Ambiciozno in ne neuspešno (re)definiranje funkcionalnosti digitalne ure

17.9.2016 / 06:08 1 komentar
Apple Watch je estetika, razvedrilo in lifestyle, deloma pa tudi informacija, komunikacija in delo. Po tem vrstnem redu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nadaljevanje včerajšnjega članka Hoteli smo Apple Watch, dobili pa Swiss Army Knife. Designed in California.


Še nekaj o številčnicah:

Colour [na spodnjem screenshotu zgoraj levo].

Zakaj se ta številčnica imenuje Colour, ni čisto jasno. Jasno je kvečjemu, da je možno spreminjat barve. Čudi pa tudi, da Apple piše to ime po angleško, ne ameriško (“color”). Možno, da je to vpliv ali želja Britboya Sira Jonathana Ivea, Applovega direktorja dizajna. Grda, sicer.

Solar [zgoraj desno].

Dolgčas. Brez komplikacij. Je pa zelo lep sončni zahod. Romantičen. Ko se pikica približuje in spušča pod obzorje. Spominja me na Verlainovo pesem Les soleils couchants ali na Klavir, ki ga poljublja drobna dlan (“skoz rožno sivi se večer leskeče”).

Chronograph [spodaj levo].

Nikoli nisem razumel potrebe po štoparicah na urah. Kronometrov oz. kronografov nisem nikoli znal uporabljat. Tudi na Apple Watchu jih ne. Še tem manj, ker so prikazi časa in krogov (lapov) precej sofisticirani.

X-Large (2.) [spodaj desno].

Ta je nova v watchOS 3. Za razliko od stare X-Large (1.) ima vsaj eno XL komplikacijo. Jaz sem si izbral mesidže. Ampak je ne bom uporabljal. Videt je ne morem.

Screenshot 2: Številčnice 5–8

Screenshot 3: Številčnice 9–12

Potem je tu še nekaj bolj ali manj vizualnih številčnic.

Numerals [zgoraj levo].

Ne vem, kdo to lahko uporabljal. Predstavljam si kakšno razočarano sponzorušo, ki ni dobila Apple Watch Hermès z ekskluzivno, šminkersko števičnico in dvojnim usnjenim paščkom. Tipografijo številke je seveda možno menjat in spreminjat barve.

X-Large (1.) [zgoraj desno].

Ta števičnica se mi je najprej zdela smešna, ampak če dobro razmislim, mogoče sploh ni tako slaba. Vsaj za slabovidne. To pa res vsak vidi. Ali za tiste, ki imajo Apple Watch res samo za uro in nočejo videt nič drugega.

Mickey Mouse in Minnie Mouse [spodaj levo in desno].

Miki in Mini na številčnici najprej zgledata prismojeno, ampak dejansko gre za remake klasičnih Mickey Mouse ur iz leta 1933. Že samo v 30. letih so jih prodali na milijone. Pozneje so dodali še Mini.

Ko so mi lani poleti za nekaj dni dali na probo Apple Watch, sem o Mikiju napisal tole:

“Urni kazalec je Mikijeva desna tačka, z navzven obrnjeno dlanjo — češ, izvolite —, v originalnih belih rokavičkah, minutni kazalec pa leva, z iztegnjenim kazalcem. (No pun intended.)”

“Verjetno bi bilo vse skupaj dolgčas, če bi bilo edino gibanje na številčnici premikanje urnega in minutnega kazalca. Zato si Miki daje sekundni takt z nogico, obuto v rumene šolne, in rahlim pozibavanjem celega teleščka.”

“Prvih 30 minut po polni uri si mišek daje sekundni takt z levo nogico. Ob XX:30 pa obrne rito v drugo smer, se prestopi, za trenutek sinkopira ritem in začne tapkati z desno. Plus to, da od poldneva ali od polnoči do šestih gleda proti svoji levi, po šesti uri pa proti desni — skratka v smer, kamor kaže z desno tačko.”

“Vsakih 15 sekund pomežikne.”

“To je cela koreografija. Animacija je fascinantna, res izdelana do popolnosti.”

“Otroka sta začela kazati z rokami, koliko je ura, in tapkati z nogami, pa sem še jaz probal. Problem je v tem, da sem hotel biti perfekcionist. Videti je preprosto, a je v resnici zapleteno. Tudi če se za razliko od mene znate izražati s telesom, to toplo odsvetujem. Tudi na samem. Da vam ne bo nerodno.”

Mikija lahko dobite samo v klasični rdeči barvi in črno-belega, Mini — novo v watchOS 3 — pa v vseh možnih barvah.

Screenshot 3: Številčnice 9–12

Appsi. Bolj konkretno mesidži.

Aplikacij, prirejenih tudi za Apple Watch, je že ogromno. Kolikor sem jih sprobal, nobena ni zelo uporabna. Recimo Instagram [glej spodaj, levo zgoraj]: kaj naj z njim na Apple Watchu? No, prav, lahko pogledam timeline in polajkam fotke. Ampak če že to delam, raje vzamem v roko telefon. Ali pa Twitter (Tweetbot)? To v bistvu ni za na uro.

Vsekakor pa so napredek mesidži. Zdaj nista več edini možnosti glasovno diktiranje, ki ga potem Siri transkribira — v angleščino, seveda, tudi če poveste nekaj v slovenščini, tako da to odpade —, in pošiljanje emotikonov, tudi animiranih gifov.

watchOS 3 namreč prinaša še dve možnosti vnosa: Scribble (“čečkanje“) in Digital Touch Message, ki jo je Apple uvedel z iOS 10.

Pri Scribblu [glej spodaj, desno zgoraj] gre za handwriting recognition. Kolikor sem sprobaval, zadeva odlično prepoznava rokopis. Obstaja tudi možnost popravljanja, tako da tapnemo na besedo in izberemo pravilno varianto, če smo se zmotili. Pa backspace gumb za brisanje ima.

Digital Touch vnos [glej spodaj, levo spodaj] pa je tudi fajn. Lepo zgleda. Ko vlečemo prst po ekranu, je sled najprej bela, šele potem dobi izbrano barvo (s posebne palete) [glej spodaj, desno spodaj].

In ko prejemnik dobi tako napisan ali narisan mesidž, se mu na ekranu vse skupaj še enkrat izpiše v istem času, kot ste vi mesidž napisali ali narisali.

Zame osebno je to nerodno, ker bi v tem primeru — če bi se resno lotil pisanja ali risanja mesidžev na uri — moral začet nosit Apple Watch na levi roki. Moja leva roka mi gre na živce. Sem namreč tak zadrt desničar, da še cigarete ne znam držat med prstoma leve roke. Pa nohtov na desni roki nimam nikoli lepo postriženih. Ne znam z levo.

Sicer pa še vedno ne vem, zakaj bi mesidže pošiljal z ure. Mogoče kdaj na hitro kak emotikon ali shranjen enobeseden odgovor, če se mi mudi ali če sem na kolesu. Saj imam vendar vedno telefon v žepu.

Screenshot 4 (z leve zgoraj v smeri urinega kazalca, kako pa drugače): Instagram, Digital Touch Message, Scribble, paleta za izbiro barve.

Accessory

O novem Apple Watchu in njegovem softveru je v bistvu vse povedal John Gruber na svojem Daring Fireballu. Gre za ambiciozen poskus (re)definiranja funkcionalnosti digitalne ure, ki pa ne more imeti bistvenega vpliva na naš lifestyle — vsaj ne v tem smislu, kot ga je imel recimo iPhone in drugi touch screen telefoni za njim, ki so dejansko spremenili naše vedenje ter sprotno in dolgoročno reagiranje in odnose v realnem življenju.

Apple Watch je v tem smislu distrakcija — nekako tako, kot že doslej marsikdo ni hotel nositi zapestne ure, ker je to dojemal kot psihološki pritisk.

Jaz sam dojemam Apple Watch kot kos nakita, zapestnico, modni dodatek — ki pa ima še druge, kratkočasne, mentalno in brezdelnostno sproščujoče, deloma zdravstveno rekreativne, izjemoma pa tudi delovne, storilnostne funkcije.

Apple Watch je estetika in razvedrilo in lifestyle, deloma pa tudi informacija, komunikacija in delo. Po tem vrstnem redu. Apple Watch je fajn, če le znate — oz. če se lahko navadite — vse to zbalansirat tako, da vas to v vsakdanjosti ne bo motilo bolj kot kakšna dobra, stara, klasična ura.


Na temo Apple Watcha lahko na Fokuspokusu preberete še naslednje članke:

Jonas Žnidaršič (9.3.2015): A bi al ne bi Apple uro?

Marko Crnkovič (9.3.2015): Apple ve, koliko je ura

Marko Crnkovič (21.7.2015): Apple Watch na preizkušnji (1.)

Marko Crnkovič (24.7.2015): Hočem Apple Watch zaradi Miki Miške

Marko Crnkovič (26.7.2015): Proba/Test (3.): Kaj ljudje sploh hočejo/pričakujejo od Apple Watcha?

Marko Crnkovič (16.9.2016): Hoteli smo Apple Watch, dobili pa Swiss Army Knife. Designed in California.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE