Zaradi mene lahko Bavčar tudi balina

2.10.2016 / 06:10 1 komentar
Bavčarju želim obilo zdravja. To je vredno več kot milijoni, ki jih je pokradel. A s tem je pokazal svojo strahopetnost.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V resnici mi je čisto vseeno, ali Igor Bavčar igra košarko ali nogomet ali balina ali strelja na merjasce. Prav tako mi je popolnoma vseeno, s kakšnimi zdravstvenimi težavami se ubada. Sočustvujem z vsemi, ki niso pri dobrem zdravju, vendar so do ljudi, ki jih ne poznam, ta čustva plitvejša, kot če so mi blizu. 

Do konca pa me razkuri nekdo, ki — oprostite izrazu — zajebava vso državo. Z mano vred. Nas ima za norce. Za to mi pa res ni vseeno.

Zgodba z Igorjem Bavčarjem je dokončno razgalila naš neurejeni pravni red, ki omogoča lumparije in izigravanja. Razgalila je že dolgo sluteno dvojno in sprevrženo naravo nekdanjega politika Bavčarja in možne dimenzije zdravstvenih ukrepov, ki gredo lahko bodočim zapornikom na roke. Celo z operacijami.

Kardiološki komplot

Igorju Bavčarju seveda privoščim obilo zdravja. To je vredno več kot milijoni, ki jih je pokradel. Je pa res, da je s svojimi manevri pokazal svoj pravi, dvolični, strahopetni in nič kaj osamosvojiteljski obraz.

Namesto da bi kot zrel dedec, pripravljen prevzeti odgovornost za svoj pohlep, šel v zapor in odslužil svoje, se je strahopetno izgovarjal na zdravstvene težave.

Pri tem je namočil tudi zdravnico Metko Zorc. Njej takrat najbrž niti na misel ni prišlo, da bo težki srčni bolnik, ki zaradi tega ne more v zapor, že kmalu veselo igral košarko in se pustil ujeti medijem.

Njena izjava, da je operacija očitno odlično uspela, zato zdaj zveni kot slaba šala. Stavim, da bi jo devet od desetih vprašanih, če bi delali anketo, obtožilo, da je v umazani Bavčarjevi zgodbi glavna sodelavka njegovega komplota proti zaporni kazni.

Nečesa se bo že domislil

Bavčar se v medijih pogosto sklicuje na resnico, ki da bo kmalu prišla na dan. No, zdaj ga je nepričakovano obiskala. Res je, da takšne resnice ni vabil in nanjo ni računal — vendar je tu. Videli smo jo na videu.

Kaj bo zdaj s takšno resnico in kako jo bo uporabil v svoji prihodnji obrambi, še ne vemo. Prebrisan kot je, se bo gotovo česa domislil.

Zanima pa me, kako bo — in ali bo — tak nedvoumen dokaz o lažeh obdolženca oz. obsojenca, ki je že bil tako rekoč na smrtni postelji in zato ni mogel na prestajanje kazni, vplival na pričakovane odločitve uradnih organov.

Na sodišču pravijo, da bodo odločitev spisali v naslednjem mesecu. Ali sodnica ob takih dokazih lahko ostane nekontaminirana in odloča o njem samo na osnovi dokumentov, ki na sodišču veljajo kot dokazno gradivo? Ali amaterski video posnetek Igorja Bavčarja v košarkarskem elementu, objavljen v več medijih, sme vplivati na sodniške odločitve? In če bo vplival — čeprav ne bi smel —, ali lahko Igor Bavčar s pritožbo uspe in bo primer zato zastaral?

Ali amaterski video posnetek Igorja Bavčarja v košarkarskem elementu, objavljen v več medijih, sme vplivati na sodniške odločitve? In če bo vplival — čeprav ne bi smel —, ali lahko Igor Bavčar s pritožbo uspe in bo primer zato zastaral?​

Košarka kot dokazno gradivo

Ni dvoma, da se bo Igor Bavčar pritožil na zadnjo odločitev sodišča, ki jo sicer šele pričakuje.

Če bo pritožba zavrnjena, mu bo ponovno grozilo prestajanje zaporne kazni. Bo takrat spet pomahal z zdravniškim potrdilom, da je hudo bolan? Kaj bo takrat na sodišču vplivalo na odločitev? Bo prinesel strokovno, zdravniško in pravno povsem verodostojen dokument, ki ga bo podpisala in poštempljala znana zdravnica? Kot tistega prvega, ki ga je predložil lani? Če je bil tisti izvid dovolj utemeljen razlog za odlog prestajanja kazni, zakaj torej ne bi bil še drugi?

Ali pa lahko sodišče zavrne novo zdravniško potrdilo zato, ker smo ga videli igrati košarko?

Verjamem, da se vsi vpleteni zavedajo, da na sodiščih velja previdnost pri uporabi takšnih dokaznih materialov.

Če pade Bavčarjev primer, bodo padale glave, je rekel minister Klemenčič. Njegove odločnosti smo bili veseli vsi, ki nas ima Igor Bavčar za norca, ne pa tudi nespretnosti, s katero je to izjavil. Zato me skrbi.

Vsekakor pa je povsem jasno, da je košarka zdravega Bavčarja dokazno gradivo, da ima za norca državo in njen pravni sistem — predvsem pa vse nas, državljane.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v soboto, 1. oktobra, na avtoričini spletni strani KaKa — Kako komuniciramo? pod naslovom Imeti državo in državljane za norce. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE