Janez Suhadolc naj gre v toplice ali pa nabirat gobe na Plečnikov stadion

1.10.2016 / 06:08 Komentiraj
Arhitekt in publicist je revmatičen cinik, ki sam sebe jemlje bolj resno kot drugi njega. Ampak ta revma je ustvarjalna.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Celjska Mohorjeva družba je v ponedeljek na literarni matineji predstavila publicistično knjigo arhitekta Janeza Suhadolca z naslovom Ljubi se mi ne, smisla nima, nehati ne morem.

Poudarek je kajpada na tretjem delu povedi — torej “ne morem”. Janez Suhadolc je nekakšen odvisnik, ki bi sicer rad nehal, a je lepše in bolj komot, če ne.

Za predstavitev knjige so izbrali grotesken, karikiran, humoren, destruktiven, antislovenski in proti vrhunskosti nekaterih posameznikov — seveda z imeni in priimki —  naperjen zapis Za resnično versko svobodo. Ti ljudje prav gotovo niso dobili od države takih sredstev kot si avtor misli in jih bodo dobili še manj (ali pa nič), ko bo z njihovo kariero enkrat konec. Suhadolc bi moral bolj premisliti, kaj je res in kaj je zgolj flancanje.

Plečnik, največji Slovenec vseh časov?

Avtor je med drugim povedal, da je Jože Plečnik zanj največji Slovenec vseh časov. No, slovenski umetniki na začetku 20. stoletja na Dunaju tega niso občutili niti pod razno. O tem še danes noče nihče povedati po resnici, ker je pač udobneje kovati Plečnika v zvezde in delati reklamo zase — kot recimo Prelovšek, Krečič, Hrausky…

Razpoloženje Janeza Suhadolca v knjigi zelo niha, pa tudi njegova miselna aktivnost. Zna napisati lepe odlomke, polne napaberkovanih, prepletenih, spretno kombiniranih zgodovinskih pričevanj, vendar brez trdnih izpeljav in stališč.

Vtis imam, kot da si sproti izmišlja in piše, kar mu slučajno pride na misel. Popotovanja, bodi z vlakom ali kolesom, so samo en njegov vidik, ki pa je miselno irelevanten: človek potuje s celim telesom, misli pa le z glavo.

Kdo koga resno jemlje

Čeprav je prepričan, da je obratno, Janez Suhadolc sam sebe jemlje bolj resno kot drugi jemljejo njega. V bistvu on živi in piše na robu. Vendar to ne pomeni, da je ekvilibrist. Suhadolc je revmatičen cinik, ki bi moral na zdravljenje v toplice.

Ampak ta njegova revma je seveda ustvarjalna. Bolečina ga sili, da razmišlja in da ima prebliske, ki še kako držijo. Obenem pa mu tudi preprečuje, da bi koga imenoval z imenom in da bi bila bolečina še hujša — ali pa nikogar ne pozna.

Samo primer: leta 2010 piše, da je proti gradnji stadiona v Stožicah, ker ugotavlja, da bi to pomenilo “smrt Plečnikove mojstrovine za Bežigradom.”

Suhadolc se ni veliko zmotil, vendar ne pride do bistva problema — torej do koruptivnosti celotnega projekta na eni strani in do megalomanskosti obnove bežigrajskega stadiona na drugi. Seveda brez vseh imen.

Preobrazbena moč knjige

Tretja stvar pa je, da Plečnikov stadion ni nikakršna mojstrovina. Morda je bil mojstrovina takrat, ko je še imel svojo manifestativno katoliško in politično funkcijo prizorišča evharističnega kongresa (1935) in kongresa Kristusa Kralja (1939) ali domobranskih priseg Hitlerju (1944 in 1945). Ni pa seveda mojstrovina, če je v funkciji stadiona, ker s “častne tribune” nogometa sploh ne vidiš.

Janez Suhadolc pa lahko gre danes na Plečnikov stadion nabirat gobe.

Knjigi se pozna, da njen avtor piše iz dolgočasja. Obenem pa ima Suhadolčeva knjiga Ljubi se mi ne, smisla nima, nehati ne morem “preobrazbeno” moč, da bralcu pri tem ni čisto dolgčas.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu v ponedeljek, 26. septembra, pod naslovom Janez Suhadolc je neresen. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.


Blog Janeza Suhadolca je dostopen na tej povezavi.


Janez Suhadolc: Ljubi se mi ne, smisla nima, nehati ne morem. Mohorjeva družba Celje, 2016. 352 strani, ISBN 978-961-278-263-4, 22€. Knjigo lahko naročite na tej povezavi.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE