Zakaj bi imele lepe zvezke samo pridne punce?

27.8.2016 / 06:10 1 komentar
Če imate otroke, ki hodijo v šolo, se v teh dneh ukvarjate z nabiranjem učbenikov, zvezkov in drugih šolskih potrebščin.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pri nas smo začeli s tem, da smo se znebili vseh lanskih zvezkov in knjig, ki so vse od zadnjih dni junija tičali v šolskih torbah.

Ko je hodil v šolo samo eden, sem zvezke spravljala za spomin. Zdaj pa zanje nimamo več prostora. Fantje so torbe takoj po koncu pouka zabrisali v kot in nanje z največjim veseljem tudi pozabili.

Ko sem knjige zvezke in vse drugo — vključno s posušeno žemljo — končno potegnila iz nahrbtnikov, je bil pogled še kar žalosten. Obrabljene in zaflekane platnice, na vogalih ušesa, razcefrani ovitki, v puščicah do konca ošiljene barvice.

Tlačenje zvezkov v šolske torbe in prekladanje sem in tja se jim je pošteno poznalo. Niti ne vem, kaj vse so z njimi počeli. Zgledali so, kot da so jih uporabljali na fronti, ne pa v 1. in 2. razredu.

Zvezek Slavc

Saj ne, da bi fante njihovi zmahani zvezki posebej motili. Zanje je važna vsebina — pogosto pa še ta ne.

Kljub temu pa so se razveselili zvezkov, ki jih bodo uporabljali letos. Dobili smo jih pri Zali, ki ima ročno izdelovalnico Hiškarija, in vizijo, ki nam ustreza.

Med izdelki, ki jih ponuja, je tudi “zvezek Slavc”.

Ko sem ga na stojnici v Stari Ljubljani prvič zagledala, mi je bilo takoj jasno, da je idealen za moje fante. Namesto v papir ali v plastično srajčko je ovit v blago, ki ga Zala lastnoročno prišije na platnice.

Tak ovitek se ne strga, niti ne pade dol. Poleg tega se njegovi robovi ne vihajo tako zlahka, saj je prešita platnica zaradi blaga debelejša. Zavijejo tudi druge zvezke, ki jih otroci uporabljajo v šolah (Tako Lahko, Lili in Bine).

Plan je, da ob koncu letošnjega šolskega leta zvezki ne bojo tako zmahani, kot so bili lanski. S slavci bo po mojem šlo. Pa še lepi so.

Plan je, da ob koncu letošnjega šolskega leta zvezki ne bojo tako zmahani, kot so bili lanski. S slavci bo po mojem šlo. Pa še lepi so.​ — [Fotografija: Tina Deu.]

Uporabne stvari za majhne in velike

Poleg zvezkov, ki so primerni tudi za darilo — namesto knjige recimo, ker včasih je fino, da tudi kaj napišeš ali narišeš — imajo v Hiškariji še marsikaj. Mene so prepričala že njihova imena: Hulahup Tone, krede Brede, gumitvist Gustav, ura Magda, ristanc Rič… Same prima in uporabne stvari, ki bodo marsikaterega od nas spomnile na igre, ki smo se jih igrali, ko smo sami hodili v 1. in v 2. razred.

Kar zadeva zvezke — bom poročala o njihovem stanju, ko bo konec šolskega leta.


OpombaTekst je objavljen tudi na avtoričini spletni strani Tina in fantje pod naslovom Zakaj bi imele lepe zvezke samo pridne punce? Imamo rešitev!. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE