Azurna obala 50 let pozneje: Od prepovedi toplesa do prepovedi burkinija

25.8.2016 / 06:10 6 komentarjev
Nekoč so na plažah preganjali ženske, ki so si drznile razgaliti prsi, danes pa ženske, ki si drznejo zakriti célo telo!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Francoska prepoved nošenja burkinija postaja farsa in predmet posmeha svobodomiselne Evrope.

V torek so policisti na plaži v Nici — na Promenade des Anglais, kraju nesrečnega imena — zasačili žensko, oblečeno po muslimanski šegi v večdelne kopalke, ki pokrivajo celo telo (razen obraza), in ji na kraju prekrška napisali kazen v višini 38€.

Vice squad?

To ni prvi primer. Po terorističnem napadu s tovornjakom na Angleški promenadi v Nici 14. julija se je več občin na Azurni obali odločilo za prepoved burkinija. Pred nekaj dnevi je policija oglobila štiri muslimanke v burkinijih na plaži v Cannesu.

Če se ženska v burkiniju ravno ne sonči na plaži kot ta včeraj v Nici, jo francoski policisti — oboroženi s pendreki in poprovim razpršilcem — počakajo na obali in napišejo kazen, ko pride iz morja. Ženska mora zapustiti plažo.

Premier Valls pravi, da je burkini “v nasprotju z vrednotami Republike”.

To postaja precej noro. Če ne bi šlo za poniževanje in provociranje, alieniranje muslimank, pa bi bilo tudi naravnost smešno.

Burkini in Burqini sta zaščiteni blagovni znamki. Leta 2008 ju je registrirala avstralska, v Libanonu rojena modna oblikovalka športnih oblačil za muslimanke Aheda Zanetti.

Francosko zapravljanje sočutja

Francija si bo s tem početjem zapravila sočutje, ki ga je bila deležna po streljačini na Charlie Hebdo in pariških napadih januarja in novembra lani in nedavnim v Nici.

Tak birokratski pristop je ne samo nedemokratičen, ampak tudi varnostno nepotreben in nesmiseln. S tem se Francozi samo smešijo.

Zakon o prepovedi zakrivanja obraza v javnih prostorih je v Franciji v veljavi že skoraj šest let. Z njim je država, ki že stoletja vztraja pri dosledni sekularnosti družbe — ločenosti države in religije —, odgovorila na domnevno islamizacijo, kolikor se ta kaže v nošenju tradicionalnih muslimanskih oblačil, zlasti ženskih.

Kaj so s tem Francozi dosegli? Bojim se, da nič.

Bile pa so posledice. Indirektne, pa vendar. V manj kot dveh letih je bilo v Franciji v terorističnih napadih islamskih skrajnežev ubitih čez 200 ljudi.

Zmrazi me, če pomislim, da bi kdo lahko pomislil, da imajo fanatiki zaradi teh restriktivnih zakonov razlog več za svoja dejanja.

Čeprav so muslimanke. Ker so muslimanke.

Ženske, ki se od temena do petà oblečene kopajo v morju in/ali sončijo na plaži, pa seveda niso fanatiki. Čeprav so muslimanke. So samo naključne turistke in rekreativke, ki se pač oblačijo po svoje. Ker so muslimanke.

Dajte jim mir in jih ne ponižujte.

Francozi imajo z represijo nad domnevno neprimerno oblečenimi ženskami na plažah že dolge, predolge izkušnje.

V 60. letih — preden so se varuhi javne morale s tem sprijaznili — so policisti v St. Tropezu s helikopterji preletavali plaže in oprezali za kopalkami, ki so se sončile zgoraj brez. Toples je bil prepovedan po 330. členu francoskega Kazenskega zakonika (“outrage public à la pudeur”). Za “javni napad na dostojnost” je bila zagrožena tromesečna do dveletna zaporna kazen in globa med 500 in 15.000 franki. V današnji valuti med 700 in 20.000€. Revaloriziranimi.

V bistvu jo muslimanke v burkinijih z 38€ danes še dobro odnesejo.

Preobrat

Ampak neverjeten je ta preobrat! Nekoč so na plažah preganjali in kaznovali ženske, ki so si drznile razgaliti prsi, danes pa ženske, ki si drznejo zakriti célo telo!

V čem je razlika med tedanjo in današnjo represivno logiko? Ali sploh je razlika?

Takrat je bil razlog zaščita javne morale. Določenih delov telesa se pač ni smelo kazati. Nekaterih se še danes ne sme. Večinoma jih ljudje — ženske — niti nočejo več kazati. Ni več moderno. Backlash sem, backlash tja.

No, prav.

Danes pa je razlog zaščita evropske morale. Ne javne, ampak evropske. Zahodne. To je razlika. Razlog za represijo nad muslimanskimi ženskami zaradi njihovih oblačilnih navad je želja po ohranitvi avtohtone evropske kulture. Teh frivolnih svoboščin. Da si na plaži napol nag in zgledaš erotičen. Francozom gre za zahodnjaški lifestyle, če hočete. Ki ga pojmujejo tudi v tem smislu, kako je človek oblečen na plaži. In koliko telesa pokaže.

Motijo jih muslimanke v burkinijih. Ne motijo jih debeluharji z maščobnimi moškimi joški in pivskimi pauhi v premajhnih Speedo minimalkah.

Notranji minister Cazeneuve in njegov šef Valls in njun šef Hollande tega seveda ne bodo priznali, ampak v bistvu je to omejevanje navidez trivialne, benigne, za zunanje opazovalce, za javnost, za druge ljudi navidez nepomembne osebne svoboščine — načina oblačenja — samo zato, ker je ta povezana z islamom.

Eno je, da v razredih že od kdo ve kdaj ni razpél in da zdaj tudi polmesecev ne sme biti. Logično.

Ampak burkini na plaži?! Zakaj hudiča ne?

Za božjo voljo

Razgaljanje žensk je bilo v bolj moralističnih časih preganjano, v bolj liberalnih pa dovoljeno, celo zaželeno. V enem in drugem primeru je bilo to hipokritično. Zelo hipokritično.

Toda najbolj hipokritično pa je po vsem tem preganjati nasprotno tendenco — običaj zakrivanja ženskega telesa. Takšna je pač islamska tradicija. Pa kaj? Kaj nas to kot Evropejce briga?

Ali kdo misli, da bomo s prepovedovanjem burk in burkinijev dosegli, da se bodo muslimanske ženske čudežno emancipirale, če bodo hodile na plažo v tangicah? Najbrž. Kaj sploh sprašujem. Večina Evropejcev, Zahodnjakov tako ali tako misli, da so evropske, zahodne ženske — ateistke in kristjanke, jasno — emancipirane zato, ker hodijo na plažo v tangicah. Manifestativna modna seksualizacija kao osvobaja.

Resno, kaj hočejo s tem Francozi doseči? Da ISIS ne bo več targetiral Francije? Ne, nemogoče. Saj ne morejo biti tako zmešani… Kaj torej?

In da ne bo pomote: Burkini in Burqini sta zaščiteni blagovni znamki. Leta 2008 ju je registrirala avstralska, v Libanonu rojena modna oblikovalka športnih oblačil za muslimanke Aheda Zanetti.

Njena reakcija na prepoved? “It’s just a swimsuit, for God’s sake!”

Mnja. Za božjo voljo. Ampak katerega boga je imela točno v mislih? Alaha?

Pa smo spet tam.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE