Rusi Riot in Potemkinove pelargonije: PUTIN GO HOME!

30.7.2016 / 06:10 1 komentar
Enoglasno evforičen, groteskno glamurozen, histerično holivudski, ponarejeno ponosen in smešno servilen pozdrav Putinu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Vsaka pridna gospodinja, ki pričakuje obisk, pospravi stanovanje. Nekaj najbolj normalnega na svetu. Zlasti za tiste, ki gostom že na vratih ponudijo copate.

S tega stališča ni videti zelo noro, da so na cestah v Kranjski gori in okolici pred današnjim Putinovim obiskom na asfalt namalali svežo prometno signalizacijo in servisirali sicer poletno suhe pelargonije na gankih.

Podprimo gorenjske turistične delavce. Lepo je, da skrbijo za svojo augmented reality. Putin bo šel, turisti pa bodo ostali.

Malo bolj noro pa je, če pomislimo, da bo gost v blindirani limuzini švignil skozi Kranjsko, ne da bi upošteval še tako dobro vidno in estetsko naslikano talno signalizacijo. Pri tem bo s pogledom ošvrknil pelargonije, ki zaljšajo alpsko arhitekturo.

Si predstavljate, da bi Putina za tisočinko sekunde prešinilo, da jih slabo zalivajo?

To bi bilo za vse nas zelo sramotno.

Psihoza Putin

Psihoza Putin je posledica slovenske majhnosti, ki hlepi po veličini in pomembnosti. Državni aparat, konkretno Urad predsednika, jo je uspešno zasejal na plodna tla med že tako ali tako frustrirane in vsega naveličane državljane.

Ti sicer ne delijo državotvornega vznemirjenja političnega aparata do te mere, da bi šli ob blokirano avtocesto spontano mahat z ruskimi zastavicami.

Seveda ima vsakdo svoje mnenje. Zato se ima vsakdo za bolj pametnega od predsednika, premiera, zunanjega ministra in selektorja državne nogometne reprezentance. Obisk kontroverznega predsednika ljudi zanima le v tem smislu.

Sicer pa so državljani po gospodinjski logiki vsakdanjega življenja lahko samo ogorčeni nad praktičnimi implikacijami varnostnih ukrepov in prometnega režima ob Putinovi poti.

Nekaj neškodljivo razburljivega, navzven simpatičnega, nerazumljivo in irelevantno pomembnega se bo zgodilo v naših malih, izoliranih slovenskih življenjih. To je kvečjemu poanta slovenskega tretmaja Putinovega obiska.

Praktični cilji medijskega pumpanja

Pozornost, posvečena Putinu, je postavila nove standarde SLO medijskih absurdov. Gre za gostoljubnost? Servilnost? Zdolgočasenost? Vse troje? Še kaj drugega?

Praktična cilja protislovnega medijskega pumpanja obiska ruskega predsednika ter njegovega političnega in promocijskega pomena za Slovenijo sta najmanj dva.

Čeprav gre za enkraten in kratek dogodek, je Putinov obisk hvaležna in časovno še kar raztegljiva medijska tema. Obnese se tudi kot na prvi pogled resna zunanjepolitična tema, ki pa je enkrat za spremembo nadpovprečno intrigantna in privlačna, da ne rečem življenjska. Vsaj za tiste, ki so jim všeč bodisi limonade v stilu Doktorja Živaga ali vohunski romani in teorije zarot.

Pa marsikaj je mogoče o tem povedati tudi po domače: politične, poslovne, turistične priložnosti se ponujajo na pladnju.

Napihnjena in zapovedana pomembnost današnjega dogodka pa pomaga tudi pri nevtraliziranju nezadovoljstva zaradi varnostnih ukrepov, ki bodo spremljali Putinov obisk.

Popoldanska zapora gorenjske avtoceste, zapora Karavanškega predora od jutra do večera, omejitev zračnega prometa na območju na višino 2400 metrov, preusmerjanje tranzitnega avtomobilskega prometa iz Avstrije čez severozahodno Slovenijo na Hrvaško (in obratno) čez Italijo in Madžarsko so z zdravo pametjo skregani ukrepi, ki jim ni para v zgodovini Slovenije. Upam, da se ne bodo več ponovili.

Demonstracija moči

Nisem opazil, da bi se kdorkoli zgražal — še najmanj pa mediji — nad prometnimi omejitvami. Mediji so jih kupili kot nekakšno nujno zlo, ki spremlja take velike, pomembne, tako imenovane varnostno tvegane obiske.

Sam nočem biti siten, se mi pa to zdi čudno in s strani medijev servilno.

Nimam avta in nisem nameraval z nobenim prevoznim sredstvom danes na Gorenjsko. Pa tudi če bi. Bi šel pa kdaj drugič. Pa vendar se mi zdi absurdno praktično za ves dan zapreti glavne ceste zaradi enega Putina.

S tem Slovenija dokazuje, da je ponižna in bogaboječa država, ki je pripravljena upoštevati vse, kar ji velesila ukaže. Predvsem pa Rusija po svoji strani dokazuje, da je nedemokratična država, ki si ne pomišlja zablokirati prometnih koridorjev v neki regiji, da ne bi kdo od nepoklicanih prišel preblizu njihovemu veličanstvu.

Logično, da ob državniških obiskih veljajo poostreni varnostni ukrepi in režimi, tudi prometni. Tudi ni nič narobe, če jih na teritoriju suverene države v tem času izvajajo varnostne službe gostujoče države.

A kar je preveč, je preveč.

Podobno smešno je gledati zapečatene kanalizacijske pokrove v Kranjski gori. To niso varnostni ukrepi, temveč demonstracija ruske moči in ustrahovanje države gostiteljice.

Si ne predstavljate življenja pod Putinom? Ni problem. Samo pomislite, kako bi bilo živeti brez popravljanja kanalizacije!

Kako se počuti ​Putin kot predsednik države, ki je zaprla in obsodila Mihaila Hodorkovskega in Pussy Riot? Povozila Čečenijo? Napadla Ukrajino? Anektirala Krim? Poskrbela za smrt Borisa Nemcova, Borisa Berezovskega, Ane Politkovske in Aleksandra Litvinenka?

Ah, Россия? Ne. Joj, Slovenija…

Ne mislim, da Putin ne bi smel priti na obisk v Slovenijo. Ne mislim, da je Pahor naredil napako, da ga je povabil. Tako vabilo kot obisk sta za enega in drugega del službe. Putinova avtokratska drža ni razlog, da ne bi smel prestopiti našega pravkar pometenega praga. Nisem tako radikalen. Mislim, da se to ne bi obneslo.

Bi se mi pa vendarle zdelo bolj normalno, če bi ga — vsaj mediji, seveda, pa državljani tudi — sprejeli s skepso ali magari s protesti.

Putin ni naš najljubši predsednik tuje države. V resnici je med najmanj priljubljenimi. Nedokazano, a upravičeno. Imamo pravico do svojega mnenja. Da ga vsaj v mislih, če že ne na transparentih sprašujemo — ko bo ravno tukaj —, kakšna je njegova osebna odgovornost ali celo vpletenost za smrt Borisa Nemcova, Borisa Berezovskega, Ane Politkovske in Aleksandra Litvinenka.

Ali kako se počuti kot predsednik države, ki je zaprla in obsodila Mihaila Hodorkovskega in Pussy Riot. Povozila Čečenijo. Napadla Ukrajino. Anektirala Krim.

To bi se mi zdelo vsekakor bolj normalno kot pa ta enoglasno evforična, groteskno glamurozna, histerično holivudska, ponarejeno ponosna, smešno servilna, po nemarnem neoneokolonialna dobrodošlica z brigado mož s slušalkami v ušesih in pištolami pod pazduho za kuliserijo pelargonij in Špikove skupine.

Ah, Россия? Ne. Joj, Slovenija…

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE