Predstavitveni spot za kandidaturo Planice so si izmislili na SZS sami

14.6.2016 / 06:10 1 komentar
Sramota? Malo dnarja, malo muzke: Cerar, Bergant, Majdičeva & co. — plus Kocijančičev neverjetni nagovor v angleščini.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tole je nagovor Janeza Kocijančiča pred predstavitvijo kandidature Planice za SP v nordijskih disciplinah 2021 na kongresu FIS v Cancúnu ta petek. To morate prebrati. Ker za anale. Transkribiran fonetično.

“Tenk ju veri mač, mister prezident. I tink vi hev ekselent tri kandidejc for d nordik vrld čempjonšips. It is piti vi kompit tu ič ader. Vi ar frends and vi šud rimejn frends. Seknd, aj fil sori det vi dont hev a long trm stratedži ebaut d vrld čempjonšips, ver vi vud akomodejt on uan sajd d interest of de ekspirijensd organajzers, end on di adr di ajdija det vi šud enlardž d bejsis and gou tu nju kantris end nju plejsis. End srd, biliv mi, ajm d uan hu nous igzektli vot daz it min, prsonali, olsou morali, to ingejdž in kandidasi. Aj hev bin siting for siks dejz in lo kort, biing ekjuzd ebaut uan of aur former prosidžrs, baj e former kolig of aurs, for de stejtments in Koria, vič ver korekt end adekvejt.”

Bog pomagaj Gorenjcem!

To perlo retorike in anglistike smo našli slučajno na spletni strani FIS. Lahko si ga ogledate tudi embedanega tu spodaj.

Če koga mika to poslušati v celoti, samo opomba: do 1:11 ne boste ne slišali ne videli nič, potem pa se oglasi predsednik FIS Gian Franco Kasper in dá besedo enemu od štirih podpredsednikov FIS Janezu “Kokijančiču”. Zvok je zelo slab, posnetek (1:35–2:50) smo komaj dešifrirali.

Sicer pa smo ga odkrili, ko smo poizvedovali za informacijami o spotu, s katerim je delegacija SZS na kongresu FIS predstavila kandidaturo Planice.

Kot zdaj že vemo, Planica ne bo gostiteljica nordijskega SP 2021, je pa dobila vsaj organizacijo SP v smučarskih poletih leto prej. V konkurenci s Planico in Trondheimom je dobil SP Oberstdorf. Bog pomagaj Gorenjcem!

Novica pa ima dolg rep. Že naslednji dan se je namreč po internetu začel širiti tipično slovensko diletantski video — očitno snet z zgornjega linka —, ki je očitno nameraval biti duhovit, pa je izpadel butast.

Povezavo nanj smo objavili tudi na Fokuspokusu v nedeljskem blogu Darinke Pavlič Kamien, ki se sprašuje, “ali znamo prodati zgodbo [Planice] iz preteklosti in njeno vizijo za prihodnost”?

V ponedeljek smo se skratka pozanimali o spotu in izvedeli naslednje.

Ljudski glas

Ljudski glas pravi, da je spot sramota za Slovenijo in za vse vpletene — od Planice kot kandidatke pa do samega Mira Cerarja, ki v njej tudi osebno nastopa.

Za začetek zaslišimo znan ženski radijski glas, ki napove: “This is Ski News, broadcasting live from Cancún, Mexico”. Očitno gre za foro na Sky News. “And now, the weather report by Anamarija Lampič!”

Anamarija Lampič je mlada smučarska tekačica. Njega gorenjska angleščina je še za odtenek bolj smešna od Kocijančičeve. Ni pa niti malo smešno, kaj razlaga. Precej neslano vreme.

Potem pa se končno oglasi nekdo, ki zna odlično angleščino in še marsikateri drugi jezik. I, kdo neki — Igor E. Bergant:

“Good afternoon, ladies and gentlemen, and welcome in our live studio here in Cancún, Mexico. Thank God, there’s no breaking skis, no breaking poles, no breaking legs — but there’s Ski News breaking news. And we’re going live to 20 Gregorčičeva Street in Ljubljana, Slovenia, to hear a special announcement from the Prime Minister of the Republic of Slovenia, Mr. Miro Cerar.”

Dr. Miro Cerar, “the only acting Prime Minister in the world”, “čigar oče je dvakratni olimpijski in večkratni svetovni prvak v gimnastiki”. No, prav. Sicer pa totalni dolgčas. Tako kot zna. — [Screenshot: SZS/FIS/Fokuspokus.]

Ambasadorji Planice

Skratka: Miro “let me be a bit personal” Cerar podpira kandidaturo Planice za nordijsko SP 2021 in to argumentira tudi s tem, da je “the only acting Prime Minister in the world”, “čigar oče je dvakratni olimpijski in večkratni svetovni prvak v gimnastiki”.

No, prav. Sicer pa totalni dolgčas. Tako kot zna.

Da ne zavlačujemo, nadaljevanje posnetka si oglejte sami. V njem nastopajo še Petra Majdič in župan Kranjske gore ter “ambasador Planice” Franci Petek in Enzo Smrekar, predsednik SZS, ustanovitelj Društva ljubiteljev cigar in avtor knjige Dnevnik ljubitelja cigar.

Ker je bil predstavnik SZS za stike z javnostjo odsoten, smo nekaj osnovnih vprašanj o inkriminiranem spotu poslali po mailu. Zanimalo nas je predvsem avtorstvo.

Tomi Trbovc, sin pokojnega legendarnega športnega novinarja Staneta Trbovca, je prijazno poklical po Vibru še iz Mehike in vse razložil. Glavna novica je, da je ta spot posnela SZS sama. Lahko bi si mislili. Ker nimajo denarja, da bi ga naročili pri kakšni agenciji, ki se s tem profesionalno ukvarja. Trbovc pripominja, da tako delajo tudi drugi kandidati. Tudi Oberstdorf in Trondheim, tokratna protikandidata Planice.

Če prav razumemo predstavitev Oberstdorfa, je produkcija — že na prvi pogled na višjem nivoju od planiške — v besedilu samem označena kot delo profesionalcev. Video s predstavitvijo Trondheima ni dostopen.

Brez rdeče niti

Trbovc razlaga, da je dotični spot treba gledati z rezervo, in dopušča možnost, da v takšni obliki, kot je zmontiran in uploadan na strani FIS, “res zgleda katastrofa”, ker “nima rdeče niti”.

V resnici je to šlo namreč takole: Igor E. Bergant je v Cancúnu dejansko vodil predstavitev v živo, vendar je bil njegov nastop posnet samo zvočno. Kar vidimo v videu, so samo prej posneti posnetki, ki so jih videli v živo tudi delegati na kongresu FIS in prisotni novinarji, vmes pa so tonski posnetki z žive predstavitve. Tako da to kao ni to.

Avtorstvo predstavitve Planice je skratka kolektivno in anonimno. SZS je oblikovala skupino, ki so jo je zamislila in brez katere ne bi bilo niti tega, kar je na koncu prišlo ven.

Malo dnarja, malo muzke.

Funkcionalna nepismenost

Samo še nekaj.

Ko govorimo o funkcionalni nepismenosti, govorimo o pisani ali govorjeni besedi. Ampak to ni edini problem. Vedno večji problem je tudi vizualna funkcionalna nepismenost.

Jasno je, da povprečen odrasel človek s kakršnokoli izobrazbo — kaj šele mlad — ne zna gledati, videti, brati, opaziti vizualij —, niti se ne zna na tem nivoju sam izražati.

Saj to ni atomska fizika, ampak neke osnove bi pa šole na vseh stopnjah morale zagotoviti. Ker ali mar ni jasno, da bo vedno nujneje, da se bomo v različnih situacijah in v različnih službah morali sami znajti glede vizualnega komuniciranja? Povedati neko zgodbo ne samo z besedami, temveč tudi s sliko — fotografijo, videom — postaja vedno bolj urgentno, ker si včasih že časovno, ne samo finančno ne moremo privoščiti pomoči strokovnjakov.

Živimo v časih multimedijskega izražanja — obnašamo pa se tako, kot da še vedno samo pisunimo v skriptorijih in priklicujemo magijo amaterskih inkunabul s fotošopom in softverom za filmsko montažo. Ni čudno, da potem to rata.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE