Pahorjeva proslava: Samo sprava Slovence spašava

28.6.2016 / 06:10 2 komentarja
Predsednik presenetil z epohalno izjavo: “EU bo federalna ali pa je ne bo.” Toda žal je F-D vlak že odpeljal in iztiril…
NAROČI SE PRIJAVI SE

Če začnem z ex-prezidenti: na petkovi proslavi je Kučan zgledal kot en kup nesreče, Türk pa kot prevelik paglavec, ki so ga morali podkupiti z zastavico, da je sploh prišel pomahat.

Pri tem si res ni bilo težko predstavljati Drnovškovega kislega nasmihanja iz onostranstva.

Zato pa je tem bolj blestel Pahor. Ker kdo pa drug.

Slišim, da mu nekateri očitajo pomanjkanje občutka za protokol, ker ni poimensko pozdravil obeh tuzemskih med tremi nekdanjimi slovenskimi predsedniki. Ah, zdaj se že tudi na to vsi spoznajo kot na fuzbal.

Predsednikova stvar je, koga bo pozdravil. Če bi pozdravil Kučana in Türka, bi moral (pred njima) pozdraviti tudi Brgleza, Maslešo in Mozetiča. Tako da lahko kar nehate.

Da je Pahor eksplicitno pozdravil Kolindo, Fischerja, Mattarello in Gaucka (plus Élisabeth Guigou) je bilo nekako v duhu sedme kitice Zdravljice Redux, ki je uradno besedilo himne. Tisti drugi Pahor — ki mu načeloma dam prav — se ne bi strinjal, ampak tokrat je bilo to ravno prav.

Borut Pahor: “Mislim, da bo Evropska unija federalna — ali pa je ne bo.” — [Screenshot: TVS/Fokuspokus.]

As good as it gets

Mene je malo zmotilo to, da komentatorka Rosvita na koncu ni omenila Drnovška. Spomnila nas je namreč, da med nami že 13 let ni več Pučnika in pol leta Bučarja. Ne da bi ji zameril, no — ker prav, da ju je omenila —, ampak tudi Drnovšek spada med slovenske founding fatherse.

Danes, ko to pišem, sem razpoložen zelo ekumenično, da ne rečem spravno.

Proslava, ki sem si jo v soboto ogledal za nazaj — ker sem v petek zvečer proslavljal drug, zame pomembnejši rojstni dan —, je bila v političnem smislu v redu. Dostojna in brezhibna. Glede na aktualne politične razmere (beri: razprtije in zamere) optimalna. As good as it gets. Ne bom rekel, da sem bil navdušen — ker teh slavij ne more gledati drugače kot hladno in z distance —, ampak razočaran še zdaleč nisem bil. Vse skupaj je zgledalo kot resna proslava resne države.

S salvami in helikopterji in avioni vred. Manjkala je samo Wagnerjeva Ježa valkir za glasbeno opremo. Saj bi se dalo tudi brez napalma.

O kulturnoumetniških aspektih slovenskega samostojnostnega proslavljanja ter obsedenosti s swingom in koreografijo pa kdaj drugič. Kmalu. Pa o desničarski alternativi dan pozneje tudi.

Govor

Pahorjev govor je bil eden boljših, ki jih je zadnje čase imel, morda najboljši ever. Na Kongresni trg je prišel v slogu šminkerskega zmagovalca, vrednega 9. mesta na svetovni top ten lestvici najčednejših politikov oz. voditeljev. Njegovo mimobežno nonšalantno in pokroviteljsko prijazno rokovanje z levo roko z Jankovićem, ko je zavijal okrog levega kota avditorija — in vojaško manekenski korak s prezirljivo kul body languagem mimo prvovrstnih eminenc — je bil prizor za replay v upočasnjenem gibanju.

Govor je bil odličen. Ravno prav dolga (1.063 besed/6.594 znakov) mešanica državniško slavilne, pa tudi intelektualno prilagojene vznesenosti za mainstream mame iz sosednje ulice ali vasice, za frivolne levičarje in frustrirane desničarje, za profesorje in politike, za pro-/pan-Evropejce in (psevdo) evroskeptike, predvsem pa tudi politične teorije ali futurističnega šloganja in/ali jasnovidnosti in smešno srepega, graciozno možatega mežikanja s tistimi njegovimi preveč plavimi očmi.

Dikcijo pa ima morda še preveč odločno. Malo nenaravno deluje.

Primerjava med zapisanim govorom (objavljenim na strani UPRS) in tem, kar je dejansko izgovoril, daje slutiti, da zna improvizirati, prilagoditi, celo izboljšati zapisano. In kar je najvažneje, pri pisanju se zaveda — da ne bo pomote: vedno sam, brez ghostwriterja —, da bodo besede izgovorjene, ne pa natisnjene oz. digitalizirane. Celo anafore obvlada in strukturiranje in naštevanje po tri, kar je v retoriki preizkušen specialni efekt. Res pa je, da površno bere za sabo — kdo drug pa žalibog očitno tudi ne — in da se noče krajšati. Niti balastnih, nepomembnih besed brez učinka ne črta.

Edited version/Original

Ključno je bilo skratka naslednje:

“Ne pozabimo. Slovenci smo svojo nacionalno idejo vedno ozko vezali z idejo Evrope. Metaforično lahko rečem, da smo se skupaj z drugimi narodi in državami prav danes znašli v položaju, ko moramo veliko bolj angažirano in hrabro odpreti novo poglavje skupne evropske prihodnosti. Zveni zahtevno in ne zelo verjetno — in verjetno takšno stališče predsednika ne sodi na protokolarne proslave. Toda danes ni običajen čas in to tudi ni običajna proslava. Zato mislim, da imate pravico slišati moje osebno stališče in vedeti, za kaj si bom prizadeval v prihodnosti. Za nas je življenjskega pomena, da se Evropska unija krepi. Mislim, da bo Evropska unija federalna — ali pa je ne bo. Naš življenjski interes, interes državljank in državljanov Republike Slovenije, ki živimo v tem najbolj povezanem delu Evropske unije, je sodelovanje v tem procesu. Naš življenjski interes je, da na koncu — če bo tako naneslo — na referendumu odločimo v prid take federalne Evrope. Mislim, da je to nekaj, kar zdaj zveni zelo oddaljeno, zelo vizionarsko. Pa vendar mislim, da je to edini način, da zaradi zadnjih dogodkov, ki mu bomo v naslednjih tednih in mesecih priča, opravimo s tem malodušjem. To je edina prava pot, da z voljo, močjo in prepričanjem, da vidimo luč na koncu tunela, odpremo novo poglavje zase, za prijateljske narode, za vse tiste, ki vidimo v skupni Evropi priložnost za mir, varnost in srečno bodočnost naših otrok.”

To zgoraj je edited version. To je pa originalna.

Predsednik Sveta Evrope

Pahorjeva pohvalna integralistična, pro-EU drža na proslavi ob 25-letnici slovenske samostojnosti se navezuje na “uvodni nagovor” ob predstavitvi knjige Slovenija in pika! Tako je takrat rekel:

“Nihče ne ve, kakšna bo takrat [čez 25 let] prihodnost Slovenije in naše širše domovine Evropske unije. Kdaj utegne biti nova prelomnica, ko bo na preizkušnji naša sposobnost sodelovanja in enotnosti v trenutku odločitve. Mislim pa, ob določenem tveganju, da bo to povezano s spremembami Evropske unije in našega mesta v njej. […] Če bomo želeli ostati v najbolj povezanem delu Evropske unije, moramo […] paziti drug na drugega in […] gojiti mentaliteto in duh sodelovanja, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo kot narod in kot država poklicani pred zgodovino, ko bomo morali znova definirati naše nacionalne interese.”

En teden prej (17.6.), pred brexitom, je to zvenelo kot bizaren poziv neodgovorne odgovorne osebe ali kvečjemu po nemarnem omenjanje možnosti, da bi morda — kdo ve zakaj!? — tudi Slovenci glasovali na referendumu o članstvu v EU.

No, ko so bili ta petek zjutraj znani rezultati britanskega referenduma (do slovenskega večera pa še reakcije nanj), je bilo nenadona zvenelo bistveno bolj logično. Pahor je profiliral izjavo s federalizmom in s tem lansiral opcijo, ki v dani situaciji deluje produktivno ali malodane vizionarsko.

Kaj bo zdaj Pahor naredil? Imel govore po Sloveniji? Tudi. To ima najraje. Ampak pri nas ne bo nič dosegel. Tu so še drugi, bolj evropski in bolj učinkoviti mehanizmi.

Za začetek bo moral najti somišljenike. To zagotovo ne bo Juncker, kaj šele kdorkoli z njemu nekoč ljubega nemško-francoskega vlaka. V Franciji kmalu ne bo imel več kaj opraviti, v Nemčiji pa že zdaj nima. Morda bi si lahko pomagal s Tuskom, ki je še kar normalen. Ker zadeva je še kar urgentna.

Videli bomo, ali je to bil samo Pahorjev preblisk, iz katerega nazadnje ne bo nič — ali pa se bo iztrčal kot prominenten in konstruktiven politik, državnik evropskega formata, ki bi nekega dne — leta 2025, ko bo drugi predsedniški mandat v Sloveniji za njim — lahko postal predsednik Sveta Evrope.

Ko gleda skozi okno svoje oglate pisarne v park, mu gotovo gre kaj takega po glavi.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE