Kaj se je zgodilo s toplesom?

7.8.2016 / 06:08 Komentiraj
Golota je postala ekshibicionističen in hiperseksualiziran trend. Joški so izgubili svojo nedolžnost. Postali so orožje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Te dni sedim v Piranu na novih plastičnih stolih pred na novo urejenim Café Teatrom z novim najemnikom ob nemoteči YouTube glasbi. Samo tam še tu in tam izživljam svoj nostalgični ritual prelistavanja že malce pomečkanih slovenskih dnevnikov in tabloidov, kolikor jih majo pač na voljo za goste lokala. Razlika med njimi je samo še v vrsti papirja in velikosti.

Po desetih minutah se mi začne obračati želodec. Iz nahrbtnika potegnem iPad in pogledam, kaj pišejo v Washington Postu, New Yorkerju, Guardianu, GQ…

Še pred tem pa me nekaj preblisne. Opazim, da v naših tabloidih — za katere ob vsej zmešnjavi z imeni sploh ne vem več, kateri je kateri — sploh ni več paparacov. Med poklici, ki so v zadnjih sedmih letih izginili s poslovnega površja Slovenije oz. jih je samo še za vzorec — rudarji, oglaševalski kreativci, borzni posredniki, vizionarji, dimnikarji, poklicni umetniki… —, so tudi paparaci.

Kdo jih še rabi? Zakaj bi težili našim vrlim starletam s teleobjektivi na rovinjski plaži med sončenjem zgoraj brez, če lahko same naredijo selfie ali jih poškljocajo frendice z mobilcem.

Pa ne toples. Tega raje prišparajo za Playboy, mogoče pade še kak evro.

Mlečne žleze

Dvignem pogled in se ozrem po betonski pleži in pomolih, kjer je še v 90. letih med domačimi dekleti in turistkami iz Nemčije in Avstrije dominiral toples. Ponavadi je bilo povprečje bejb zgoraj brez nad 50%.

Toples count pa je ta dan znašal — ena. Ena malo bolj obilna Ljubljančanka se je očitno hotela pohvalit s svojimi velikimi in napetimi mlečnimi žlezami — kot bi se izrazil lepotni kirurg Franci Planinšek — pred svojimi frendicami. Pa seveda pred tipčki.

Okej, čez deset minut se na pomolu pojavijo še štiri mlade Švedinje z uniformno majhnimi in snežno belimi dojčicami. Številka 5 je bil popolni rekord tedna! 

Kaj se je zgodilo s toplesom, ki je še pred koncem prejšnjega tisočletja prevladoval na jadranskih in drugih zahodnoevropskih plažah?

Bikini, monokini…

Trend je uvedel newyorški modni dizajner Rudi Gernreich leta 1964 s svojim monokinijem. To je bil radikalni odgovor na bikini kopalke, ki so eksplodirale na modni sceni in na plažah po zahodnem svetu kmalu po 2. svetovni vojni. Ime so dobile po pacifiškem atolu, na katerem so Američani testirali atomske bombe. 

Ljubiteljica bikink je bila tudi največja evropska filmska diva 50. in 60. let Brigitte Bardot. Ta je bila avantgardna do te mere, da je kot prva ženska sredi 60. na plaži v St. Tropezu snela zgornji del bikink. La voilà seins nus!

Priznati, da sem pomirjen, da sem pripadnik ene od generacij, ki je doživela največji toples boom na Jadranu in drugih evropskih plažah v 80. in 90. Za lastno izobraževanje mi ni treba iskat in študirat neštetih online fotk vseh tipov in velikosti ženskih dojk. I’ve seen it all. Live!

Fotke na netu so itak fotošopane.

Depresivno in regresivno

Toples moda je bila še posebej prikladna, če je moški hotel izvedeti kaj več o svoji potencialni izvoljenki. (Fizičnega, seveda.) Peljal si jo v Piran ali na Hvar, če si hotel izpast fancy. Če si bil res džek, pa na Ibizo. Na kopanje, jasno. Na plaži Salinas na Ibizi bi se revica zelo slabo počutila, če bi bila ena od edinih petih bejb, ki niso bile zgoraj brez. In te so bile praviloma starejše občanke.

Kaj se je zgodilo, da je po Guardianovih trditvah na evropskih plažah danes zgoraj brez samo še okrog 2% Evropejk?

Res depresivno. In regresivno. Glavni vzrok je spet ta prekleta tehnologija. Mlade bejbe se bojijo, da jih bo kdo pofotkal z mobilcem in da se bojo znašle na Facebooku ali Snapchatu. Golota je s pomočjo ameriške agresivne porno pop kulture tipa Miley Cyrus izgubila francosko nedolžnost in postala ekshibicionistično hiperseksualiziran trend.

Free your breast, free your mind!

Joški so izgubili svojo nedolžnost. Postali so orožje.

Še posebej v primeru ukrajinske militantne protestne skupine Femen, katere članice veselo napadajo politike — najraje Putina, ki to zna cenit — s svojimi večinoma majhnimi joški, popisanimi s protestnim gesli.

Ali v primeru gibanja GoTopless, katerega članice se borijo za enakopravnost svojih dojk. Če so lahko tipi zgoraj brez v parku ali na ulici, zakaj ne bi smele tudi one? To bi morala vendar njihova ustavna pravica!

Free your breast, free your mind!

Ni problema, jaz sem za. Zaradi mene lahko poleti hodimo okrog vsi goli. Ampak izgubili bi mistično plat golega človeškega telesa. Ki je popolnoma izgubljena recimo na nemških nudističnih plažah. Dajmo si priznat, da so telesa 70-letnikov in 70-letnic ponavadi manj estetska kot telesa 20-letnikov. In po mojih redkih izkušnjah v nudističnih kampih tja ne hodijo ravno kandidati za Mistra ali Miss Universe.

Sam sem se hote ali nehote na plažah (in kje drugje) nagledal več kot dovolj ženskih mlečnih žlez. Zato bom mirne vesti počakal na novo plažno revolucijo ženske kopalne garderobe.

Če še kdaj bo. Ker begunci pa to.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE