Vzemimo v bran Melanio Trump: Ne slači žene drugega!

12.1.2017 / 06:10 1 komentar
Ne ker je Slovenka, ženska, ampak ker krhko telo rabi simpatije. Naj nosi, kar hoče. Že tako ji je težko s takim tipom.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V medijih sem zasledil novico, da se je Stefano Gabbana na Instagramu pohvalil, da je Melania Trump za novo leto na Floridi nosila njuno obleko. Gre za črno obleko brez rokavov, ki ima na vsaki naramnici po enega metuljčka, okrašenega z dragimi kamni.

Ne pride mi na misel, da bi se ukvarjal z oblekami prihodnje prve dame ZDA — me je pa iskreno šokiralo, ko sem v poročanju o tej zadevi zasledil, da nekateri kreatorji izjavljajo, da nočejo, da gospa Trump nosi njihove kreacije. Ali povedano drugače: nočejo, da bi bila FLOTUS (First Lady of the United States) Notre-Dame des Champs Elysées!

Šel sem brskat naprej in res našel, da križarsko vojno vodi v ZDA živeča francoska kreatorka Sophie Theallet, ki je prva izjavila, da “zaradi seksističnih in rasističnih izjav” Donalda Trumpa noče, da Melania nosi njene kreacije. Sledila sta ji še Marc Jacobs in Tom Ford.

Bojkot Melanie Trump vodi v ZDA živeča francoska kreatorka Sophie Theallet, ki je ​prva izjavila, da “zaradi seksističnih in rasističnih izjav” Donalda Trumpa noče, da Melania nosi njene kreacije. ​Sledila sta ji še Marc Jacobs in Tom Ford. — [Screenshot: Stefano Gabbana/Instagram.]

Vampirizacija in zombizacija

Hej, Tom Ford! Nekako se mi zdi, da človek, ki je vampiriziral Gucci in zombiral Yves Saint-Laurenta, ni najbolj poklican, da bi delil nasvete, kdo lahko nosi njegove komade in kdo ne.

Spomnite se, koliko gansta-raperjev, težkokategornih postsovjetskih mafijašev in zahodnih narko bosov ste videli s sončnimi očali Gucci, če že ne v črtastih oblekah Yves Saint-Laurenta — in ja, v kopalkah D&G.

V visoko, predvsem pa v drago modo je pač vpisano, da po njej segajo predvsem globoki žepi in diamantne kartice — a skrajno hinavsko je denarju gledati skozi prste, predsednikovo soprogo pa iz principa in na ves glas slačiti.

Ko Tom Ford reče “iz principa”, po Hollywoodu odmeva: cipa, cipa, cipa…

In karkoli si kdo misli o Melaniji Trump, naj se vendar punca oblači, kjer se hoče!

Zdi se mi, da se bes mnogih, katerih projekcije se tokrat pač niso uresničile, vse prelahko usmeri na krhko žensko telo, ki je za to, da se je tam znašlo, morda celo res moralo kdaj zastaviti (tudi) samo sebe. A to še ne pomeni, da lahko drugi pometamo z njo.

Fascinantna je količina besa, ki se zadnje čase preliva tja, kamor ni upravičena ne seči ne teči. Ko je Slavoj Žižek na oddelku za nemške študije Newyorške univerze dan po zadnjih ameriških volitvah (9. novembra) med uvodnimi lamentacijami predstojnice, kako je šel svet v franže, prekladal papirje za svoj nastop, mu je tako besno siknila: “Lahko že nehate delat ta šum!”, da še danes zaboli, ko to pogledate na YouTubu (2:10).

D&G

Leta 2000 je Študentska založba v zbirki Koda objavila moj prevod dela Gillesa Deleuza in Felixa Guattarija Kaj je filozofija?. Izvirnik je v Parizu izšel leta 1991 kot zadnje skupno delo dveh velikih francoskih filozofov. Guattari je umrl leto pozneje (1992), še tri leta pozneje pa je Deleuze svoje neznosne tegobe z dihanjem prekinil s skokom skozi okno stanovanja na Avenue Niel (1995).

Kot je v nekem intervjuju dejal sam Deleuze, sta svoja dela, med katerimi sta najbolj slovita dva zvezka Kapitalizma in shizofrenijeAnti-Ojdip (1972) in Tisoč platojev (1980) —, pisala štiriročno. Prav to njuno skupno pisanje pa je besedilo včasih do te mere razosebilo, da se je res zdelo, kot da tekst govori sam, odrešen instituta avtorstva.

T-shirt

Ne vem točno, kaj mi je bilo — morda zaradi te njune tesne povezanosti ali zaradi ujemanja začetnic ali pač preprosto zato, ker sem bil s pol noge in četrt glave še vedno v oglaševanju —, da sem urednika Aleša Štegra prepričal, da je ob izdaji prevoda dal natisniti kakih 20 ali 30 črnih majic, ki so na srcu nosile inicialki D&G z isto tipografijo, kot bi pisalo Dolce & Gabbana — le da sta bila spodaj namesto priimkov italijanskih kreatorjev izpisana priimka francoskih filozofov: Deleuze & Guattari.

Če se prav spomnim, smo na etiketi pod ovratnikom napisali, da gre za limited edition majic ob izidu prevoda dela Kaj je filozofija?.

Da je ta kratica v glavi diplomanta filozofije, ki si je kruh služil z oglasi, lahko hkrati označevala idealni filozofski par in razvpito modno znamko — še več: da sem si mislil, da s tem ironiziram modo, ne pa banaliziram filozofijo —, pove precej tako o (tedaj precej mlajši) glavi kot o dobi na prelomu tisočletja.

Ménage à trois

Nikoli ne bom pozabil, kako sem novembra 1995 prijatelja Tonija Negrija zmotil v njegovem pariškem stanovanju ravno med gledanjem BBC-jevega intervjuja Martina Bashirja z lady Diano. Legendaren je bil njen odgovor na vprašanje, ali je bila Mrs. Parker-Bowles faktor pri polomu njenega zakona: “Well, there were three of us in this marriage, so it was a bit crowded.” Naivno sem pričakoval njegovo kritiko odtujene aristokracije, dobil pa sem lekcijo za vedno: “Predstavljaj si, koliko poguma je moralo zbrati to krhko bitje, da se je zoperstavilo imperiju!”

In to mi je rekel človek, ki je prav takrat, sredi 90. let z Michaelom Hardtom že pisal Imperij (izšel 2000, slovenski prevod 2003), prvo iz serije treh, prav tako štiriročno pisanih knjig o vojni in demokraciji v času imperija (druga in tretja sta Multituda, 2004, slovenski prevod 2005) in Commonwealth, 2009, slovenski prevod Skupno 2011)!

Neizprosne simpatije

Zdaj, ko je na čelu imperija nepremičninski mogotec in zvezda resničnostnega šova, bo treba ponovno brati Virilioja, Baudrillarda in Negrija. A ne zato, da bi analizirali obleke prve dame, temveč zato, da bi znali tudi v situacijah visoko nad oblaki, kakršna so pogrošno grda zgornja nadstropja Trump Towerja, prepoznati, kdaj nerazumna politika in brezsramna ideologija zahtevata neizprosno kritiko, kdaj pa krhko telo potrebuje enako neizprosne simpatije, solidarnost in povzdignjeno besedo.

Melanie ni treba vzeti v bran zato, ker je Slovenka. Niti zato ne, ker je ženska. Treba jo je vzeti v bran predvsem zato, ker je prelahko biti pameten za druge — še posebej, če se pišeš Tom Ford.

Naj punca vsaj nosi, kar hoče. Že tako ali tako ji mora biti peklensko težko s takim tipom.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE