ROG RAUS: mastne vstopnine, “prostovoljni” prispevki, voda iz pipe za 1€…

11.6.2016 / 06:10 9 komentarjev
Če bo na območju Roga slučajno ostala samo gradbena jama, bodo za to krivi samo Rogovci in njihovo egoistično obnašanje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Eni bi imeli Rog takšen, kot je, drugi pa v sodobnejši obliki. Največ pa je tistih, ki jih Rog niti malo ne zanima. 

Argument Rogovcev in njihovih podpornikov, da Rog ni Jankovićev, ampak v lasti občine — ki pa je skupnost vseh meščanov —, torej ne drži. Prvič zato, ker bi večina Ljubljančanov podprla rušenje objekta, ki je nevaren in tudi estetsko in sicer brez vrednosti.

Drugič pa je volja meščanov izražena že s tem, da je Janković legitimno, z daleč največjim številom glasov izvoljen župan in da ima mandat za upravljanje z javnim premoženjem.

Razen maloštevilnih trmastih alternativcev, ki v glavem prav nič ne prispevajo za skupno dobro, si Roga skoraj nihče ne želi. Vendar pa si zaradi naraščajočega levega terorja — terorja v tem smislu, da si človek ne upa javno zagovarjat kaj drugega kot levičarske ideale —, o tem ne govorimo zelo naglas. In še to pazimo, s kom.

Samo komentatorka Dela Jožica Grgič si je upala javno napisati, kar mnogi mislimo potihem.

Bager za punčke: “Razumem alternativno kulturo. Toda kje je meja med alternativno kulturo, ki komercialno ne more biti uspešna, in alternativno kulturo, ki je sama sebi namen, ker razen ustvarjalca nikogar ne zanima?” — [Fotografija: Marko Crnkovič.]

Kaj sploh Rogovci hočejo?

Nič ne rečem. Tudi sama sem razmišljala, da bi si za rojstni dan najela prostor v Rogu. Ampak v Ljubljani jih je dovolj, tudi po ugodnejši ceni. Eden recimo pri Orto baru, še nekaj pa ob Savi. 

Vse pohvale Rogovcem za njihovo pomoč beguncem. Toda ali je za to res nujno potreben prav Rog? Za kaj si Rogovci pravzaprav prizadevajo? Za prostor ali za delo in ustvarjanje za skupno dobro?

To ni odvisno od prostora. Svoje aktivnosti bi lahko izvajali kjerkoli. Janković jim je ponudil nov prostor. Predlagal jim je tudi sodelovanje pri novem kulturnem centru. Prav tam, v Rogu.

In ne, v Rogu ne bodo zrasla stanovanja in nakupovalno središče, kot se širi po družbenih omrežjih. V potrjenem občinskem načrtu — kar dokazuje tudi izdano gradbeno dovoljenje — je predviden samo Center sodobnih umetnosti.

In to Ljubljani manjka. Sodobna umetnost na enem mestu. Vprašanje je sicer, kakšne vsebine bodo zagotavljali — ampak ne sodimo prehitro. Je sploh lahko slabše?

Coworking

Sama bi bila zelo vesela, če bi kakšno nadstropje zastonj ali vsaj za minimalen znesek namenili za delovne prostore.

Z dolžnim spoštovanjem do Poligona, ampak njihove tarife za coworking prostor niso ravno poceni. Nič hudega. Glede na to, da jih uspešno oddajajo, domnevam, da bi jih lahko dajal v najem še kak drug ponudnik.

Če bi torej MOL v novem Rogu ponudila občanom brezplačen prostor za delo, bi bilo to veliko bolj koristno od tega, kar so doslej ponujali Rogovci — in pri tem še služili. Glede na to, da so prostor uporabljali brezplačno, morda celo veliko bolje od vas, ki to berete. 

Iz prve roke vem, da so za nekatere prireditve mastno zaračunavali vstopnino. Ali pa so na družbenih omrežjih objavljali, da bo dogodek brezplačen in da bodo pobirali prostovoljne prispevke, potem pa so dovolili vstop samo tistim, ki so “prostovoljno” donirali vsaj 10€.

Da o zaračunavanju vode iz pipe — iz javnega vodovodnega omrežja — za 1€ niti ne govorimo. Tudi pijače so bile vedno občutno dražje kot na Metelkovi, ki poleg zabav ponuja tudi kolikor-toliko zanimive razstave in druge kulturne dogodke.

Kdo sploh hodi v Rog?

Da bi se v Rogu dogajalo kaj zanimivega — razen elektronskih zabav —, moje družbe ni doseglo. Pa prisežem, da nismo med tistimi, ki hodijo v Cirkus. Za dobro umetniško razstavo se zapeljemo tudi na Dunaj ali v Zagreba.

Kdo sploh hodi v Rog? Razen na kakšno elektronsko zabavo nihče razen Rogovcev. Če ste že bili kdaj tam, potem ste držali pesti, da se vam na glavo ne bi zrušil strop ali skočila za vrat podgana.

En alternativni prostor — in to je Metelkova — je za Ljubljano več kot dovolj. Naj se Rogovci malo skulirajo in prosijo Metelkovce, naj jih vzamejo pod streho.

To se po mojem sicer ne bo zgodilo, ker se eni in drugi med seboj skoraj sovražijo. Metelkova je za Rogovce nekaj takega kot za nas Cirkus. Mainstream.

Razumem alternativno kulturo. Toda kje je meja med alternativno kulturo, ki komercialno ne more biti uspešna, in alternativno kulturo, ki je sama sebi namen, ker razen ustvarjalca nikogar ne zanima?

Rog na žalost nima te vrednosti, da bi sprožil tak upor kot nekoč Metelkova. Premalo so pokazali in prepogosto so bili samo sami sebi namen.

In če bo na območju Roga slučajno ostala samo gradbena jama, bodo za to krivi samo Rogovci in njihovo egoistično obnašanje.


Na temo Roga preberite tudi članek Pustite mularijo v Rogu, če ni idej in denarja za kaj boljšega od kulture.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE