Jelinčič predava o beguncih? Kje je meja dopuščanja drugačnega mnenja?

23.8.2016 / 06:10 2 komentarja
Bi na simpozij o holokavstu povabili recimo zanikovalca? Zato, da bi se zgražali? Bilo bi prijazno, če ne bi bilo noro.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Socialno podjetje EPeKa je na “mednarodno usposabljanje na temo kulturne raznolikosti, migracij in begunstva” kot predavatelja povabilo tudi Zmaga Jelinčiča.

Zgodba je sicer enostavna. Povabilo je sprožilo nekaj nujnega zgražanja ali vsaj spraševanja, kaj počne na takšnem eventu odkriti nasprotnik, če že ne sovražnik beguncev — in kaj bo ob njem počela recimo (tudi povabljena) Slovenska filantropija?

Saj se vendar ve. Spet se bo treba od začetka pogovarjati o neutemeljenosti sovraštva in nestrpnosti. Razlagati begunske zgodbe tistim brez empatije. Se spuščati v diskusijo o svojem poslanstvu.

Slovenska filantropija razmišlja, da bi sodelovanje odpovedala.

Naj takoj povem: zame je to deplasirano, absurdno, nelogično, nemoralno, nedopustno.

Sovražni govor kot pedagoška spodbuda

V izjavi za javnost v zvezi z vabilom Jelinčiču so predstavniki EPeKa sporočili, da je “današnji problem begunstva in migracij postal orodje za pridobivanje poceni političnih točk politikov, ustvarjanje polov in podpihovanje nestrpnosti iz vseh strani”.

In potem — da bi se “soočili s tem dejstvom” — so se odločili za “predstavitev pogleda na begunsko problematiko s strani prvaka SNS g. Zmaga Jelinčiča”?

S tem bodo nevedni “udeleženci iz tujine in Slovenije lahko spoznali poglede in stališča, katera se goji ne samo v Sloveniji, ampak po celotni Evropski skupnosti.”

Seveda. Očitno po načelu: če bi radi govorili o sovraštvu do beguncev, pokličite sovražnika. Ali podobno: če vas zanima, kaj se dogaja živalim v klavnici, povabite mesarja; če hočete vedeti, zakaj ljudje pijejo alkohol, povabite alkoholika; če vas zanimajo serijski morilci, pokličite kakšnega.

Podpihovalec in strokovnjak za podpihovanje

To je samo del racionalizacije izbire EPeKa: če beremo natančno, je Jelinčič zanje namreč strokovnjak za podpihovanje nestrpnosti, ker je obenem tudi sam podpihovalec.

Da bi svojo odlično izbiro še podkrepili, so dodali sklicevanje na “vseobsegajoče multidisciplinarno usposabljanje”. Zaokroženost njihovega pristopa je namreč naslednje: “ne izključujemo mnenj, ampak jih preko soočenja z nasprotujočimi si mnenji spodbujamo h kritičnosti in ustvarjanju lastne slike o situaciji po pridobivanju znanj in dejstev”.

Hvalevredno? Je to kakšna posebna pedagoška agenda?

Ja. Približno toliko, kot če bi na razpravo o holokavstu povabili kakšnega antisemita, dodali še neonacističnega zanikovalca, ki misli, da holokavsta sploh ni bilo — in ju soočili s preživelimi žrtvami. Vse v duhu neizključevanja drugačnih mnenj in plodnega soočenja nasprotujočih si stališč.

Ojej! In temu pravijo spodbujanje kritičnosti?

Strpna družba in raznoliki Jelinčič

Vrhunec pa je moralizem, s katerim so poskusili zmanipulirati še zadnje dvomljivce v njihovo imenitno odločitev: “Mladi v Združenju EPeKa verjamemo, da je ključ do strpne družbe prav ustvarjanje prostora za raznolikost in soočanje z drugače mislečimi.”

Se pravi: kdor ni za Jelinčiča in ima kakšne pomisleke glede vabila, ni za raznolikost in za drugače misleče in ne prispeva k strpni družbi.

Gre za mnenje, ki se mora pretvarjati, da so sovražni govor, diskriminacija, sovraštvo in netoleranca samo oblike drugačnega mnenja — in da smo strpni člani družbe samo, če ga sprejmemo kot takšnega, drugačnega sprejmemo.

Gre za namišljeno argumentacijsko ravnotežje, pri katerem predpostavljamo, da so vsa stališča enako dopustna in enakovredna.

Dopuščanje različnih mnenj je morda smiselno v kakem drugem kontekstu. V primeru beguncev in preizkušenih uporabnikov sovražnega govora pa zagotovo ne. Prej je videti kot požirek iz zastrupljenega studenca.

Kakorkoli, trol Jelinčič je spet dobil priložnost za nastop, zraven pa še medijsko promocijo.​ — [Screenshot: TVS/Fokuspokus.]

Ne prijazno, ampak noro

Podobno velja tudi za financerja projekta in celoten kontekst: usposabljanje namreč financira EU, denar pa so pri EPeKa prejeli od agencije Movit. V prispevku v TV Dnevniku jih je novinarka prosila za pojasnilo. Movit je odgovoril, “da bo Jelinčič predstavil svoj pogled na vzpon desničarskih politik, udeleženci pa bodo lahko do tega kritični”.

Bilo bi prijazno, če ne bi bilo noro. Tudi če odmislimo razkorak med tematsko opredelitvijo predstavitve — begunci in vzpon desničarskih politik —, se financerju to ne zdi nič narobe. Kot da je sporni povabljenec odličen znanstvenik s področja politologije. In kot da bi recimo povabilo zanikovalcu holokavsta bilo sprejemljivo zato, ker bodo navzoči imeli imenitno priložnost, da so do njega kritični.

Če ne bi bilo perverzno, bi bilo srčkano.

Sovražni govor in dialektika

Slovenska filantropija se je osmešila. V prispevku je ponudila polovično, domnevno sprejemljivo rešitev: različna mnenja, so rekli, bi morali soočiti naenkrat in ne na različnih predavanjih. Kot da bi soočenje njihovih članov in Jelinčiča bilo kaj bolj sprejemljivo od ločenih nastopov.

Naj spomnim, da je po dolgem odlašanju z obsodbo sovražnega govora domače politike do beguncev celo sam predsednik Pahor ubral podobno pot kot EPeKa: licemersko je začel z deplasiranim zagovorom pravice do drugačnega mnenja, podobno kot to počnejo pri EPEKA.

Če živimo v normalnem socialnem in kulturnem okolju, ne more biti drugačnega mnenja glede veliko stvari: recimo o mučenju ljudi, obrezovanju žensk, pobijanju Judov… Tako tudi pade v vodo organizatorjev namen, da bi z Jelinčičevim nastopom omogočili “pravilnost” stališč do begunske problematike. Kot da bi nas on lahko ustrezno podučil, kako naj ne razmišljamo.

Seveda bi se pri tem morali najprej pretvarjati, da še ne vemo, kam cilja Jelinčič, in šele potem s pravim kompasom ob njegovi pomoči najti ustrezno rešitev.

Posledica vabila Jelinčiču in zelo indiferentnega prispevka na TVS o tem je samo ena: legitimacija diskurza in njegovih nosilcev namesto njihove javne diskvalifikacije. V primeru EPeKa načrtna in premišljena in zato perverzna, v medijskem kontekstu pa verjetno nenamerna. A kakorkoli, Jelinčič je dobil priložnost za nastop, zraven pa še medijsko promocijo.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v soboto, 20. avgusta, pod naslovom Jelinčič kot predavatelj o beguncih: o zablodi sklicevanja na strpno družbo. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE