Melania Trump kot slovenska obsesija. Bojan Požar, you’re fired!

3.7.2016 / 06:08 4 komentarji
Osebno me Melania Trump ne zanima. Zdi se mi unfit za prvo damo. Celo za prvo damo predsednika, ki bi bil že sam unfit.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Požarjeva knjiga z nedomiselnim naslovom Melania Trump: Gola resnica in nelepo naslovnico — ki je zdaj izšla tudi v slovenščini — je bizarno in irelevantno čtivo za na plažo.

No, ni čista izguba časa. Če jo le znamo brati med vrsticami.

Zlasti za Slovence.

Četudi je Bojan Požar s soavtorjem Igorjem Omerzo neavtorizirano biografijo slovenske ex-manekenke, ki je postala Trumpova žena, prvotno napisal v angleščini in svojem stilu tržil kot Amazonovo — Kindle-only, worldwide, global market — uspešnico, je to po zaslugi avtorjevih mnenjskih pripomb v bistvu knjiga za Slovence.

Angleški naslov je bil veliko bolj posrečen ali vsaj resničen: Melania Trump. The Inside Story: From a Slovenian [C]ommunist Village to the White House.

Slovenska verzija je deklarirana kot “dopolnjena izdaja”, ni pa adaptirana za lokalno publiko. Ker je že tako ali tako bila lokalna, slovenska.

Požarjeva knjiga z nedomiselnim naslovom Melania Trump: Gola resnica in neprivlačno naslovnico — ki je zdaj izšla tudi v slovenščini — je bizarno in irelevantno čtivo za na plažo.

Pismo lokalnim Korinčanom

Požarju je treba čestitati, da se je spomnil napisati to knjigo. Me pa vseeno čudi, da vsaj pri tej temi ni presegel samega sebe in svojega pregovornega, pogosto upravičenega, praviloma pa samovšečno hudobnega navdušenja za obračunavanje z mainstream slovenskimi mediji.

Ne da ne bi imel včasih prav, ampak tuja publika vsega tega ne razume. Požar ji ne pomeni nič. Slovenski mediji je ne zanimajo, socialni detajli še manj. Zanima jih Melania Trump. Kvečjemu. S slovenskimi mnenjskimi trivialnostmi, ki jih razumemo samo tukajšnji insajderji — in z insajderji mislim vse Slovence, ne samo medijske ljudi — je Požar odgnal po mojem znaten del mednarodne (ameriške, angleške) publike.

Po svoje mislim, da sta se Trump in Knavsova ta mala vendarle našla po neki logiki. Oba sta totalno nezanimiva. Oba sta pri vsej svoji izpostavljenosti taka karakterja, taki pojavi. Karizmatična, ker imata keš, ampak dolgočasna. — [Screenshot iz Amazonove kindle izdaje.]

Od Slečene do okravatene Slovenije

Požarjeva Gola resnica je kot rečeno zanimiva kot majhen prispevek k zgodovini slovenskega novinarstva. Pri poročanju o tranziciji iz Melanije v Melanio in iz Knavsove v Knaussovo in potem Trumpovo je dejansko prihajalo do tipično slovenskih novinarskih komedij. Požar je tu bil v bistvu samo najpametnejši general po bitki, ki je pač zbral evidenco in jo plasiral na malo bolj zanimiv način, kot če iz dneva v dan poroča o kao škandaloznih dolgočasnostih iz slovenskega gospodarstva in politike.

BTW, Požarja je škoda za družbene teme — in družbenih tem za Požarja. To je v bistvu njegova adaptacija: ker iznajdljiv in spreten kot pač je, se je šel z družabnih tem prespecializirat na družbene. Njegovi izdelki kljub temu ostajajo v območju trača, le da se glede na svoj fokus in famo in pristop rad klasificira med ta pametne, resne novinarje/urednike.

Res pa je, da je Požarjeva prednost in zasluga tudi v tem, da samega sebe kot informiranega političnega analitika ne jemlje tako resno kot recimo tisti pravi, samodeklarirani punditi. (Čeprav ga jemljejo drugi. Tisti, ki pri njem nastopajo. Ali hočejo nastopati.)

Nasplošno je Požarjeva metamorfoza od Slečene do okravatene Slovenije nekaj podobnega, kot je Miša Molk vedno tendirala k temu, da bi na malih zaslonih postala težka intelektualka à la Manca ali Milekova, čeprav je imela vse pogoje in talente, da bi ostala entertainerka.

Slovenska obsesija

Melania Trump je slovenska obsesija. Something to talk about. Pa za pisat tudi. Seveda še veliko bolj kot ena Sunita Williams.

Pa saj ni čudno. Konec 90. let sem celo sam pripomogel k uvedbi Knavsove v slovenski intelektualni tisk. Takrat se mi je njena tema zdela zanimiva, ker sem bil še svež privrženec ideje, da je uredniško spejemljiva katerakoli tema, če je le dobro napisana. No, Toma Ložarja, highbrow sodelavca tedanjih Razgledov, je “Slovenian stunner” oz. “omamna Melanija” (kot smo prevajali njen aliteracijski nickname čezlužnih tabloidov) precej fascinirala.

To traja še danes. Celo Andrej Mrevlje himself je v svojem Yonder newslettru ta teden napisal new-yorkerish reportažo iz Melanijinega domačega Posavja in okolice. Res pa je, da se je via Trump že prej skoraj nehote pozicioniral kot poznavalec njegove žene.

Unfit for FLOTUS

Osebno me Melania Trump ne zanima več. Še Michelle Obama me bolj zanima. Zdi se mi unfit za prvo damo, celo za prvo damo predsednika, ki bi bil že sam unfit.

Za začetek se mi zdi zamalo, da je taka koza, da danes noče imeti nič opraviti s Slovenijo in niti slovensko noče govoriti. Normalen človek seveda od nje ne pričakuje, da bo hodila naokoli s Trumpom in mahala s promocijo Slovenije. Ampak očitno je na delu zakonitost, da seljak lahko gre v beli svet, njegovo selo pa ostane v njem. Ali kako že.

In drugič, od vseh žensk na svetu, ki si najdejo milijarderja ali magari milijonarja, je ravno Slovenka morala zapecati ravno Trumpa!

Super, če se punce dobro omožijo. Ampak zahaklati postarano, rejeno, defrizirano utelešenje najbolj brutalnega kapitalizma, do adventa raperjev in Kardashianov najneokusnejšo ikono ameriške new-money smetane, voditelja reality showa ter medijskega, socialnega cinika, populista in neumneža, ki mu nazadnje še pride na misel, da bi postal presednik ZDA in na novo izumil politični leadership, pa res ni nobena reklama za slovensko ženstvo.

Dobro, da nič ne dam na te nacionalnostne zadeve, sicer bi še začel posploševati.

Brexit ali Trump, vse je mogoče

Po svoje mislim, da sta se Trump in Knavsova ta mala vendarle našla po neki logiki. Oba sta totalno nezanimiva. Čudna persona se je prilepila na čudno persono. (No, prav, magari tudi obratno.) Oba sta pri vsej svoji izpostavljenosti taka karakterja, taki pojavi. Karizmatična, ker bogat in lepa, ampak dolgočasna. Zakaj bi kdo hotel izvedeti podrobnosti o njima? Ni zanimivosti. Ni intrigantnosti. Ni žmohta. Trači so — in to je tudi vse. Kdo jo je defloriral? Give me a break! Kdo je šivilja — poimensko, s krajem bivanja! —, ki je njenemu fotru zožila dva reklca od zeta? Že zato je ves ta medijski halo okrog nje v Sloveniji tako čudaški.

Kakorkoli, brexit je dokazal, da je danes vse mogoče. Če se je lahko zgodil brexit, se lahko zgodi tudi Trump. Do prejšnjega petka zjutraj tega nisem verjel, zdaj pa. Wishful thinking ne obstaja več. Tudi politične znanosti ne obstajajo več. Statistični izračuni so poljubni. Vse je mogoče. Trump lahko zmaga. Po mojem celo bo. Zmagal. (Pa ne zato, ker Požar navija zanj, ker bi knjiga šla bolje v promet.) Tako da se kar začnite pripravljati na to, da bomo Slovenci imeli — no, khm — ameriško prvo damo.

Potem bo šele cirkus. Mešanica patetičnega ponosa, da je ravno Slovenka FLOTUS, in nergaškega nelagodja, da je ravno Slovenka unfit.


Bojan Požar: Melania Trump — Gola resnica. Kako iz Sevnice do Bele hiše v Washingtonu. Soavtor 2. in 3. poglavja: Igor Omerza. Založba Ombo, Ljubljana, 2016. ISBN 978-961-94045-0-8, 276 strani, 11,90€.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE