Dobrodošli doma. Vodič za Ljubljančane. Kot naključne turiste.

24.8.2016 / 06:08 Komentiraj
Edvard se uči hoditi. Skozi življenje. Od Kidriča do Cankarja. Lokalne Edvarde že pozna: Kardelja, Kocbeka, Ravnikarja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Spomnim se, da mi je prijateljica povedala, da te v newyorškem hotelu Waldorf Astoria pričakajo s pozdravom “dobrodošli doma”. Če se lahko zanesemo na spletna poročila, bo to kmalu postalo dobesedno — vendar samo za peščico tistih bogatašev, ki bodo od kitajskega zavarovalnega velikana Anbanga lahko kupili stanovanja, v katera nameravajo spremeniti dosedanji hotel.

Ta “dobrodošli doma” me pogosto prešine v teh avgustovskih dopoldnevih, ko po Ljubljani — predvsem stari, a po svoje še kako novi — sprehajam sina.

Vem, netipično. Vsak pošten Slovenec bi dopoldne vendar moral delati, vendar poskušam delo nadoknaditi ponoči.

Vem, privilegirano. Nekdo drug mora prej priti do mestnega središča, če se hoče sprehajati, medtem ko midva pri Drami ne izstopiva iz busa, ampak iz veže.

In vem, sezonsko. Že s 1. septembrom bo vse drugače.

Naključni turist

Pa vendar si ne morem kaj, da ne bi iz množice drobnih opazovanj in opazk poletnih dni izpeljal povabila, za katerega bi se še nedavno spraševal, ali si ga sploh smem in hočem privoščiti.

Mar nisem nekoč davno imel nekaj malega pri tem, da je ta oblast zdaj mestna oblast? Mar nisem angažirani borec za javni, skupni prostor, ne pa pacifirani sprehajalec?

No, zadnje čase mi je za vse to vse manj mar.

Povabilo se skratka glasi: privoščite si enkrat lastno mesto, kot da ste v njem samo obiskovalec.

Naključni turist? Še pomnite Williama Hurta in Kathleen Turner v filmu Lawrencea Kasdana? Če ne, potem zato, ker je iz prejšnjega stoletja: 1988. Morda pa se vsaj spomnite cingljanja zvončkov v vetru na njeni verandi? In tega, da je on po vsakem joggingu takoj prižgal cigareto? No, to je ta film.

Sončnično rumena s poštno rumeno

Če se torej naključno in kot tujec v lastnem mestu lotite Ljubljane, se vam zna zgoditi, da vas bo že Nemška hiša za Dramo prikovala k tlom z mogočnostjo svojega vhoda. Za vogalom boste z očišča enoletnika ravno prav nizko, da vam bodo iz kletne Galerije Jakopič pomežiknile fotografije Sebastiãa Salgada.

Trg Francoske revolucije je v kombinaciji s Križankami in Vegovo itak najlepši v Ljubljani. A če na Križevniški ulici ujamete pravo jutranje sonce, se bo pravkar razcvetela sončnica ujela z barvnim odtenkom z na prazni, zeleni ulici za hip puščenem poštarskem vozičku, ker je poštar najbrž ravno skočil v enega od skrivnostnih dvorišč, kjer bi lahko pravkar snemali še kak Klopčičev ali celo Hladnikov film.

Ker pa ste na očišču fantička v vozičku, je ulica videti kot pri japonskem režiserju Yasujiru Ozuju. Tihožitje podobe-časa. Lončnice se lovijo z visečimi ovijalkami pod svetilkami, solata v karjoli z odbleskom časa na fasadi, stara tipografija v izložbi z verzom Aleša Debeljaka na beli klopci.

In ja: sončnično rumena s poštno rumeno.

Odkod diši najboljši kruh

Na Breg, čez most. Pri Šentjakobski cerkvi fontana s tako umerjenimi curki — sicer naključno —, da so videti kot menora. Rožna ulica gre navkreber, iz fasade bruhajo opeke in beton. Še eno hišo prenavljajo. Če ne za hotel, pa za airbnb.

Na razpotju, ki je videti kot dnevna soba — na ulici fotelji, z neba visi lestenec, rože pa se vijejo iz lončkov —, namesto na grad zavijeva levo. Celo Edvard že ve, odkod diši najboljši kruh v tem delu mesta in širše.

Osmica na izvesku nad vhodom spomni na oznako za neskončno na objektivu fotoaparata, interier pa je itak videti kot fotografska delavnica. Fotoradnja, bi rekli južneje. Le da se zadaj ne skriva temnica, ampak krušna peč.

Ročno delo v tej majhni temni kamri dobi svoj resnični smisel. Pa ne samo zato, ker vsaka štruca ali hlebec nosita sled roke, ampak tudi zato, ker ti ga je pek sposoben prinesti še tako vročega, da mora hitro iz rok v roke. S provansalskimi začimbami. Prvi že okrog pol desetih, sicer ob desetih.

Na dnu klančine se v vodnjaku kopajo golobi. Če jih šteješ — vodnjake, ne golobov —, jih lahko na enem samem jutranjem obhodu našteješ vsaj pet. — [Fotografija: Marko Crnkovič.]

Čista petka!

Na dnu klančine se v vodnjaku kopajo golobi. Če jih šteješ — vodnjake, ne golobov —, jih lahko na enem samem jutranjem obhodu našteješ vsaj pet. Dober način, da se naučiš šteti po ljubljansko: ZRC-Šentjakob-ŠKUC-Robba-LP). Čista petka! Od petka do petka…

Ne bom propagiral trgovin in restavracij. Toda mikrodinamika vseh teh lokalčkov, ki ob devetih, pol desetih še loščijo mize, raztovarjajo vreče sladkorja, kave in ledu, daje misliti, da vse te službe vendarle niso čisto neoliberalno postkolonialno izkoriščanje. Daje misliti, da je kdo od teh mladcev in mladenk v poletnih mesecih izkusil dovolj raznolikih gostov in očišč, da se je svet tudi njemu ali njej vsaj malo odprl beyond social media.

Če si z vozičkom, opažaš, da je tudi mladih družin na obisku veliko. Je to zaradi občutka varnosti? Dostopnosti brez avtomobilov? Velikih milnih mehurčkov pred Magistratom?

Priročna igralnica

Po tržnici ponavadi skleneva ta jutranji krog čez senčni Knafljev prehod, potem pa mimo parlamenta in grobnice narodnih herojev do zelenice pred službenim vhodom v Cankarjev dom.

Tam je Bazilika — ja, vredna omembe — v senco velike platane postavila dva seta ležalnikov, ki pa so začuda vedno prazni. Tu naokrog ljudje veliko delajo. Saj so vendarle pod predsednikovim oknom.

Z Edvardom si lahko tu urediva priročno igralnico, kjer ima vse svojo vlogo: servirna mizica, napol poln kozarec z vodo, žlička, vrečki s sladkorjem, belim in rjavim, drevesno lubje in kakšna padla vejica.

Pa gre ena dopoldanska avgustovska urica, ki se, kako priročno, sklene s prvimi poskusi hoje skozi glavni lobi Cankarjevega doma.

Uči se hoditi. Skozi življenje. Od Kidriča do Cankarja.

Lokalne Edvarde pa pozna že vse tri: Kardelja, Kocbeka in Ravnikarja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE