Zakaj je že Trump proti TTIP?

8.1.2017 / 06:08 Komentiraj
Trump lahko postavi zid na južno mejo, ne more pa zaustaviti odliva delovnih mest v Mehiko v avtomobilski industriji.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Potem ko je Trump napovedal 35-% carino na uvoz ameriških avtomobilov, izdelanih v Mehiki, je te dni hvalil odločitev tovarne Ford, da bodo namesto v ameriški južni sosedi, kot so prvotno načrtovali, ustvarili 700 novih delovnih mest z izgradnjo tovarne v Michiganu.

Vse to so prazne marnje. Prvič, Trump ne more enostransko uvesti carine brez povračilnih ukrepov Mehike. In drugič, tudi ne more zaustaviti odliva ameriških delovnih mest v avtomobilski panogi v Mehiko.

Kot kaže dobra analiza Davida Welcha in Davea Merrilla na Bloombergu, avtomobilske tovarne do leta 2019 načrtujejo za 22 milijard dolarjev naložb v Mehiko in 25.000 novih delovnih mest v tej državi.

Trump tega ne more preprečiti — niti preusmeriti teh delovnih mest v ZDA. Mehika je magnet za naložbe v avtomobilski industriji ne samo zaradi nižje cene delovne sile, temveč tudi zaradi večje trgovinske odprtosti. V Mehiko uvožene komponente so cenejše kot če bi bile uvožene v ZDA.

4.000$

Welch in Merrill nazorno pokažeta, koliko in pri čem lahko ameriški proizvajalci privarčujejo pri proizvodnji avta srednjega razreda v Mehiki:

  • 600$ prihranijo zaradi (80%) cenejše mehiške delovne sile.
  • 1.500$ prihranijo zaradi cenejših sestavnih delov.
  • 2.500$ prihranijo zato, ker ima Mehika sklenjena prostotrgovinski sporazum z EU in prozivajalcem ni treba plačevati uvoznih carin za komponente iz EU.

Zaradi slabe prometne infrastrukture v Mehiki pa po drugi strani izgubijo 900$, če izdelan avtomobil transportirajo v ZDA oz. 300$, če ga transportirajo v Evropo.

Proizvajalci avtomobilov torej pod črto prihranijo okrog 4.000$, če avtomobil srednje velikosti proizvedejo v Mehiki namesto v ZDA.

Trumpu bo to prednost zelo težko izničil. Še posebej, ker je proti sporazumu TTIP med ZDA in EU, ki bi ukinil carine na avtomobile in ki bi Mehiki odvzel to strateško prednost.

Trump torej z eno roko nekaj obljublja, medtem ko z ritjo efektivno podira to, kar obljublja ali hoče doseči.


OpombaTekst je bil objavljen v četrtek, 5. januarja 2017, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Trump ne more zaustaviti odliva ameriških delovnih mest v Mehiko. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE