Vprašanje za 886.257,37€: Koliko stane pozornost, ki jo hoče SDS?

7.9.2016 / 06:10 5 komentarjev
Nihče ne bi mogel SDS povzročiti toliko neprecenljive škode, kot so si je povzročili sami s svojo idiotsko PR politiko.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tožba SDS proti Sloveniji za škodo, povzročeno s sojenjem v zadevi Patria, je sicer šestoseptembrska, v resnici pa ni nič drugega kot resno mišljena prvoaprilska šala. Užaljeni marginalci brez smisla za humor pač vice pokajo.

SDS je skratka včeraj vložila tožbo “zaradi posega državnih organov v demokratičnost volilnega procesa z nezakonitimi sodbami v aferi Patria”. Trdijo, da je “šlo za vnaprej načrtovano rušitev predsednika stranke SDS, da [bi onemogočili] največjo opozicijsko stranko na volitvah v Državni zbor Republike Slovenije”.

No, prav. Recimo, da res. It’s a free country.

Ampak zakaj po dveh letih? Ali so tako dolgo pisali? Razmišljali? In zakaj ravno 886.257,37€? Odkod so potegnili to cifro?

In ali resno mislijo, ko državnemu pravobranilstvu predlagajo, “da odškodnino izterja od Branke Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca, Branka Masleše, Barbare Klajnšek […], ki so krivo tožili in sodili v zadevi Patria”? Ali pa se samo zajebavajo?

Zmagoslavni poraženec, poraženi zmagoslavljenec

Kot izjemni duhoviteži pa so se izkazali tudi na Vrhovnem državnem tožilstvu z naslednjo reakcijo: tožbo SDS so označili kot “tako absurdno, da si ne zasluži nobene, niti najmanjše reakcije [Vrhovnega] državnega tožilstva”.

Kakorkoli. Sosledje dogodkov, povezanih z afero Patria — ki je (na polno) izbruhnila septembra 2008, tudi tik pred volitvami —, celo med neprivrženci SDS vzbuja sume, da je bilo vse skupaj orkestrirano, koordinirano, sinhronizirano z volitvami 2014.

Marca tega leta je višje sodišče potrdilo prvostopenjsko obsodilno sodbo. Junija je Janša šel jest ćufte. Julija so bile volitve. Tudi Janša je bil izvoljen. Nekaj časa je na seje še prihajal z Doba, oktobra pa mu je Državni zbor odvzel mandat.

Enter Ustavno sodišče: novembra 2014 je Janšo vrnilo v parlament, ga decembra spravilo iz zapora vsaj do odločitve o ustavnosti sodbe — in jo aprila 2015 tudi razveljavilo.

Takrat sem napisal takole:

“Ob razveljavitvi sodbe je Janši, Krkoviču, Črnkoviču treba čestitati. Privoščim jim, da se je izkazalo, da so bili po nemarnem obsojeni. Privoščim jim svobodo in status nedolžnega človeka.”

“Ne pričakujem, da se jim bo kdorkoli opravičil za potrato časa, ki so ga fizično prebili na sodiščih, mentalno pod pezo obtožnice in obsodbe ali kaj šele v zaporu.”

“Bi se pa vsekakor spodobilo, da bi se jim. Opravičiti bi se jim morali predsednik države, predsednik vlade in minister za pravosodje. Saj so bili obsojeni v imenu ljudstva, ne.”

“Ne pričakujem, da se jim bodo opravičili vsi tisti, ki so po njih pljuvali kot po zadnjih kriminalcih, prepričani v nezmotljivost tožilcev in sodnikov.”

“Ne pričakujem, da se jim bodo mediji zahvalili za sicer nejevoljno sodelovanje pri dvigovanju klikanosti, ratingov, naklad. Niti opravičili, ker so bili ves čas tako prekleto pametni kot… — no, kot Masleša.”

Sodni izvedenec za javnomnenjske raziskave

Če prav razumem tekst o tožbi, objavljen na spletni strani SDS, so do te odškodnine — smešne tako v smislu velikostnega razreda kot v picajzlanju z decimalkami — prišli z za lase privlečeno, nedokazljivo in za sodišče irelevantno oceno, da bi SDS na volitvah 2011 (26,19% glasov, 26 mandatov) in 2014 (20,71% glasov, 21 mandatov) dobila vsaj toliko glasov kot 2008 (29,26% glasov, 28 mandatov):

“Razlika med odstotkom glasov, ki jih je prejela SDS na volitvah leta 2008[,] in odstotkom glasov[,] prejetih na volitvah leta 2011 in 2014[,] ter na ta odstotek glasov vezana proračunska sredstva, predstavlja neposredno materialno škodo, ki jo je zaradi protipravnega ravnanja, za katerega je odškodninsko odgovorna država Slovenija, utrpela SDS.”

Tožba SDS zlasti v tem delu ponovno dokazuje, da so popolnoma obskurna stranka. Ko so dve leti po neljubih dogodkih ugotovili, da nimajo za burek, so hoteli vesoljno Slovenijo še enkrat opozoriti na krivico, ki se jim je zgodila, in spustiti v javnost cinično pripombo na to temo — pa so namesto tega raje vložili odškodninski zahtevek.

In kot da že to ne bi bilo dovolj pobalinsko, so še predlagali, naj vsoto poravnajo inkriminirani tožilci in sodniki. Zelo duhovito! Pa tudi prefrigano! Da ne bi kdo posumil, da hočejo osiromašiti državni proračun — ali jim celo predlagal, naj odškodnino, če jim jo dosodijo, donirajo v dobrodelne namene —, so jo naprtili Masleši in drugim, ki imajo tudi maslešo na glavi.

S čim vsem se morajo ukvarjati sodišča!

Dokler njihovi volilci ne bodo pomrli — in/ali dokler se na desnici ne bo nekdo spomnil ustanoviti novo stranko —, bo SDS zanesljivo v parlamentu. Do takrat pa smo vsi skupaj obsojeni na to bizarno situacijo, da bodisi simpatiziramo antipatiziramo s stranko, ki ima procentualno gledano sicer upoštevanja vredno podporo, družbene teže pa nič. Niti negativne ne več.

Družbena teža SDS

Nihče ni in ne bi mogel SDS povzročiti tako neprecenljive škode, kot so si jo povzročili sami s svojo idiotsko PR politiko in naraščajočo družbenopolitično nekooperativnostjo in neresnostjo. 

In če že hočejo personifikacijo krivca za svojo nesrečo, naj ga ne iščejo v abstraktnem pojmu domovine, blede matere — in njene represivne kohorte —, temveč konkretno v svojem dosmrtnem predsedniku. Janša je tisti, ki je zavozil SDS.

Še enkrat ponavljam: politični tekmeci so naredili vse, kar so mogli, da bi ga s stranko vred uničili — toda nazadnje se je uničil in jo je uničil sam. Z zmerjanjem z zombiji in opankarji in butli in prostitutkami, z nakladanjem o murgelskih prdcih, s pravičništvom, bizarnostjo javnega komuniciranja, z aroganco, trmo, cinizmom, zoprnostjo, neprijaznostjo, nepopustljivostjo, politično kratkovidnostjo, prezirljivostjo do zgodovine, averzijo do medijev, popolnim pomanjkanjem talenta za komuniciranje.

Dokler njihovi volilci ne bodo pomrli — in/ali dokler se na desnici ne bo končno nekdo spomnil ustanoviti novo stranko —, bo SDS zanesljivo v parlamentu. Do takrat pa smo vsi skupaj obsojeni na to bizarno situacijo, da bodisi simpatiziramo antipatiziramo s stranko, ki ima procentualno gledano sicer upoštevanja vredno podporo, družbene teže pa nič. Niti negativne ne več.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE