Séguélajeva lekcija: v politiki zmaguje izzivalec. Tudi na Hrvaškem.

17.8.2016 / 06:10 Komentiraj
Tako Milanovič kot Plenković sta se v soočenju na HTV poskušala pozicionirati kot izzivalca. To možnost sta imela oba.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V petek, 12. avgusta, je debato predsednikov dveh največjih hrvaških strank, Zorana Milanovića (SDP) in Andreja Plenkovića (HDZ), gledalo na HTV točno 521.712 gledalcev in gledalk — in to kljub olimpijskim igram in kljub začetku z Marijinim vnebovzetjem podaljšanega vikenda.

Tega pol milijona in nekaj gledalcev je po istem viru 12,7% vsega dosegljivega hrvaškega prebivalstva (oz. polovica vseh tistih, ki se v Sloveniji ob običajni udeležbi na parlamentarnih volitvah pojavijo na volišču).

Le nekaj dni pred začetkom volilne kampanje za saborske volitve, ki bodo 11. septembra, so temu dvoboju pripisovali izjemen pomen — a ne toliko zaradi prihodnosti, temveč bolj zaradi preteklosti.

Na Hrvaškem takšnega TV soočenja — “sučeljavanja” — namreč ni bilo že trinajst let. Nazadnje je bilo leta 2003, ko je takratnega premiera Ivico Račana (SDP) pred prihajajočimi volitvami izzival po Tuđmanovi smrti izvoljeni predsednik HDZ Ivo Sanader — in potem na volitvah tudi zmagal.

Če zmagaš, lahko pristaneš v zaporu!

Sanader je januarja 2008 zmago ponovil, vmes prodal Ino Hrvatom, 1. junija 2009 nepojasnjeno odstopil, potem so ga pa prijeli v Avstriji… A to je že druga, še nedokončana zgodba.

Prva lekcija se glasi: “Pazi! Če zmagaš, lahko pristaneš v zaporu!” Morda se pa zato toliko časa nihče ni ojunačil…

Neglede na to, za koga so navijali, so si bili hrvaški komentatorji edini, da gre za zgodovinski “demokratski iskorak” — kar je malo smešno, saj je navsezadnje šlo samo za dve uri TV šova, ki ima z demokracijo opraviti približno toliko kot, no, Big Brother.

Pri tem pa je treba poznati to, čemur sam pravim Séguélajeva lekcija: Drnovškov svetovalec nas je namreč naučil, da so izzivalci tisti, ki zmagujejo. Zato sta si tako Milanović kot Plenković zelo prizadevala, kako se pozicionirati kot izzivalec.

Paradoksalno sta to možnost imela oba: Milanović je zadnjih šest mesecev dejansko preživel v opoziciji — po mostogradnji Mosta s koalicijo HDZ, ki je naplavila in odplavila farmacevtskega finančnika Oreškovića —, tako da mu ni bilo težko naštevati, česa vsega ta zadnja vlada ni naredila dobro (praktično ničesar) in kaj vse je naredila narobe (začenši s kulturnim bojem ministra Hasanbegovića).

Neglede na to, za koga so navijali, so si bili hrvaški komentatorji edini, da je soočenje zgodovinski “demokratski iskorak” — kar je malo smešno, saj je navsezadnje šlo samo za dve uri TV šova, ki ima z demokracijo opraviti približno toliko kot, no, Big Brother.

Fakt na fakt, fajt na fajt

Plenković, evropski poslanec HDZ, katere vlada je bila zadnjega pol leta na Markovem trgu, pa se je trudil doseči isto: delati se, kot da so letošnje volitve posledica katastrofalnega Milanovićevega štiriletnega mandata — ne pa tega, da je Oreškovića z nezaupnico “pokopal” kar sam predsednik HDZ. Resda bivši, ne on, pa vendar.

Plenkovićeva pozicija je bila s tega stališča veliko težja. Moral se je namreč delati, kot da s preteklostjo nima nič — za kar ima celo argumente, saj je bil eden redkih, ki je do Karamarka še pravočasno izrazil pomisleke in nato brez konkurence s skoraj 100.000 strankarskimi glasovi prevzel njegovo mesto —, obenem pa je moral nagovarjati iste volivce, pod istim strankinim znakom, celo z istim, lani v Nemčiji (na inštitutu IFO) pripravljenim programom.

Kaj lahko v takšni situaciji narediš, ko prideš v studio? Poskušaš vsaj z imeni na volilnih listah pokazati, da si drugačen. Plenkoviću se je na obrazu poznalo, da je zadnja dva dni (in noči) počel natanko to, saj je bil v obraz opazno shujšan in zresnjen. Milanović pa se je lahko — po opozicijsko — v miru pripravljal na soočenje. In se je zanj v resnici tudi (skoraj) predobro pripravil: nobene improvizije, ampak fakt na fakt, fajt na fajt.

Rezultat?

Imeli smo torej paradoksalno situacijo, da se je eno proti drugemu borilo dvoje starega: Milanovićevi “lanski” ministri proti Plenkovićevemu “lanskemu” programu —, zapovrh pa so se vsi komentatorji še naslajali nad njuno nekdanjo identično karierno postajo (na hrvaškem MZZ) in po malem tudi postavo.

Rezultat? Dovolj dolgo smo že na svetu, da vemo, da meritvam po takšnih soočenjih ne moremo preveč zaupati. Pa ne zato, ker bi kdo hotel kaj goljufati, ampak preprosto zato, ker ljudje tudi skoznje izražajo svoje volilne preference, ne pa objektivnih vtisov. (Ali kaj takega sploh obstaja?)

Zato lahko rezultat — rahlo, do 10-% razliko v prid Milanoviću — razumemo kot trenutno prednost leve koalicije pred desno.

Toda če pogledamo iz malenkost drugačne perspektive, potem lahko v Plenkoviću vidimo človeka, ki se je pojavil skoraj naravnost iz Bruslja, izza mirnih evroposlanskih klopi — kamor domači volivci sicer radi projiciramo priljubljenost, vendar se le redko kdo od tam sploh vrne —, in se meni nič, tebi nič spopadel z absolutnim vladarjem leve scene, ki se je štiri leta kalil v premierski poziciji — in ni izgubil katastrofalno, temveč kvečjemu v sodniškem podaljšku.

Barva srajce

To nam da misliti, da je Milanović še dobro naredil, da se je odločil za pozicijo izzivalca, saj je vsakič, ko je začel modrovati o uspehih svoje vlade, hitro pokazal, da je demokratično hendikepiran. Na to ga je Plenković efektno opozoril, ko mu je (Milanoviću) ušlo, da bi hapsil bivše udbaše.

Če te torej lastno volilno telo izvoli kljub temu (ali pa ravno zato), ker si popolno nasprotje svojega predhodnika, če ti ga skratka uspe prepričati, da čez noč spremeni barvo srajce, in če te celo nasprotnik ne razbije v prvem javnem soočenju — potem imaš realne šanse, da se do 11. septembra še pošteno okrepiš.

Še posebej, če te dan potem spet čaka Most — za katerega pa je zdaj že veliko lažje predvidevati, na katero stran reke (Neretve) Petrov tokrat taco moli.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE