Začel se je Wagnerjev festival v Bayreuthu

26.7.2016 / 06:08 Komentiraj
Ste mogoče šli sinoči v Bayreuth na premiero Parsifala? Če ste seveda pred več kot desetimi leti rezervirali vstopnico…
NAROČI SE PRIJAVI SE

Včeraj popoldne se je v Bayreuthu na zgornjem Bavarskem začel tradicionalni Wagnerjev festival, najstarejši glasbeni festival na svetu, ustanovljen leta 1876.

Danes velja za najbolj zaželeno, cenjeno, prestižno prireditev na svetu. Na vstopnice je treba čakati najmanj pet do deset let, tudi 13 ali 14.

Prva predstava bo premierna, torej na festivalu nova. Parsifal je Wagnerjeva zadnja opera, za katero si je želel, da bi jo uprizarjali samo v Bayreuthu, v njegovem gledališču. Precej let so to upoštevali, zlasti njegova vdova Cosima ni dovolila nikakršnih uprizoritev drugje — dokler niso v Ameriki našli pravne luknje, da v prepovedi uprizarjanja Parsifala niso izrecno omenjene ZDA.

Richard Wagner je dočakal izvedbe vseh svojih oper, tudi Parsifala, v Bayreuthu. Kot skladatelj je hitro postal mednarodno znan, najprej kot dirigent in publicist, potem pa že s svojimi prvimi operami iz 40. let 19. stoletja in kot umetniški vodja dresdenske opere — potem pa vedno bolj do smrti leta 1883.

Letos brez rdečega tepiha

V Bayreuthu so na letošnji otvoritvi vladali poostreni varnostni ukrepi in nekatere omejitve. Tako recimo ni bilo rdečega tepiha, po katerem prihajajo slavni gostje pred množico ljudi, ki jih (brez vstopnic) prihajajo smo gledat. Otvoritve se skoraj vsako leto udeleži kanclerka Angela Merkel, neredko tudi nekateri tuji državniki.

Od slovenskih je bil doslej v Bayreuthu pred kakimi 15 leti samo predsednik dr. Janez Drnovšek in si ogledal Letečega Holandca.

Poleg Parsifala bodo letos na sporedu še Nibelunški prstan, zatem pa še Leteči Holandec ter Tristan in Izolda. Festival se bo končal 28. avgusta z zadnjo predstavo Parsifala.

Prstan bo dirigiral Marek Janowski, izkušeni dirigent poljskega rodu, umetniški vodja Radijskega simfoničnega orkestra v Berlinu. Opero je dirigiral že med letoma 1980 in 1983 in jo tudi posnel z dresdensko Državno kapelo. Tristana in Izoldo bo dirigiral najbolj priljubljeni nemški dirigent Christian Thielemann, režirala pa ditektorica festivala Katharina Wagner sama. V naslovnih vlogah nastopata Stephen Gopuld in Petra Lang. Letečega Holandca bo dirigiral Axel Kober.

Richard Wagner je dočakal izvedbe vseh svojih oper, tudi Parsifala, v Bayreuthu. Vodstvo Festivala gre iz roda v rod. Trenutno je direktorica njegova pravnukinja, operna režiserka Katharine Wagner. — [Fotografiji: WikiMedia Commons.]

Meistersänger

Glasbeno vodstvo Parsifala v Bayreuthu je prevzel mednarodno uveljavljeni in tudi v Ljubljani znani dirigent Hartmut Haenchen. Za to je rabil skoraj 40 let dirigentske kariere. Vendar v Bayreuthu dodajajo, da je zamenjal bolnega Andrisa Nelsonsa.

Predstavo je na oder postavil režiser Uwe Eric Laufenberg, prav tako debitant v Bayreuthu. Scenograf je Gisbert Jäkel, kostumografinja Jessica Karge, oblikovalec luči Reinhard Traub, video posnetkov Gerard Naziri.

V Parsifalu nastopajo sami izraziti wagnerjanski pevci: tenorist Klaus Florian Vogt v naslovni vlogi, basist Georg Zeppenfeld kot Gurnemanz, basist Karl-Heinz Lechner kot Titurel, baritonist Ryan McKinny kot Amfortas, basist Gerd Grochowski kot Klingsor ter sopranistka Elena Pankratova kot Kundry. Nastopajo še vitezi grala, Klingsorjeva cvetlična dekleta ter oprode.

Tretje koleno

Na Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu igrajo glasbeniki, združeni v elitni festivalski orkester. Prihajajo iz najboljših nemških opernih in simfoničnih orkestrov in jih je skupaj okrog 200. Operni zbor pa je sestavljen iz najboljših zboristov z vsega sveta, torej je še širše zastavljen kot orkester. Zbor ima okrog 135 članov, po potrebi še precej več, vodi pa ga Eberhard Friedrich.

Direktorica Festival je zdaj 38-letna pravnukinja Richarda Wagnerja (1813–83) Katharina Wagner. Direktorovanje je prevzela leta 2008 skupaj s svojo polsestro Evo Wagner Pasquier iz rok njunega očeta Wolfganga Wagnerja (1919–2010), od lani pa ga vodi sama. Katharina Wagner je tudi prapravnukinja Franza Liszta.

Otvoritveno predstavo Parsifala so po internetu predvajali v določene kinematografe po vsem svetu. Samo v Berlinu bo teh kinodvoran kar šest. Več o tem na tej povezavi.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu v ponedeljek, 25. julija, pod naslovom Začenja se Wagnerjev festival v Bayreuthu. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE