Zahajajoče zvezde: Planica je zgrajena, toda kje je vsebina?

12.6.2016 / 06:08 2 komentarja
Planica gre v maloro. Fištravec ostaja na plonk listku. Navijam za Aleksandra Čeferina. On je potencialni zmagovalec.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Za Janom Oblakom se bo Slovencem očitno rodila še ena zvezda na svetovnem nogometnem nebu. Gre za dr. Aleksandra Čeferina, ki kandidira za predsednika UEFA.

Čeferin vzbuja vtis, da je premišljen, samozavesten, suveren mož, ki točno ve, kaj dela — ker tudi ima točno določen cilj. Ko nastopi pred mediji, je njegovo sporočilo jasno. Informacij ne skriva. Natanko pove, kdaj in zakaj se bo o čem odločil.

Če se že nismo poenotili glede Alenke Bratušek, ali nas naj zastopa v evropski komisiji, in če že nismo enotni, ali naj bo generalni sekretar OZN dr. Danilo Türk, pa vsaj v primeru Aleksandra Čeferina ne bi smelo biti dileme in razdvajanj. Nogomet je nogomet. En sam na svetu. Po dolgem času se je pojavil človek, ki bi nas lahko povezal z istim ciljem — predsedovanjem Evropski nogometni zvezi. Zdaj lahko dokažemo, kaj zmoremo. Če nam že v drugih primerih ni dano.

Imamo pa še kakšno drugo zvezdo tega tedna. Žal pa so to zvezde, ki zahajajo.

Mariborska zvezda

Imamo novo donald-trump zvezdo. To je postal mariborski župan Fištravec. Kdo mu je podtaknil idejo o poziranju s trapastim napisom “Trump”, verjetno ne bomo nikoli izvedeli. Svetovalcev, ki uspešno rušijo njegove volilne dosežke in s takšnimi domislicami praznijo občinski proračun, ima dovolj.

Ko zdaj ugotavljajo, da je to bil butalski flop, si bodo ta vroči krompir podajali sem in tja. Morda pa se je Fištravec fotografiral samo zaradi presežka ega. Kdo ve, kakšno sekretarsko mesto mu je obljubil sam Donald Trump, če ga mariborski župan podpre. Slovenija bi z novo prvo damo Melanijo postala najbolj vplivna evropska država v ZDA.

Sicer pa primer ponovno potrjuje, da Slovenci ne padamo na take finte. Kar spomnite se, kaj smo si mislili o jamralnem plonk listku predsednika vlade.

Planiška zvezda

Čeprav ji Mednarodna smučarska zveza ni podelila mandata za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah leta 2021, Planica ostaja naša zvezda.

Hmm, kaj res?

Nordijskega prvenstva skratka nismo dobili, bomo pa leto dni prej v Planici gledali vsaj svetovno prvenstvo v poletih — ki pa bi ga zaradi omejenega števila letalnic na svetu slejkoprej tako ali tako dobili.

Pri planiški kandidaturi me poleg evidentno trapastega promocijskega filma, v katerega so avtorji nespretno vključili celo našega nekarizmatičnega in neprepoznavnega predsednika vlade, je vprašanje predvsem to, ali so za upravljanje planiškega nordijskega centra res nastavljeni ljudje, ki obvladajo svoj posel.

Če so bili tisti, ki danes vodijo Planico, nekoč uspešni športniki, trenerji, vodje tekmovanj in podobno, to še nikakor ne pomeni, da so danes tudi dobri menedžerji in spretni tržniki.

Planica ima svojo formo — toda kje je vsebina? Ali znamo prodati njeno zgodbo iz preteklosti in njeno vizijo za prihodnost? V tem je problem Planice danes. Nismo je namreč gradili za to, da bo samo stala. Zgradili smo jo zato, da bo dajala. Dajala ljudem. Zgodbe, srečanja, tekme, predstavitve, nore izkušnje. Burila čustva — in nenazadnje tudi vračala vloženi denar.

Planica je tako močna zgodba, da to ne bi smelo biti nedosegljivo. Se pa bojim, da bo.

Nordijski center, nordijski mraz

Če obiščete spletno stran Nordijskega centra Planica, vas bo namreč do kosti stresel nordijski mraz. Tako nevznemirljiva, neposrečena, slabo zamišljena in neciljno usmerjena je, da bi jo bilo treba takoj ugasniti in objaviti sporočilo, da je spletna stran šele v pripravi. Bi bilo manj škode.

Edini vsebini, ki se poleg skokov pojavljata v majhnih okencih na vstopni strani, sta planiški muzej in spust po jeklenici. V osnovnem meniju pa lahko vidite dolgočasne zavihke kot recimo zakonodajo, razpise in investicije ter informacije javnega značaja.

Edina nestatična vsebina je videogalerija, kjer lahko poleg spusta po jeklenici vidite, kako so postavljali reflektorje in gradili Bloudkovo velikanko, skok Jurija Tepeša na prenovljeni skakalnici in trening skakalcev pred 61. novoletno turnejo.

Jezikovno so se ob slovenskem odpiralnem času (!) potrudili še z angleško različico. Kot da za Avstrijce, Nemce, Švicarje in Norvežane, ki so gotovo med primarnimi ciljnimi skupinami, Planice sploh ni.

Sama sebi namen

Da vizija razvoja Planice ni namenjena obiskovalcem, temveč le njenim upravljalcem, potrjuje tudi to, da na spletni strani ne najdemo niti ene slike nepregledne in evforične množice ljudi s slovenskimi zastavami, ki je tako srčno in narodno poenoteno prišla navijat za Prevca in naše fante. Na tej spletni strani ni vgrajena niti ena misel, niti ena slika, ki bi obiskovalcem vsaj malo dvignila srčni utrip. Fotogalerija se namreč konča decembra 2015 z otvoritvijo centra.

Da tega, da v vsem Nordijskem centru ni nobene kavarniške ponudbe, sploh ne omenjam. Saj tudi marketinške ponudbe za domače in tuje športne ekipe ni.

To je naš ponos? To je zibelka smučarskih skokov in poletov? To je največja zvezda med svetovnimi letalnicami in najmodernejši nordijski center? Zbudite se, ljudje božji!

Planica gre v maloro. Fištravec ostaja na plonk listku. Navijam za Aleksandra Čeferina. On je potencialni zmagovalec. On ve, kaj dela. Predvsem pa ve, kako to narediti.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v soboto, 11. junija, na avtoričini spletni strani KaKa — Kako komuniciramo? pod naslovom Kje so naše zvezde?. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE