Zadnji dnevi ameriške apokalipse zdaj

6.11.2016 / 06:10 1 komentar
Ne upam si več napovedat, kdo bo zmagal v tej ogabni godlji. Trump ima momentum. In talent, da v enem dnevu vse zajebe.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V zadnjem članku o ameriških volivah pred slabim mesecem sem zapisal: “Zdaj ni več dvoma, da bo Trump volitve izgubil. Razen če se Hillary ne zgodi nekaj popolnoma nepredvidljivega.”

Potem, ko je bila Hillary že samozadovoljno prepričana, da bo prva ameriška predsednica, pa presenečenje. Pa ne samo eno.

Najprej se začne sesuvati Obamacare. Premije, ki ki jih plačujejo zavarovanci, v nekaterih zveznih državah poskočijo za več kot 100% — kar morajo priznati tudi voditelji na CNN oz. Hillary TV.

Kmalu pa poči še ena, še veliko odmevnejša bomba. Direktor FBI James Comey, ki je še julija izjavil, da je Hillaryjino mutenje z diplomatsko elektronsko pošto na privatnem serverju samo “neprevidno”, je prešnji teden razglasil, da je Clintonova spet v uradni preiskavi. Tokrat zaradi na novo odkritih uradnih emailov, ki so jih odkrili na prenosniku Anthonyja Wienerja, bivšega moža Hume Abedin, ki je že dolga leta najbližja svetovalka Hillary Clinton.

Wienergate

Nekateri mediji so namigovali, da sta ljubimki. Zloglasni Anthony je izgubil ženo in politično kariero, ko je pred leti  pošiljal mladoletnicam close-upe svojega weenyja — in dokazal, da ni vsakemu zrajcanemu narcisodnežu brez občutka za presojo nujno ime Donald Trump.

Trump slavi. Ampak ne podcenjujte njegove sposobnosti, da izgubi že dobljeno bitko. Čeprav zdaj že prepričuje svoje že prepričane fane, da je Wienergate hujši kot Watergate.

Danes šest medijskih gigantov nadzira okrog 90% informacij, ki jih dobimo iz medijev in na družbenih omrežjih. In te informacije so seveda vedno bolj kontaminirane z njihovimi interesi. Prav sramotno je, kako recimo CNN, New York Times, Washington Post in še kopica drugih “prestižnih” medijev navija za Hillary. Do te mere, da samo še prepisujejo tiskovna poročila iz volilnega štaba Clintonove.

License to be free

Ameriški politični establishment si že od Korejske vojne v 50. letih lasti licenco za določanje kriterijev demokratičnosti v vseh državah sveta. In to svojo licenco prodaja zlepa ali zgrda — raje to drugo — kjerkoli že nanese, kjerkoli pač vidijo vitalne gospodarske, geostrateške in vojne interese zase.

Arabska pomlad je bila tipičen primer podle ameriške politične in medijske kampanje, s katero so razsuli cel Bližnji vzhod in velik del severne Afrike. Še sam sem bil na začetku — tako kot recimo Ervin Hladnik Milharčič in Boštjan Videmšek — navdušen nad mladimi ljudmi na arabskih ulicah, ki so se zbirali s pomočjo (ameriškega) Twitterja in Facebooka.

Za hip smo celo pomislili, da bo res prišlo do demokratizacije in poštenih, svobodnih volitev. Kakšna kolosalna neumnost, lahko rečemo v retrospektivi! Kako se obnese ameriški recept, lepo vidimo v demokratiziranih državah kot Afganistan in Irak in v apokaliptičnih kot Sirija in Libija.

Arabska pomlad je bila tipičen primer podle ameriške politične in medijske kampanje, s katero so razsuli cel Bližnji vzhod in velik del severne Afrike. Za hip smo celo pomislili, da bo res prišlo do demokratizacije in poštenih, svobodnih volitev. Kakšna kolosalna neumnost, lahko rečemo v retrospektivi!

Hillary Clinton je bila glavna arhitetka arabske pomladi in vsega, kar je sledilo. In kar šele bo sledilo z novimi in novimi vojnami v totalno razsuti regiji. Vključno s stotisoči žrtev in milijoni ubežnikov z vojnih območij. Zato se pridružujem Slavoju Žižku, ki navija, da bi Trump zmagal — in požgal Ameriko, kot sem napisal že januarja.

Vsekakor pa bi njegova zmaga do tal pretresla tako Republikansko in demokratsko stranko in cel ameriški politični establishment. Še posebej pa medije. Trump se bo osebno potrudil za to. 

Za Trumpa rahlo navijam tudi zaradi njegove bromance s Putinom. Ja, s Putinom se je treba pogovarjat man to man. In pogledat v njegovo nežno dušo. Tako kot George W. Bush. Ne pa ga izzivat s 3. svetovno vojno. On je pripravljen na vse.

Tokrat si ne upam napovedat, kdo bo zmagal v tej ogabni ameriški volilni godlji. Trump ima momentum. In hkrati talent, da v enem dnevu vse zajebe. Na največjem apokaliptičnem reality showu vseh časov bo vsekakor še pestro. Do konca. In naprej. Ker Donald še ne ve, ali bo priznal kakršenkoli drugi rezulat razen svoje zmage.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE