Zakaj je fashion week fajn? Zato.

28.5.2016 / 06:10 2 komentarja
Te dni je bil Mercedes-Benz Fashion Week. Dogodek, ki še tako zaplankano mesto ovije v glamur, svetovljanstvo, prestiž.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Helikopterji z manekenkami pristajajo na strehah nobel hotelov. Filmske igralke na družbenih omrežjih objavljajo neskončne vrste obešalnikov podarjenih toalet, ki komaj čakajo, da jih prepotijo znane pazduhe. Fotografije zlatih jajc, ki jim jih strežejo za zajtrk. Kreatorje tretirajo kot bogove. Frizerji se okrog vozijo v ferrarijih. Stilisti doživljajo živčne zlome. Varnostniki s svojimi življenji čuvajo diamante, ki bodo na rdečih preprogah jemali dih. Prve vrste so rezervirane za modne guruje. Ikone. Modne urednike. Zvezde. Predstavnike največjih blagovnic, ki bodo predstavljene kolekcije razprodale še pred koncem dogodka.

“Zato je fashion week fajn. Ker nihče nikogar postrani ne gleda. Mogoče edino manekene, ki imajo okrog vratu ovite vrečke za smeti. A to je pač visoka umetnost in tako mora biti. Navadni smrtniki tega ne razumemo.” Na fotografiji kreacija Petra Movrina. — [Fotografija: Katja Kodba/KoKa Press.]

Papuče in strgane kavbojke

Pri nas lahko manekenke s helikopterjem pristanejo samo na strehi Kliničnega centra. Glede na to, da jih lahko kmalu pobere od podhranjenosti, to mogoče niti ni tako slabo.

Kreatorji se pripeljejo s kolesi, saj si dragega parkinga v bližnji parkirni hiši enostavno ne morejo privoščiti.

Edini diamanti, ki jih vidimo na modnih revijah, so na zgubanih vratovih staromeščanskih dam.

Prve vrste zasedejo samooklicani modni mrhovinarji, ki s ponarejenimi torbicami s turških tržnic glasno komentirajo obešalnike na dveh nogah, ki nonšalantno hodijo po pisti.

Zato je fashion week fajn. Ker nihče nikogar postrani ne gleda. Mogoče edino manekene, ki imajo okrog vratu ovite vrečke za smeti. A to je pač visoka umetnost in tako mora biti. Navadni smrtniki tega ne razumemo.

Zato so fashion weeki nasploh fajn. Da se lahko pridemo pokazat. Da lahko končno oblečemo tistih nekaj lepih oblek, preden jih do naslednje zime ne požrejo molji ali gospod Ausmodiš.

“Fashion week najbrž ni fajn samo organizatorjem. Vsem drugim pa je. Pridemo, pogledamo, zašimfamo in gremo.” Na fotografiji kreacije iz kolekcije Akulture (levo) in Petra Movrina (sredina in desno). — [Fotografije: Katja Kodba/KoKa Press.]

Pridemo, pogledamo, zašimfamo in gremo

V Sloveniji se nihče noče dajati v zobe in biti drugačen. Če v Ljubljani vsi hodijo okrog v papučah in so strgane kavbojke vrhunec mode, potem bomo taki hodili okrog vsi.

Kje se nam pa da sklanjati glavo ob čudnih pogledih, ko se po mestu sprehodiš s turbanom na glavi. Ko imaš pod roko kovček namesto skromne skajaste taške. Zakaj bi se opravičeval, če imaš krznene salonarje in čajnik, obešen okrog vratu? Če si moški pudra obraz in nosi svilene dokolenke. Zakaj bi ti bilo nerodno zaradi drugačnosti, če ti ni treba?

Slovenci smo pač taki. Radi imamo sindikalne prikolice, mrzlo pivo v hladilni torbi, vložene sardele. Zvečer nastavljamo na plažo brisače.

Zato je fashion week fajn.

Da vidimo, da srebrna penina ni najboljša penina na svetu. Da veuve clicquot ni samo filmski rekvizit od Patsy iz Absolutely Fabulous in da v resnici obstaja šampanjec z oranžno etiketo.

Lahko bi si izmislili boljšo oznako za predstavitev oblek Alberte Ferretti. Ker beseda inštalacija mene spominja na kopalnico v tretji gradbeni fazi, ne pa na glamurozno modno predstavo z domišljijo.

Fashion week najbrž ni fajn samo organizatorjem. Vsem drugim pa je. Pridemo, pogledamo, zašimfamo in gremo.

Komaj čakam na naslednje leto. Res me zanima, kaj bo oblekla Manja Plešnar.


OpombaTekst je bil objavljen v torek, 24. maja, na avtoričini spletni strani Moj B®log na pizdun.org pod naslovom Zato je Fashion week fajn. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE