Z morilci Zahodnjakov ni nič narobe. Problem iščemo na napačni strani.

26.7.2016 / 06:10 23 komentarjev
Neevropejec je kliše. Kot stereotip Žida, kakršnega so slikali nacisti. Tako jih vidimo in razumemo — oz. ne razumemo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ob tem, da navidez zmedeni in neprištevni Nezahodnjaki pobijajo Zahodnjake, se odpira vprašanje: kdo so sploh oni, ki jih pobijajo?

Odgovor na to vprašanje je rutinski: gre za posameznike, ki ne spadajo med civilizirane (sic!) in normalne (sic!) Zahodnjake. So teroristi, islamski skrajneži, najverjetneje tudi sodelavci Islamske države. Slišimo tudi, da so motene osebnosti, ki imajo težave z identiteto in podobno.

Skratka, čisti kliše. Kliše, ki vsakega, ki ni “naš”, opisuje kot “nenormalno” osebo, za utelešenje zlih sil. Gre za vdor numinoznega v ustaljeni red zahodne družbenosti. Gre za splošen stereotip. Tako kot stereotip Žida, kakršnega so slikali nacisti.

Toda v opisu tistih, ki počnejo grozne reči zoper Zahod, je vendarle nekaj resnice. Kar se dogaja, je namreč res vdor numinoznega oz. realnega. Pa ne zato, ker bi bili oni utelešenje numinoznega in/ali realnega. Ampak zato, ker jih Zahodnjaki tako vidimo. Tako jih razumemo. Ali natančneje: jih ne razumemo.

Kdo so oni?

Zato ne razumemo niti, da so ti, ki pobijajo Zahodnjake, ljudje, za katere veljajo enake zakonitosti in principi, kot za nas same. In šokantno je, kako se nihče od družboslovcev ter humanistov ne spusti v resno analizo tega, kdo “oni” v resnici so. Kaj dejansko počnejo. In zakaj.

Morda se te analize nihče ne loti zato, ker bi pripeljala do najmanj dveh za Zahodnjake neugodnih uvidov.

Prvič: ta analiza bi pokazala, da so tudi Nezahodnjaki ljudje. To bi bilo v diskurzu demonizacije “nenaših” nedobrodošlo.

In drugič: če ti, ki pobijajo, niso drugačni od nas, se postavlja vprašanje, kaj jih pravzaprav žene, da to delajo.

Odgovor na to vprašanje pa ni njihova duševna motenost, ampak družbena realnost.

Kar vodi v naslednji neprijetni sklep: da je namreč treba (radikalno) spremeniti obstoječo družbeno realnost. Česar pa velik del Zahodnjakov noče. Bolj udobno se je pogovarjati o duševnem zdravju tistih, ki pobijajo, kot pa o tem, kaj je narobe z Zahodom, da nekateri nanj reagirajo na tako grozovite načine.

Verjetno veste iz lastnih izkušenj, kako zviška vas lahko obravnava Nemec, Francoz, Britanec, Skandinavec. Superiorna kolonialna drža do vsakega, ki ni “njihov”, je za Zahodnjaka nekaj samoumevnega. In če smo že Vzhodnjaki zanje drugorazredna človeška bitja, so Neevropejci zanje samo še tretjerazredna. Kar jim tudi kažejo.

Kaj je narobe z Zahodom?

Kratek odgovor na zadnje vprašanje, kaj je narobe z Zahodom, se glasi: narobe je to, da je izrazito evropocentričen, šovinističen, netoleranten do kulturnih razlik ter neenakopraven, ko gre za Neevropejce.

Konkretno:

Ste otrok migrantov, rojeni na Zahodu. Že v otroštvu ste ponotranjili uradno ideologijo o enakosti, enakih možnostih, svobodi, bratstvu. Rastete z zavestjo, da vam vse to pripada. Vendar vam družba v praksi to odreka. Ker niste Zahodnjak. Razkorak med ideološko definicijo realnosti in dejansko družbeno realnostjo se z leti povečuje.

Ta razkorak spremljajo vprašanja o lastni identiteti. Kdo sem torej, če nisem Francoz? Britanec? Zahodnjak? Mar nisem bil rojen v tej deželi? Sem. Zakaj mi torej ne pripada vse tisto, kar obljubljajo Zahodnjakom?

Frustracije in krizo identitete pa vedno spremljajo tudi destruktivna čustva. In dejanja. Zato mladi Nezahodnjaki pobijajo Zahodnjake. Rojeni in šolani na Zahodu.

Da se to vsem zdi čudno, samo dokazuje, da ne razumemo, kaj proizvajamo oz. proizvajajo.

Superiorna kolonialna drža

Kajti za Francoze, Britance, Nemce, Skandinavce in druge niso samo Neevropejci drugorazredna človeška bitja. Ampak vsakdo, ki ni član njihove etnične skupine. Torej tudi Vzhodnjaki. Verjetno veste iz lastnih izkušenj, kako zviška in paternalistično vas lahko obravnava Nemec, Francoz, Britanec, Skandinavec. Superiorna kolonialna drža do vsakega, ki ni “njihov”, je za Zahodnjake nekaj samoumevnega.

In če smo že Vzhodnjaki zanje drugorazredna človeška bitja, so Neevropejci zanje samo še tretjerazredna. Kar jim tudi kažejo. Za tiste, ki so se v teh družbah rodili in se imajo za člane teh družb, to doživljajo kot kršitev osnovnega človeškega dostojanstva. Na kar odreagirajo s tesnobo. Morda z agresijo. Lahko tudi z napadom. To ni nenormalna reakcija. To je normalna reakcija. Še posebej, če pri tem doživljajo tudi krizo identitete in adolescentno kriza.

Ideološka hipokrizija in družbena realnost

S tistimi, ki pobijajo Zahodnjake, torej ni nič narobe. Kot ponavadi iščemo problem na napačni strani. Problem je v zahodnih družbah. Ki svoje ideološke hipokrizije ne morejo uskladiti z družbeno realnostjo. 

Ali povedano drugače: ideologijo bratstva, svobode, enakosti in enakih možnosti je treba reformirati v skladu z dejanskim stanjem. Ker dejansko imamo neenakost, izkoriščanje, rasizem, šovinizem, neenake možnosti. Če bi otroci Neevropejcev vedeli, da živijo v izkoriščevalskih, rasističnih, šovinističnih družbah neenakih možnosti, ne bi prihajalo do diskrepance med ideologijo in družbeno stvarnostjo.

Druga možnost pa je reforma zahodne družbe v tem smislu, da bo nekaj od te deklarirane svobode, enakosti, bratstva in enakih možnosti na voljo tudi Nezahodnjakom.

Predvsem pa je nujna sprememba poniževalne drže Zahodnjakov do Nezahodnjakov. Brez tega ne bo nič.

Problem je torej Zahod. Ne Neevropejci. Niti islamisti ne. Napočil je čas, da začnemo pospešeno odpravljati vzroke. Ki so na naši strani. Sicer bodo Zahodnjake pobijali vsak dan. Kar se že skoraj dogaja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE