Japonski street fashion: Lolite. Sweet, punk, gothic. Gyaru, ganguro.

10.8.2016 / 06:08 Komentiraj
Če iščete metaforo za spremembe in drugačnost, pojdite nujno na Japonsko! Tokio je prestolnica drznih modnih inovacij.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nič čudnega, da se ob drzno oblikovanih ultra hitrih vlakih šinkansen, nerazvozljivih avtocestnih krožiščih in utripajočih salonih z igralnimi avtomati japonska posebnost kaže tudi v tem, kako se ljudje oblačijo. Tako lahko na ulicah poleg starodavnih lesenih kolib tradicionalnih čevljarjev opazite tudi živopisane predstavnike različnih, v Evropi manj znanih uličnih stilov oblačenja. 

Ko sem prvič zagledala lolito, sem imela občutek, da sem se znašla v nedolžnem otroškem svetu, kjer pravljični rožnati milk shake z ogromnimi pisanimi slamicami teče v potokih in kjer sladkorne pene nikoli ne zmanjka. Ta modni stil je na Japonskem najbolj razširjen in je sinonim za ljubkost — kar je glede na njihovo pregovorno zaprtost in uradnost precej presenetljivo.

Lolita stil je prepoznaven po punčkastih oblekah in dodatkih z veliko volančki in čipkami, največkrat v pastelnih odtenkih. Predstavnice tega stila nosijo perle in bujno okrašene čevlje. Dolgi lasje so umetno in umetelno nakodrani, krasi pa jih (vsaj ena) velika mašna.

Lolite in sweet lolite

Lolita stil je prepoznaven po punčkastih oblekah in dodatkih z veliko volančki in čipkami, največkrat v pastelnih odtenkih. Predstavnice tega stila nosijo perle in bujno okrašene čevlje. Dolgi lasje so umetno in umetelno nakodrani, krasi pa jih (vsaj ena) velika mašna. Lolite pogosto opazimo v paru ali v skupini. Ponavadi niso ljubiteljice priložnostnega poziranja nadobudnim in samoklicanim paparacom.

Sweet lolite grejo v atributih ljubkosti še korak dlje. Njihova oprava je imitacija oblačil za dojenčke ali plastične punčke. Inspirirajo jih tudi plišaste živali, čeprav tega ne smemo zamenjevati s cosplayem. Costume play se grejo mladi, ki se oblačijo v risane in filmske junake in plišaste živali iz pravljic. Najbolj prepoznavna inspiracija je Hello Kitty.

Na ulici sem opazila žensko oblečeno v … — dojenčka. Z modrim pajacem z nahrbtnikom v obliki plišastega kužka. Bila je dovolj stara, da bi lahko imela kar nekaj dojenčkov.

Ko sem prvič zagledala lolito, sem imela občutek, da sem se znašla v nedolžnem otroškem svetu, kjer pravljični rožnati milk shake z ogromnimi pisanimi slamicami teče v potokih in kjer sladkorne pene nikoli ne zmanjka.

Gothic in punk lolite

Protiutež sladkim princeskam so gothic lolite. Te nosijo podobne obleke kot njihove pocukrane sestrične, ampak v črni, rdeči in beli barvi. Inspirira jih viktorijanski stil. Njihovo opravo ponavadi sestavljajo čipke, usnjeni pasovi, glomazni škornji in rokavice. Zaščitni znak oz. vizualni dodatek so tudi podobe pajkov, okostnjakov, netopirjev in podobnega.

Obstaja tudi punk verzija lolite. Ta zaradi kričečega makeupa deluje bolj groteskno, a ohranja tipično punčkasto silhueto.

Veliko običajnih žensk, ki posnema elemente lolita stila, nosi dokolenke ali nadkolenke, (mini) krila z volančki, velike pentlje v laseh in načičkane torbice v pastelnih odtenkih. Na Japonskem izhaja več revij, v katerih lolite najdejo stilne nasvete, modne zgodbe in nove artikle na trgu. Ena izmed popularnih znamk oblačil za lolite je Angelic Pretty.

Seveda pa znajo biti Japonci tudi drzni: Visual kei je vzhodnjaški odgovor na zahodnjaški glam rock in metal look. Sem spadajo vsi z androginim videzom.

Dober primer ekstatično kričečih obuval v London dobite v trgovini ​Irregular Choice. Na mojo srečo delajo krejzi čevlje tudi brez petk.

Znamke

Najbolj popularne znamke oblačil so Bathing ApeComme des GarçonsEvisuHead PorterOriginalFakeUniqloVisvim in XLarge. Kontradiktorno so vse modne znamke zasnovane za izredno majhne in vitke ljudi. Ko sem iskala T-shirt, sem morala kupiti obleko, da je bila dolžina prava.

Japonski čevljci so za večino Evropejk prav tako obisk Aličine dežele. Dober primer ekstatično kričečih obuval v London dobite v trgovini Irregular Choice. Na mojo srečo delajo krejzi čevlje tudi brez petk.

V Kiotu, domovanju gejš, sem bila presenečena nad priljubljenostjo imitacij. Običajne ženske nosijo kimone in se ličijo kot gejše, toda izdaja jih nepravilen nanos pudra in skrivnost, ki jo kot nadebuden paparaco vedno bolje spoznavam: prave gejše se nerade nastavljajo  fotoobjektivom.

Nasprotno pa so v Osaki vsi pripravljeni pozirati. V predelu Amerika Mura so — kot že ime pove — obsedeni z ameriško modo. Na ulicah najdete samo trgovine z ameriškimi blagovnimi znamkami in številne mlade, ki nosijo baggy pants in raperske čepice. Šolarke si svoje uniforme popestrijo z modnimi dodatki, najbolj popularni so kosmati obeski.

Gyaru je še en stil, ki šokira. Njegove privrženke krasijo pobeljeni lasje, umetne trepalnice, umetni nohti z divjimi poslikavami in ekscesni modni dodatki, ki spodbujajo zapeljivost.

Gyaru in ganguro

Gyaru je še en stil, ki šokira. Njegove privrženke krasijo pobeljeni lasje, umetne trepalnice, umetni nohti z divjimi poslikavami in ekscesni modni dodatki, ki spodbujajo zapeljivost.

Danes popularnejši stil ganguro pa so vzele za svojega mlade Japonke predvsem v predelu Harajuku. Prepoznamo jih po pisanih mini krilih, z eyelinerjem obrobljenimi očmi, čevlji s platformo in izdatnim (ne nujno pristoječim) nakitom. Sodeč po kričečih videzih, ki ne puščajo dvomov o svojstvenem stilu mladih posameznikov, gre sklepati, da Issey Miyake, Johji Yamamoto in Rei Kawakubo niso edini, ki s spoznajo na stil.

Pa vi? Bi si upali izstopiti iz običajne sivine in obleči nekaj tako čudnega?

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE