Zakaj terorizem v Nemčiji? Zakaj poplave v Angliji, kjer največ dežuje?

27.7.2016 / 06:10 13 komentarjev
Za napade so si krivi sami, ker niso bili gostoljubni? Ne. Neprijetna resnica: več ko bo muslimanov, več bo terorizma.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Odmevi TV Slovenija niso katerakoli poročila. Redno pobirajo viktorje za najboljšo informativno oddajo. V uredništvu je zbran cvet slovenskega TV novinarstva. Če kdo, potem so to ljudje, ki odražajo stanje duha slovenskega medijskega mainstreama. Zgodbe postavljajo v okvir in definirajo perspektivo, iz katere je treba gledati na problem. In čému je treba obrniti hrbet.

Včasih pa jim moramo biti hvaležni za besede, s katerimi kratko in jedrnato povzamejo vso zgrešenost tega okvirja.

To jim je uspelo v ponedeljek, ko so prispevek in pogovor z gostoma o terorističnih napadih v Nemčiji (0:53–12:15) napovedali z vprašanjem: “Zakaj je prizadeta država, ki je radodarna gostiteljica migrantov?”

Vprašanje temelji na predpostavki, da islamisti napadajo zato, ker države niso gostoljubne. Ker ne sprejemajo prišlekov. Da je teror maščevanje za ksenofobijo domačinov.

Neprijetna resnica

Za napade naj bi bili torej krivi tisti, ki niso bili dovolj gostoljubni in so si drznili podvomiti v prevladujočo doktrino gostoljubja. Tisti, ki so prepričani, da se bomo napadom izognili samo tako, da bomo migrante sprejemali odprtih rok. Čim več, tem bolje.

O tem, da je bilo vprašanje napačno, v sami oddaji sploh ni bilo govora. Gledalcem so prodali napačno izhodišče. Kar so kasneje pametnega povedali Gregor Preac in Vladimir Prebilič ter voditeljica Tanja Gobec, je precej vseeno. Padlo je v napačen okvir.

Neprijetna resnica je namreč, da več ko je v Evropi muslimanov, večja je nevarnost terorizma. Recimo na Japonskem terorizma ni, ker je zaprta za priseljevanje — še posebej za priseljevanje muslimanov. Napadi se dogajajo tam, kjer so velike koncentracije muslimanov iz okolij brez sekularne tradicije.

O tem, da je bilo vprašanje napačno, v sami oddaji sploh ni bilo govora. Gledalcem so prodali napačno izhodišče. Kar so kasneje pametnega povedali Gregor Preac (spodaj) in Vladimir Prebilič (v sredini) ter voditeljica Tanja Gobec (zgoraj), je precej vseeno. Padlo je v napačen okvir. — [Screenshot: Fokuspokus/TVS.]

Brez sekularne izkušnje

Prednost Nemčije pred Francijo je doslej bila, da so njihovi muslimani pretežno prihajali iz kolikor-toliko sekularne Turčije. V Franciji in Belgiji pa prevladujejo Arabci brez domače sekularne izkušnje.

Z množičnim prihodom migrantov lani in letos pa tudi v Nemčijo prihajajo ljudje, ki so kulturno in civilizacijsko še bolj drugačni in bodo zato povzročali tudi večje probleme. Nemci si morda domišljajo, da je njihova arijska kri dovolj močna, da jim bo kos.

Morda pa se motijo. Iz 1400-letne zgodovine konfliktov med Zahodom in Orientom se lahko naučimo, da muslimani nikoli in nikjer niso dolgo živeli v miru s kristjani. Razen če so bili prvi na oblasti. Verjetno zato, ker so muslimani delali na tem, da bi prišli na oblast — kot se je to zgodilo recimo v Indoneziji, pa kot so poskušali v Indiji in kot se dogaja v podsaharski Afriki. Tradicionalni islam pač ne zna biti ločen od države in hoče državo ugrabiti.

Sekularizirani slovenski muslimani

V Sloveniji imamo srečo, da so naši sodržavljani muslimanske veroizpovedi še bolj sekularizirani kot turški in sami po sebi ne predstavljajo prav nobenega problema ali tveganja. Problematičen je lahko edino uvoz zgledov in ideologij od zunaj, kar lahko z nestrpnostjo ali metanjem vseh v isti koš še poslabšamo.

In če še vedno ne razumete, premislite o smislu naslednjega vprašanja: “Zakaj poplave v Angliji, ko pa je tam vendar padlo največ dežja?”


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v torek, 26. julija 2016, na avtorjevi spletni strani Čas-opis pod naslovom Zakaj terorizem v Nemčiji?. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE