STA in MMC, opazimo neznatne in nebistvene razlike v interpretaciji.
Da bi razumeli, zakaj Erjavec govori o medijskem spinu in zanika povzročanje težav, se splača pregledati njegove besede, kakor jih je izrekel v oddaji Studio City (od 9:42 do konca):

Marcel Štefančič: “To zna bit zelo zanimivo v tem času pred dopusti, pred množičnim eksodusom Slovencev na hrvaške obale.

Karl Erjavec: “Če se bo to dogajal v tem času, bo sigurno večjo škodo utrpela Hrvaška.”

Marcel Štefančič: “Mislite na upokojence? Ubogi upokojenci, kako bojo…”

Karl Erjavec: “Ne, mislim na tiste, ki iz Avstrije, Nemčije prihajajo preko Slovenije na Hrvaško. Če bo to vprašanje še vedno odprto, če ne bo arbitražna odločba implementirana, bodo težave. Povedal sem, da ta stvar se ne bo z lahkoto reševala.”

Minister nesporno namiguje na težave in večjo škodo, ki jih bo povzročala Slovenija, če druga stran ne bo spoštovala arbitražne odločbe. O tem res ni posebnega dvoma: Erjavec referira na turiste, ki vstopajo v Hrvaško preko Slovenije, navaja pogoj in opiše, kaj se bo zgodilo (“večja škoda” za Hrvaško, “bodo težave”, povezane s turisti, “se ne bo z lahkoto reševala”).

Težave za begunce, težave za turiste

Povzetka STA in MMC sta torej dovolj natančna. Če minister zavrača tovrstno hrvaško razumevanje kot izmišljeno “močno sporočilo” in medijski spin, če pravi, da v studiu ni izrekel niti besedice o blokadi in sabotaži — “Če bi poslušal mojo izjavo v Studiu City, ne bi zasledil ne blokade ne sabotaže” —, potem smemo državljani pričakovati, da bo točneje povedal, na kaj je meril, če ne na ustvarjanje težav turistom pri prečkanju slovenske meje.

Skratka, kaj ustreza njegovemu opisu, če hrvaška razlaga ni točna?

Človek sicer razume, da je slovenska vlada v formi in da rada napoveduje zapiranje meja — vsaj proti beguncem. Da pa bo z istim navdušenjem nadaljevala tudi v primeru turistov, pa se nismo nadejali.

Erjavčeva izmuzljivost odpira staro dilemo o vztrajnosti novinarjev in njihovi argumentacijski kompetenci, ko je treba politikom postavljati trda vprašanja in jih soočati z njihovi napačnimi izjavami.

Sodeč po novinarskem izplenu jim tudi tokrat to ni uspelo. Minister se jim je izmuznil, ker mu točno tega vprašanja — vsaj po njegovem odgovoru sodeč — niso zastavili.

Naši prihodnji dopusti na Hrvaškem

Smemo upati, da bodo pri naslednji priložnosti vztrajali? Še posebej zato, ker vprašanja tipa: “Kaj točno ste imeli v mislih z omenjenimi težavami?” res niso videti posebej kompleksna in težavna. Erjavec je namreč sam izzval potrebo po dodatnem pojasnilu s svojo razlago o tem, da je treba njegovo izjavo pazljiveje poslušati.

Če se to ne bo zgodilo, ne bomo nikoli vedeli, do kakšne mere naš zunanji minister izziva konflikte s sosednjo državo in poslabšuje odnose med Slovenijo in Hrvaško. Gre za informacijo, ki bi si jo državljani res zaslužili vedeti.

Obstajajo trenutki, ko bi od novinarjev pričakovati malo več. Od njihovih vprašanj je malodane odvisna usoda naših prihodnjih odnosov s Hrvati.

Nenazadnje pa mogoče tudi naši letošnji in prihodnji dopusti.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v soboto, 14. januarja, pod istim naslovom. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE