Kao kisle kumarice: Kronologija krutega, krvavega konca tedna

18.7.2016 / 06:10 Komentiraj
Nica: Živeti s terorizmom. — Ankara: Mastermind ponesrečenega puča? — Baton Rouge: ZDA so cowboyland, #blacklivesmatter.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Poletne mesece naši novinarji tako zelo radi imenujejo sezona kislih kumaric. Ta vikend je bil v svetu vse kaj drugega. 

V četrtek, 14. julija, opoldne je nova britanska premierka Theresa May objavila šokantno novico, da bo zunanji minister v njeni vladi razvpiti brexiter in bivši londonski župan Boris Johnson. Tisti, ki mu je v svoji politični in novinarski karieri uspelo užaliti lepo število držav in državnikov — vključno s Obamo, Hillary, Trumpom, Putinom, Erdoganom in seveda skoraj vsemi EU voditelji. Good luck, Theresa and Boris! Istega dne zvečer, ko smo si — vključno z Markom Crnkovičem — že oddahnili, da med evropskim nogometnim  prvenstvom v Franciji ni bilo terorističnega napada, je 31-letni Francoz tunizijskega porekla s kamionom pregazil skoraj 200 ljudi na Promenade des Anglais v Nici. Čez 80 mrtvih in še veliko več ranjenih. Da, na obletnico francoske revolucije.

Nica, Francija

Kako je lahko terorist, ki je baje še med nedavnim ramadanom jedel svinjino in pil alkokol — to je bila pa res hitra spreobrnitev v muslimanskega fanatika! —, imel svoj najeti morilski kamion parkiran kar devet ur v stranski ulici v najstrožjem centru Nice, ne da bi ga policija opazila in pregledala? In to ob tem, da je bila v najvišji stopnji pripravljenosti? Najvišji predstavniki policije so po napadu izjavljali, da se bodo Francozi pač morali navaditi živeti s terorizmom.

Marine Le Pen pa še tem bolj grmi proti priseljencem in komaj čaka na naslednje volitve.

Ankara, Istanbul, Turčija

Kakih 24 ur kasneje poči v Turčiji. Frakcija vojske zasede strateške pozicije v Ankari in Istanbulu. Obstreljujejo parlament in druge cilje, vdrejo v studio državne televizije in prisilijo voditeljico, da prebere obvestilo o prevzemu oblasti.

Na drugi TV postaji pa turške državljane nagovori predsednik Erdoğan po facetimeu s svojega mobilca in mobilizira pristaše, naj gredo na ulice in se spopadejo s pučisti.

Ti so svoj poskus prevrata — ki je zahteval 290 življenj — izvedli zelo lahkomiselno. So ocenili, da je to zadnji trenutek, da odstranijo despotskega Erdoğana, preden on odstrani njih? Vsekakor zelo amaterski poskus. Kot da se ne bi zavedali, da s klasičnim pučem s tanki na cestah in nekaj vojaškimi avioni v zraku v času novih medijev ne prideš prav daleč.

Erdoğan je imenitno izkoristil priložnost in takoj zaprl kar 6.000 domnevnih upornikov. Za nameček pa zahteva od ZDA, da mu izročijo disidentskega klerika in milijarderja Fethullaha Gülena, njegovega nekdanjega zaveznika (ki živi v Pensilvaniji), ki naj bi bil po njegovem mastermind ponesrečenega puča.

Gülen po drugi strani trdi, da je puč insceniral Erdoğan sam, da bi se polastil še preostalih vzvodov vladanja. Kar sploh ne bi bilo tako neverjetno.

Na nedeljskem zborovanju svojih privržencev Erdoğan predlaga takojšnjo uvedbo smrtne kazni. Na veliko navdušenje in skandiranje zmanipulirane ulice. Opozicija pa brez besed.

Baton Rouge, ZDA

V nedeljo so na vrsti ZDA. Baton Rouge, Louisiana. Mesto, ki ga poznamo po pesmi Janis Joplin Me and Bobby McGee. In po nesmiselnem policijskem uboju črnca Altona Sterlinga nedavno. Policista sta ga ustrelila, medtem ko sta ležala na njem in se sploh ni mogel premakniti. 

Tako je včeraj 29-letni črni Američan Gavin Long — na svoj rojstni dan —  iz zasede z vojaško puško napadel policiste, ki so se odzvali na 911 klic. Trije mrtvi, trije hudo ranjeni. Policisti. Long je padel pod streli njihovih kolegov.

O policijski brutalnosti v ZDA sem napisal članek že maja. Med drugim sem napovedal, da bo prišlo do eskalacije nasilja. Z obeh strani. Ameriška policija je polna trigger-happy psihopatov, ki na vsak navidezni premik roke aretiranega Afroameričana reagirjao ne z enim, ampak s točo strelov.

Na drugi strani pa so se Afroameričani ob pomoči organizacije Black Lives Matter začeli organizirati in pripravljati proteste. Kot je bil nedavni v Dallasu. Med katerim je črni Američan Micah Xavier Johnson ustrelil pet policistov

Zdi se, da se Amerika kljub prvemu črnemu predsedniku vrača v polarizirana in uporniška 60. leta, ko se je rodilo gibanje za pravice ameriških črncev pod vodstvom Martina Luthra Kinga in Malcolma X. Oba sta umrla pod streli atentatorjev.

Zelo zanimivo zna biti te dni v Clevelandu, “glavnem mestu” ameriških Slovencev. Tam se bo danes namreč začela konvencija Republikanske stranke, na kateri bodo ustoličili Trumpa kot uradnega kandidata za predsednika. Donald je že povabil svoje privržence, ki imajo dovoljenje za nošnjo orožja, naj uletijo s svojim arzenalom. Pripadniki Black Lives Matter so se na to odzvali s pozivom svojim članom, naj tudi oni pridejo tja s svojimi legalnimi pištolami in puškami.

Trumpov štab je raje preklical vabilo. 

Amerika je bila, je in bo cowboyland. To pa postaja tudi ves svet pod njenim “vodstvom”.

Upajmo, da bo preostanek poletja manj krvav in krut. Ali kot je pela Janis v Me and Bobby McGee: “Freedom’s just another word for nothing left to lose…”

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE