Kaj lahko pove ljubljen otrok ranjenemu, ko odrasteta?

23.7.2016 / 06:08 1 komentar
Mislila sem na koroška dečka. Morda bosta čez leta kot Mazzini v romanu kopala po svojem otroštvu in naletela na objave.
NAROČI SE PRIJAVI SE

“Mladost ima dve utvari: prva je, da začenja na novo in ni nadaljevanje prejšnjih življenj; druga pa, da lahko pušča zadeve odprte.” — Miha Mazzini: Otroštvo

S Kresnikom ovenčani Miha Mazzini je z nagrajenim romanom razprl in razparal Otroštvo. V zanj povsem novi formi nelinearnega pripovedovanja. Z okruški, prebliski, namigi slika otroštvo psihično, fizično, spolno nadlegovanega dečka. S tem zadnjim se kritiki niso ukvarjali, s formo pa toliko bolj.

Ustreza spominom na otroštvo vsakega od nas. Ostanejo nam vonj, megleni prizori, jasen občutek iz konteksta iztrganega trenutka. Odzvanjajo besede odraslih in asociacije iz fotografij.

Dečkova zgodba je pisana v tretji osebi ednine. Uvod v prvi osebi. Miha Mazzini piše, kako se je loteval romana. Kje so bili delčki zgodb že objavljeni, kako so ga preganjali psihosomatski odzivi. Začel je kopati po sebi, šel na preglede, terapije — in otroštvo ga je začelo preplavljati.

Miha Mazzini: Otroštvo. Avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah. Založba Goga 2015, ISBN 978-961-277-096-9, 235 strani, 24,90€.

Babica

Babico, s katero živi, ima deček zelo rad. V glavnem je versko blazna, nenehno bere knjigo o svetnikih, povsod in v vsem je Bog, krivda, kazen. Ni znala drugače. Vnuka je imela rada po svojih najboljših močeh. Mati je prisotno odsotna. Je tam, vendar je ni. Nekje je omenil, da so babico preganjali neobstoječi duhovi, mama pa je znala spregledati prave, žive, prisotne ljudi. Predvsem pa je vse okrog sebe videla kot kradljivce njenega življenja.

Dečkovo odhajanje v temno klet po krompir je v zrelih letih dobilo razlago. Predvidevam — ker v Otroštvu je samo namig. Med branjem me je bolelo telo. “Življenjsko nevarne ukaze si otrok zapomni s telesom, ne razumom,” zapiše Mazzini.

Ljubljena, razvajena

Moje otroštvo je bilo lepo. Bila sem ljubljeno bitje, razvajena. Sami lepi spomini. Lovim občutke in trenutke. Branje Otroštva pa me je naknadno razstrelilo v vse smeri življenja, konteksta in prostora, kjer živim. Ko se poglobim, vidim v sebi babici in strice. V tem kontekstu razumem Mazzinijevo uvodno misel.

Po krvi nam plavajo predniki. V času grozljivih in žalostnih zgodb, povezanih z najmlajšimi in najbolj ranljivimi, priporočam v branje Otroštvo. Da si sestavimo zgodbo. Medijsko spremljanje rohnenja ljudi z ulice, ki terjajo svojo verzijo pravice zase in za tuje otroke, je bilo boleče. Mislila sem na koroška dečka. Morda bosta čez leta kot Mazzini kopala po svojem otroštvu in naletela na vse te medijske objave. Je kdo razmišljal o tem, ko je stal na ulici s transparentom? Ali nekdo, ki si gradi politično kariero na plečih otrok?

Prišel bo čas obračuna. Poravnati bo treba ta zapitek. To je karma. Vrnilo se bo kot bumerang. V medijih verjetno tega ne bomo videli.

Preberite Otroštvo in se vprašajte kaj o sebi in svojem početju. Roman terja razmislek o sebi, ne o lastni medijski podobi. Vprašajte tiste, ki se dnevno ukvarjajo z najmlajšimi v krizi. Vprašajte jih, kaj lahko naredi ulica ali nezavedno besnenje, ko nekontrolirano izbruhne. Vsaj pozanimajte se. Morda je kdo od nadlegovanih in zlorabljenih, ki tega ni predelal, stal tam na ulici s transparentom.

Morda razmišljam naivno, vendar je možno. Pojdi domov. Razmisli in ne stresaj besa na ulici. Tisti, ki so s svojo prozorno računico stali za protestniki, pa se tudi naj kaj vprašajo.

Miha Mazzini piše, kako se je loteval romana. Kje so bili delčki zgodb že objavljeni, kako so ga preganjali psihosomatski odzivi. Začel je kopati po sebi, šel na preglede, terapije — in otroštvo ga je začelo preplavljati.

“Borec si.”

Preučila sem bližnje, ki so bili ranjeni otroci. Prisilila sem se, da v mislih v odraslih ne vidim otrok, in opazovala, kako zdaj v zrelih letih odzvanja otroštvo.

“Poba, ne sekiraj se. Vse mine, tudi otroštvo. V sebi imaš nekaj, ne skrbi me zate. Borec si. Preživel boš tole in nekaj boš naredil iz sebe,” reče dečku v Otroštvu stric Vinko. Strica deček redko videva, a je kljub temu svetla in tudi edina moška figura v romanu — če ne štejem še enega strica, mimoidočih, guruja in moško roko na fotografiji.

Prav to sporočilo pa deček, ko je že odrasel — torej Miha Mazzini, v prvi osebi —, preda portugalskemu dečku. Prišel je po denar, dobil pa mehaniziran Google Translate glas iz telefona. Prenos sporočila razumem kot avtorjev uspeh. Prebil je družinsko verigo take in drugačne zlorabe, se je zavedel, jo predelal skozi telo in druge procese. Če se je ne bi zavedel in je prekinil, ne bi brali romana, portugalski deček pa ne bi dobil sporočila.

Iluzije iz preteklosti

Ostaja vprašanje, kako daleč lahko grejo ranjeni otroci, ko odrastejo.  Je nesrečno otroštvo alibi za težave v odraslem življenju? Ali glede na ljubezen in pozornost, ki sta me kot otroka obdajal, jaz lahko sploh kaj rečem na to temo? Ne vem. Ker po drugi strani jim v mislih, včasih pa tudi naglas rečem, da je dovolj. Da se ne moreš vse življenje, ko se ti nekaj zgodi, skrivati za nesrečnim otroštvom. Predelaj. Pridi do dna. Pusti za sabo. To ti bo pomagalo kvalitetno živeti.

Tanka je meja med žrtvijo in iz tega izpeljanega čustvenega manipuliranja s samim sabo (in ponavadi tudi z drugimi). Sem jim to rekla v pravem trenutku? Ga/Jo je zadelo. Sem problem samo še poglobila? Pragmatično zaključim: če nič drugega, morajo vsake toliko to slišati. Da se preverijo, ustavijo, nemara celo kaj naredijo. Ker včasih se potem dolgo ne slišimo in ne vidimo. Mazzini me je rešil teh dilem. Zdaj lahko rečem samo to: “Preberi Otroštvo. Če ti bo do tega, se potem pogovorimo.” Samo ne si delat iluzij iz preteklosti in DNK.


FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE