Od Tita do Fidela, od jugo- do kubonostalgije: Odhajajo frajerji zgodovine

28.11.2016 / 06:10 3 komentarji
Žalovanje za Fidelom ni občudovanje njegove politike. Tako nori niso niti najbolj zakrknjeni levičarji. Kaj pa je potem?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ob Castrovi smrti razmišljam, da bi bilo zanimivo opazovati, kako bi Titovo smrt doma in po svetu doživljali dandanes. Ali kako bi bilo — ker Broz pač ni dočakal 124 let —, če bi že leta 1980 obstajale današnje politične nravi (če tehnikalij in socialij niti ne omenjam).

Prvo, kar mi kot bivšemu Jugoslovanu pride na misel, je to, da je jugonostalgija občečloveški fenomen.

To smo sicer že videli kdaj v Rusiji, kjer nekateri še danes obžalujejo, da ni več Stalina — ne pa tudi (kdo ve zakaj) Hruščova, Brežnjeva, Černenka, Andropova… —, ali v Severni Koreji, ko smo se ob smrti Kim Džong-Ila leta 2011 čudili masovnemu, histeričnemu, omedlevičnemu žalovanju.

Vsekakor pa je Líder Maximo po 36 letih od Titove smrti prvi politik svetovnega formata, ki je ob smrti izzval občudujoče, obenem pa kontroverzne reakcije.

Kontroverzne? Hmm… Kontroverzne reakcije so bile tudi ob smrti Margaret Thatcher leta 2013, ampak to ni to. Pogoj je, da je pokojnik bil diktator. (Ampak tega raje ne govorite naokrog.)

Juncker, Cerar

Diplomacija je vedno slovela po indirektnosti izražanja. Da z besedami, ki so v slovarju definirane kot to in to, poveš nekaj drugega. Poglejmo nekaj kondoleančnih primerov v zvezi s Castrom.

Jean-Claude Juncker je rekel:

“Fidel Castro je bil ena od zgodovinskih figur preteklega stoletja in utelešenje kubanske revolucije. S smrtjo Fidela Castra je svet izgubil moža, ki je bil za mnoge junak. Spremenil je potek zgodovine svoje domovine, njegov vpliv pa je segal daleč žez njene meje. Fidel Castro ostaja ena od revolucionarnih figur 20. stoletja. O njegovi zapuščini bo presodila zgodovina.”

No, zadnji stavek je (na Twitterju) večina spregledala, zato je pol Evrope Junckerja sesulo.

Miro Cerar seveda ni hotel zaostajati, zato je tvitnil takole:

“PM @MiroCerar expresses condolences to the family of #FidelCastro, a personality which has importantly influenced Cuba & the 20th century.”

A veste, Cerar se na Twitterju izraža v 3. osebi ednine. Pluriel de majesté po slovensko. Še dobro, da ne uporablja 1. osebe množine kot kraljica Elizabeta.

Ker on.

Trump, Trudeau

Trump ni bil v formi. Lahko si mislimo, kaj si je mislil, ampak tvitnil je — guess what! — precej nepretenciozno: “Fidel Castro is dead!”
Kaj takega! Tito je umrl! Vse pa je presenetil Justin Trudeau z žalno izjavo in na Twitterju pod hashtagom #TrudeauEulogy sprožil célo evforijo. Rekši:

“Z globoko žalostjo sem danes izvedel, da je umrl kubanski predsednik z najdaljšim mandatom.”

“Fidel Castro je bil voditelj, ki je bil večji od življenja, in je služil svojemu narodu več kot pol stoletja. G. Castro, legendarni revolucionar in govornik, je bistveno izboljšal izobraževanje in zdravstvo svoje otoške države.”

“Čeprav je bil kontroverzna figura, so g. Castru tako podporniki kot preganjalci priznavali neverjetno zavzetost in ljubezen do kubanskega naroda, ki je bil globoko in trajno privržen ‘El Comandanteju’.”

“Vem, da je bil moj oče ponosen, da ga je smel imeti za prijatelja. Fidela sem imel priložnost srečati, ko je moj oče umrl. Bilo mi je resnično v čast spoznati njegove tri sinove in predsednika Raúla Castra med nedavnim obiskom na Kubi.”

“V imenu vseh Kanadčanov ter v Sophiejinem in svojem imenu izražam najgloblje sožalje sorodnikom, prijateljem in mnogim, premnogim podpornikom g. Castra. S kubanskim narodom smo danes združeni v žalovanju za izjemnim voditeljem.”

Prava mojstrovina, ni kaj.

Zakaj ljudje toliko slabega v zvezi z nekim političnim voditeljem odmislijo, pozabijo, mu oprostijo, karkoli — in zakaj mu mnogi drugi ne bi odpustili nič —, pa je že drugo vprašanje. Pa še to: Castro je bil zadnji, ne? Zdaj ni več nobenega.​ — [Screenshot: Fokuspokus/Twitter.]

Flair

Trudeaujev primer je tipičen.

To, kar mnoge — tudi politike — ob Fidelovi krsti sili, da se mu naglas priklanjajo, zagotovo ni občudovanje njegove politike. Tako nor ni nihče, niti najbolj zakrknjeni levičarji.

Bolj verjetno gre za kudos njegovemu političnemu in osebnostnemu flairu — z miti vred, ki so se okrog njega spletli — ali če hočete karizmi, ki s polstoletno prtljago imponira marsikomu. Kot da bi brali osupljivo biografijo.

Ne morete si kaj, da ne bi pomislili na Castra, ko v Botru 2 gledate prizore silvestrovanja v Havani 1958/59. Ne morete si kaj, da ne bi nanj pomislili, ko vidite stomilijontič reproduciranega komunističnega Kristusa Cheja Guevaro. Ne morete si kaj, da ne bi pomislili, da je preživel četrtino vseh ameriških predsednikov (11) — in jim pri tem še kontriral, jih izzival (ne da bi jih kdaj izzval do konca, ker je vedel, da bi Kubo zravnali z zemljo).

Taki ljudje hočeš-nočeš izpadejo frajerji. Frajerji zgodovine. Ko o njih razmišlja preprost folk, ne razmišlja o represiji, nedemokraciji, enopartijskem sistemu, absurdni ekonomiji. Ne. Razmišljajo o zdravstveni oskrbi, šolstvu in izkoreninjenju nepismenosti. Kar so na Kubi imeli pošlihtano. Tako kot smo bili v Jugoslaviji kao vsi enako dobro preskrbljeni in imeli potne liste.

Včasih pa so dobili tudi toliko olimpijskih medalj na prebivalca kot Slovenija.

Diktatorji so nedvomno posebni ljudje in zato se jih mnogi kot takih tudi radi spominjajo. Jaz se Castra ne. Čeprav se takrat tega nisem zavedal, me še danes zmrazi, če pomislim, da bi kot otrok, ki je komaj shodil, lahko bil umrl v atomski katastrofi, če Kennedy oktobra 1963 ne bi nekako rešil kubanske raketne krize. (Ja, Kennedy. Ne, ne Hruščov. In ja, glavni krivec je bil Castro.)

Toda zakaj pravzaprav ljudje toliko slabega v zvezi z nekim političnim voditeljem odmislijo, pozabijo, mu oprostijo, karkoli — in zakaj mu mnogi drugi ne bi odpustili nič —, pa je že drugo vprašanje.

Pa še to: Castro je bil zadnji, ne? Zdaj ni več nobenega.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE