Katero superiorno utelešenje Napredka, Razvoja, Reda bo danes zmagalo?

8.11.2016 / 06:10 1 komentar
Na ameriških predsedniških volitvah lahko zmaga kdorkoli: preprostež, neumnež, črnec, ženska, Barbika… Da le ni levičar.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V ponedeljek, ko to pišem, še nihče ne ve, kdo bo zmagal na ameriških predsedniških volitvah. A neglede na to je izide ameriških predsedniških volitev mogoče oceniti vnaprej. Jasno je namreč, da lahko na volitvah zmagata samo Hillary Clinton ali Donald Trump.

Jasno pa je tudi, kaj bo zmagalo, če na volitvah zmaga Hillary Clinton in če na volitvah zmaga Trump. Vsak od njiju namreč jasno predstavlja določeno Ameriko. In njene principe.

Če zmaga Trump, bo zmagala večinska Amerika. O tem ni dvoma. Večinska Amerika v mentalnem smislu. Trump predstavlja logiko nevidne, večinske, polizobražene, a izrazito etnocentrične in pretenciozne Amerike. To je drža ameriških gospodinj ter trgovk in trgovcev, avtomehanikov, avtoprevoznikov, kmetov, mesarjev in kozmetičark in kar je še tovrstnih ameriških profilov.

Je pa tudi drža vrste izobražencev, celo univerzitetnih profesorjev, ki jih poznam osebno.

Etnocentričnost in superiornost

Gre za držo, ki jasno in brez zadržkov izkazuje lastno etnocentričnost in občutek večvrednosti. In ki ji ob tem ni nerodno. Niti najmanj. Ni pomembno, koliko znaš. In koliko si informiran. Itd.

Pomembno je samo to, da si Američan. Ker kot Američan si večvredno človeško bitje. Ki je superiorno vsem drugim. Kot Američanu ti je v svetu in v stvarstvu dodeljena in pripisana večvredna pozicija. Si utelešenje in nosilec Napredka. In Razvoja. Si utelešenje in nosilec Demokracije. Si utelešenje in nosilec Reda. Si utelešenje in nosilec tistega, kar je Prav. Ne le zase. Ampak tudi za druge. Za ves svet.

Zato je Putinovo navdušenje nad Trumpom pomota. Ker če bo zmagal Trump, bo to isto arogantno držo, ki jo trenutno prakticira do Mehičanov, zavzel tudi do Rusov. In do Putina. Kar Putinu seveda ne bo pogodu. In česar, v to smo lahko prepričani, ne bo prenesel brez reakcije.

Skratka, če nič drugega, bomo lahko gledali resničnostni show dveh patološko velikih egov. A se bojim, da bomo videli tudi še kaj drugega.

Skratka, mogoče si je predstavljati, da Melanijo izdelajo v Barbie verziji in jo prodajo v milijonskih nakladah. Predvsem, a ne izključno Američanom. Verjetno bi jo kupil tudi kak slovenski oboževalec. Oboževalcev pa ima veliko. — [Fotografija: Mattel.]

Če zmaga Trump…

Trump bo za prvo damo v Belo hišo pripeljal Melanijo. Ki je utelešenje Barbike. Po svojem kirurško predelanem videzu. Po frizuri. Obleki. Popoln Barbie stil.

Skratka, mogoče si je predstavljati, da Melanijo izdelajo v Barbie verziji in jo prodajo v milijonskih nakladah. Predvsem, a ne izključno Američanom. Verjetno bi jo kupil tudi kak slovenski oboževalec. Oboževalcev pa ima veliko.

Kot smo lahko videli in slišali, tudi tisti domnevno kritični ameriški intelektualci, ki so sicer javno proti Trumpu, nimajo nič proti Melaniji. Kar samo dokazuje, kako zelo se je v psiho Amerike in Američanov zakoreninila Barbika. Celo kritični intelektualci se ne morejo upreti. Ne Melaniji ne Trumpu.

Skratka, če zmaga Trump, bo zmagala tista ameriška pretenciozna preproščina, za katero tisti, ki smo kdaj živeli v Ameriki, vemo, kako težko jo je prenašati. In zakaj se je je treba bati.

V tem primeru bo zmagala Barbika — torej večinska Amerika.

Če zmaga Hillary…

Če zmaga Hillary, pa bo zmagala ameriška elita oblasti. Zmagali bodo tisti, ki v Ameriki na predsedniških volitvah praviloma in vedno zmagajo. Tisti, ki so se Trumpu odrekli. Ker ni eden izmed njih. Ker ni hodil na prave šole. Ker se je poročil z žensko, ki ne spada v elito oblasti.

Res je sicer, da se Trump trudi postati del te elite. Vendar se ta elita do njega obnaša tako, kot se je vedno obnašala do povzpetnikov. Torej tako, da nanje gleda zviška. Jih ne sprejme. Tudi zato so se Republikanci odrekli Trumpu.  

Hillary pa se ameriška elita oblasti ni odrekla. Nasprotno, ona je jasno in odkrito njihova edina kandidatka. Je kandidatka ekonomske elite. Kandidatka vojaške elite. Kandidatka politične elite. Zato bo tudi marsikateri Republikanec glasoval zanjo. In s tem navidez izdal svojo stranko.

Toda samo navidez. Kajti v resnici je takšno jedro tako Republikanske kot tudi Demokratske stranke del istega socialnega sloja v ZDA. In tega nedvomno zastopa Hillary.

Modernizacija in liberalizacija

Hillary ne skriva, koga ima za sabo. In ne skriva, koga bo zastopala. Zato je Putin noče. Zato je morala na volilnih zborovanjih poudarjati, da bo predsednica vseh Američanov.

To namreč niti slučajno ni samoumevno. Samoumevno je nekaj povsem drugega: da bo zastopala interese elite. In samo elite. In to brezkompromisno. Z vsemi sredstvi. Tudi tako, da bo uvedla kakšno spremembo, ki se bo zdela leva. Celo levičarska.

Hillary je namreč že v preteklosti dokazala, da razume nekaj, česar velik del Amerike in ameriške elite oblasti ne razume: namreč, da se mora Amerika — če želi ostati to, kar je, in če želi njena elita oblasti ostati to, kar je in kjer je — modernizirati. In/ali liberalizirati. Pričakovati je, da bo Hillary tako tudi delovala. 

Neglede na to, kdo bo zmagal na ameriških volitvah, pa je jasno tudi nekaj drugega: na ameriških predsedniških volitvah lahko zmaga kdorkoli — preprostež, neumnež, temnopolt človek, ženska, Barbika ali kdorkoli drug. Samo da ni levičar.

In točno to je bistvo ameriške demokracije. Ali morda celo zahodne demokracije nasploh.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE