Make Sevnica great again! Make Maribor great again! Make… Ups…

11.11.2016 / 06:08 Komentiraj
Da bi morali biti naklonjeni Trumpovi zmagi zato, ker je njegova žena Slovenka, je ogabni pragmatizem sploščenega uma.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Slovenija se je ob zmagi Donalda Trumpa razdelila na dvoje: večina navdušeno ploska dejstvu, da bo ameriška prva dama postala Slovenka, manjšini pa se takšno narodno navdušenje zdi sumljivo in težko prebavljivo.

Edini kraj v državi, kjer te delitve ni, je najbrž Sevnica. Kot so mainstream mediji vzneseno poročali, so Trumpovo (in Melanijino) zmago tam bučno proslavili. In kako je tudi ne bi, ko pa se jim je uresničilo Trumpovo geslo: “Make Sevnica great again!”

Da bi morali biti naklonjeni Trumpovi zmagi zato (ali tudi zato), ker je Melania Trump slovenskega rodu, je lahko le ogabni pragmatizem sploščenega uma.

In res, ni bilo treba dolgo čakati, ko so se temu dejstvu začeli priklanjati celo politiki.

Miro Cerar je pleteničil, da je Slovenija “na nek način dobila prvo damo ZDA”, ki da bo odpirala vrata Sloveniji.

Odkod ta trapasta ideja, ta narcisoidni wishful thinking?

Apropriacija in parazitiranje

In kot da to ne bi bilo dovolj, je Cerar nadaljeval z razlago, da bo Trump zdaj “bolj seznanjen s tem, kar se dogaja v Sloveniji, ki jo zagotovo že dobro pozna”.

Pogumna trditev glede na dejstvo, kako redko se gospod in gospa Trump pojavljata pri nas.

Cerarjevemu pristopu lahko rečemo politična apropriacija, parazitiranje na uspehu drugih, prisvajanje zaslug, ki niso njegove. Slovenci si pač ne moremo lastiti pozicije v Beli hiši. Niti vlada. Sorry.

Še bolj klavrn je v svojem zapisu izpadel mariborski župan.

Če se še spomnite, gre za istega človeka, ki se mu je letos zgodilo, da mu je slovenska misica v roke porinila letak z napisom “TRUMP. MAKE AMERICA GREAT AGAIN”. Zaradi privzdigovanja obrvi javnosti se je pozneje izmikajoče opravičeval, češ, nisem njegov podpornik.

Na dan Trumpove zmage pa je Fištravcu uspelo na Facebooku — v svoji tradicionalno polomljeni slovenščini — objaviti naslednje:

“Se spomnite moje objave iz 7. junija, ko sem zapisal: ‘Kdo bi si mislil, da bom kdaj v rokah držal propagandni letak kandidata kakršen je Trump!?’ No izkazalo se je, da je to letak bodočega predsednika ZDA! Volitve v ZDA so odločene. Večje promocije naše države, kot je bomo deležni z Melanio kot prvo damo ZDA nismo in verjetno nikoli več ne bomo deležni. Čestitke g. Trumpu ob skoraj gotovi izvolitvi. Demokrati pa se za svoj poraz lahko zahvalijo vodstvu lastne stranke, ki je zavestno odrinila in ogoljufala njihovega populista g. Sandersa. Izgubili so kljub izjemni pomoči medijev, ki so bili preko Wikileaksa razkrinkani in ponižani. Celotne volitve v ZDA so opomin vsem, da medijska svoboda in odgovornost gresta z roko v roki. Mediji v ZDA so skoraj v celoti padli na izpitu in omajali še tisto malo zaupanja, ki ga običajni državljani do njih imajo. Prav tako pa se lahko zamislijo tudi vsi tisti slovenski mediji, ki so z veliko vnemo pri tem povzemali ameriške. Vse skupaj čaka veliko časa za razmislek in posipavanje s pepelom.”

Tole je uspelo Fištravcu objaviti — v svoji tradicionalno polomljeni slovenščini — na Facebooku na dan Trumpove zmage.

Muke po Andreju

Kakšne muke je moral pretrpeti mariborski župan, da si je lahko tudi on politično prisvojil Trumpovo zmago!

Prvič, še pred pol leta se je branil, da ni Trumpov zagovornik, zdaj pa se z njegovo zmago malodane hvali.

Drugič, kot kakšen turistični agent razglaša, da bo to največja promocija ever za našo državo, nato pa v stilu Janše analizira medijske razloge za poraz Demokratov.

In tretjič, če je prvič ob isti priložnosti (v tem prispevku 24ur.com) hvalil Bernieja Sandersa, ga je zdaj mimogrede razglasil za populista.

Fištravec res ne prizna neposredno, da je Trump njegova intimna izbira. Kaj takega bi mu težko pripisali. Vendar bi tega še lahko bili veseli, kajti stori namreč nekaj še bistveno hujšega: brez premisleka se predaja največjemu možnemu oportunizmu, da je pač treba podpreti tistega, ki zmaga. Kaj bi politik z načeli, ko pa so mu že tako ali tako v napoto!

Politična apropriacija Trumpa Fištravcu veleva točno to, kar si mislijo Sevničani: da se bo s participiranjem pri čestitanju in ponašanju s tujo zmago okoristil tudi sam. Da bo ponotranjeno sledil štajerski verziji stupidnega gesla: “Make Maribor great again!”

Naredite mi to deželo še manjšo!

Kratka lekcija mariborskega župana o vlogi medijev je znova poučna. Kot da bi hotel pokarati slovenske medije, na katere je alergičen zaradi svoje lastne podobe v njih, pa si je tokrat za primer izbral ameriške.

Kaj da so ameriški mediji naredili narobe? Tega ne izvemo natanko. Če prav razumemo namig, so preveč pristransko navijali za Hillary Clinton — kar je seveda teza, ki so jo razvijali Republikanci, Trump in pri nas Janša. Če pomislimo, da je takšno pozicijo zavzel nekoč vstajniški župan z levimi prepričanji, nam postane jasna še ena dimenzija njegovega političnega oportunizma.

Skratka, v čem so ameriški mediji padli na izpitu? No, upam, da bodo novinarji Fištravcu kdaj zastavili to vprašanje.

Bojim pa se, da bo njegovo pojasnilo tradicionalno konspiratološko, kakršno je ponavadi pri Janši: mediji so se zarotili proti Trumpu, vsi so režimski — toda on je vendarle zmagal.

Trump ne bo nikoli naredil Amerike večje. Toda to ne jemlje poguma slovenskim politikom, da se ne bi kar naprej trudili, da naredijo Slovenijo še manjšo.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v sredo, 9. novembra, pod naslovom Make Sevnica great again!. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE