Also sprach Melania Trump

20.7.2016 / 06:10 Komentiraj
Ob Trumpovem hujskanju je bil Melanijin govor blag, človeški, skoraj navdihujoč. Žal pa bo za vedno obveljal za plagiat.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Melania Trump, morebitna prva dama ZDA, je končno spregovorila malo več kot dva do tri stavke, odkar se je njen mož spustil v bitko za predsednika najmočnejše države na planetu.

To je bilo na velikem odru konvencije Republikanske stranke v Clevelandu, kjer so delegati — kljub glasnim protestom nekaterih —, potrdili Donalda Trumpa za republikanskega predsedniškega kandidata.

Melania Trump se je vseh 16 minut na odru kar dobro držala s svojim šarmantnim vzhodnoevropskim, ne ravno tipično slovenskim naglasom. Ki zveni sumljivo podobno naglasu Trumpove bivše žene Ivane, Čehinje. Mogoče je bila pri njej na tečaju?

Mimogrede je pred večstomilijonskim TV avditorijem omenila, da je iz prelepe Slovenije.  Za kar ji je Slovenska turistična organizacija lahko zelo hvaležna.

Melania Trump se je vseh 16 minut na odru kar dobro držala s svojim šarmantnim vzhodnoevropskim, ne ravno tipično slovenskim naglasom.

Primerjava

Ampak takoj je izbruhnil škandal! V njen govor sta se namreč prikradla dva skoraj dobesedna citata iz govora Michelle Obama iz leta 2008, ko je njen soprog Barack Obama prvič kandidiral.

Melania se je pred govorom pohvalila, da je govor v glavnem sestavila sama. Po debaklu pa so iz Trumpovega predvolilnega štaba takoj sporočil, da je na govoru delalo več piscev in svetovalcev.

Takole je pojasnil zadrego Jason Miller, Trumpov višji svetovalec za komuniciranje:

“Med pisanjem njenega čudovitega govora si je Melanijina ekipa piscev zabeležila nekaj njenih življenjskih navdihov in v nekaterih primerih vključila odlomke, ki izražajo njeno lastno razmišljanje. Melanijina izkušnja priseljenke in njena ljubezen do Amerike sta zasijali iz njenega govora in imata zasluge, da je bil takšna uspešnica.”

Pa primerjajmo oba govora. Za boljše razumevanje ju najprej citiramo v angleščini. V obeh odstavkih so boldirane besede, ki jih je Melania snela od Michelle.

Also sprach Melania Trump 18. julija 2016:

“From a young age, my parents impressed on me the values that you work hard for what you want in life, that your word is your bond and you do what you say and keep your promise, that you treat people with respect. They taught and showed me values and morals in their daily lives. That is a lesson that I continue to pass along to our son. And we need to pass those lessons on to the many generations to follow. Because we want our children in this nation to know that the only limit to your achievements is the strength of your dreams and your willingness to work for them.”

Takole pa je govorila Michelle Obama 25. avgusta 2008 na konvenciji Demokratske stranke:

“And Barack and I were raised with so many of the same values: that you work hard for what you want in life; that your word is your bond and you do what you say you’re going to do; that you treat people with dignity and respect, even if you don't know them, and even if you don't agree with them. And Barack and I set out to build lives guided by these values, and to pass them on to the next generation. Because we want our children — and all children in this nationto know that the only limit to the height of your achievements is the reach of your dreams and your willingness to work for them.”

Pa še prevod

Melania Trump:

“Že v mladosti so mi starši privzgojili vrednote, da moraš trdo delati za to, kar si v življenju želiš, da je tvoja beseda obveznost, da narediš tako, kot rečeš, in izpolniš obljubo, da ljudem pokažeš spoštovanje. Učila sta me o vrednotah in poštenosti in mi iz dneva v dan dajala zgled. In to je nauk, ki ga prenašam naprej na najinega sina. In to so nauki, ki jih moramo prenašati naprej še mnogim naslednjim generacijam. Ker hočemo, da naši otroci v tej državi vejo, da je moč tvojih sanj in tvoja pripravljenost, da za to nekaj narediš, edina omejitev tega, kar lahko dosežeš.”

Michelle Obama:

“Barack in jaz sva bila vzgojena v zelo podobnih vrednotah: da moraš trdo delati za to, kar si v življenju želiš, da je tvoja beseda obveznost, da narediš tako, kot rečeš, da boš naredil; da ljudem pokažeš dostojanstvo in spoštovanje, tudi če jih ne poznaš ali celo, če se z njimi ne strinjaš. Barack in jaz sva si začela graditi življenje na teh vrednotah in jih prenašala na naslednje generacije. Ker hočemo, da naši otroci — vsi otroci v tej državi — vejo, da je domet tvojih sanj in tvoja pripravljenost, da za to nekaj narediš, edina omejitev ambicioznosti tega, kar lahko dosežeš.”

Skoraj dobeseden plagiat, s kakšno vejico ali podpičjem kje drugje in besedo manj. In seveda z drugimi osebami. Michelle v začetku obeh odstavkov omenja moža, Melania pa starše.

S tvitom se je oglasil avtor teh dveh odstavkov Jon Favreau, Obamov nekdanji speechwriter. Pravi, da so ga veliko bolj užalili vsi drugi govori na republikanski konvenciji. In da je vesel, da je bil Melaniji Trump očitno všeč njegov tekst, ki ga je pred osmimi leti povedala Michelle.

Kar je res. Ob vsem hujskanju Trumpa in Trumpovih oprod na odru je bil Melanijin govor v celoti zelo blag in človeški, skoraj inspirativen. Žal pa bo zaradi dveh stavkov za vedno obveljal za plagiat.

Twitter račun Melanie Trump, eventualne bodoče FLOTUS.

Melania Trump in slovenska plagiatorska tradicija

Ker kaj pa Američani vedo o Sloveniji in njeni plagiatorski tradiciji? Nimajo pojma, recimo, da je nekdanji predsednik vlade Janez Janša himself na govoru ob 15-letnici osamosvojitve totalno skopiral del govora takratnega britanskega premiera Tonyja Blaira: “Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnješi. Lahko pa smo najboljši!” In še: “Hočemo biti nič manj kot ena najuspešnejših držav na svetu. Eden od svetilnikov 21. stoletja.” 

In za ta plagiat je dobil celo bob leta. Nikoli se ni niti opravičil.

Nimajo pojma, recimo, koliko slovenskih politikov in funkcionarjev se je šopirilo — in se morda še šopiri — s prepisanimi višje- ali visokošolskimi diplomami ali celo magisteriji. Nekateri so zaradi tega morali odstopiti.

Samo za osvežitev spomina: Borut Ambrožič (Pozitivna Slovenija), Branko Marinič (SDS) — ki ni kopiral, ampak poslal nekoga drugega na izpit iz nemščine —, nekdanji mariborski župan Franc Kangler, Ivan Simčič (Desus), nekajdnevna ministrica Klavdija Markež (SMC) in nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki je v magistrski nalogi prepisala štiri strani, ne da bi navedla vir.

Zato bi Melanio potolažil, naj se ne sekira preveč zaradi tega. Kmalu bodo v Trumpovem štabu, ki varčuje pri sposobnem osebju, našli dežurnega krivca in ga odpustili.

Predlagam pa jim pa še dodaten spin. Naj razglasijo ta dva stavka za obvezno vsebino govorov naslednjih pretendentk za prvo damo ZDA, saj opevata sámo bistvo ameriškega sna. To lahko začne veljati že za prvega kandidata za prvega soproga ZDA Billa Clintona — recimo ob predsedniški prisegi njegove žene.

Disclaimer/Update

Zgornji tekst je bil napisan včeraj. Danes ponoči pa sem spremljal neverjetni reality show: podeljevanje glasov delegatov GOP iz vseh zveznih držav. Donald J. Trump je z lahkoto dosegel zahtevanih 1237 glasov in še več — dobil jih je kar 1725. Tako je dokončno prevzel republikansko stranke. Članov Never Trump gibanja ni bilo niti slišati. Republikanski strici iz ozadja so tudi onemeli. Trump movement melje vse pred sabo.

Melanija, tvoj nesrečni plagiarizem je že preteklost. In moja napoved danes je, da boš first lady ZDA. Sprejemate stave?

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE