Nomen est omen: Mogoče bi se kar preimenovala v Vivian Housechild?

27.5.2016 / 06:08 Komentiraj
Ime in priimek sta del človekove identitete, ki si je nismo izbrali sami. Koliko pa to zares vpliva na naše življenje?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Raziskava newyorške Univerze Columbia je pokazala, da imajo ljudje z laže izgovorljivim imenom večje možnosti za uspeh in so v družbi bolj priljubljeni. Seveda. Večini je nerodno, če se jim jezik lomijo ob izgovorjavi imena kot naprimer Quvenzhané — zato se te osebe raje izogibajo.

Kdor ima redek priimek v Sloveniji, se mu rado zgodi, da pride pri naslavljanju do malenkostnih odstopanj od originala — recimo ć zamenjata č ali c. Ampak še vedno je hitro jasno, za koga gre. V tujini, zlasti na angleško govorečem področju, pa kar naprej prihaja do zmede. Glede na deklarirano enakopravnost in equal treatment so lahko posledice precej neprijetne.

Haušič, Hauscohildtz…

Kot Slovenka z nemškim priimkom sem tudi v domovini že od rane mladosti soočena z različnimi komplikacijami. Od tega, da vsi avtomatsko predvidevajo, da znam nemško (?!), do raznih skovank, ki sem jih prisiljena poslušati: Haušič, Haušildka (obup), Hausšilt… Enkrat so na letalsko vozovnico natipkali celo Hauscohildtz. Ni čudno, da sem imela težave na mejni kontroli.

Potem sem ugotovila, da bo še najbolje, če priimek izgovarjam po angleško — Housechild. Težav z izgovorjavo je od takrat nekoliko manj.

Še vedno pa prihaja do diskriminacije pri osebnem imenu. Ime Vesna v mednarodnem prostoru dokaj glasno vpije, da nisem od tukaj. Kadar sem dobre volje, pojasnim, da je to slovanska boginja pomladi. V tem primeru sem ponavadi deležna prijaznega nasmeška. Kadar pa se mi ne ljubi razlagati in še popravljati raznih Vizen, Vesem in Višen, pa rečem, naj me kličejo kar V. (Vee) in smo vsi zadovoljni.

Morda pa ne bi bilo slabo, če bi se vseeno preimenovala v Vivian? Angleži to ime izgovarjajo za malo malco.​ — [Fotografija: Nastasija.]

Najbrž Poljakinja

Nekoliko bolj razgledani Britanci, ki so že kdaj prišli navzkriž s kakšnim Poljakom, hitro pridejo do sklepa, da sem najbrž Poljakinja. Precej me razkuri, da nas mečejo v isti koš. To te na žalost lahko stane tudi kakšne poslovne priložnosti. Če imaš ime, ki ga ne znajo uvrstiti v svoj ozki nabor že slišanih (in ustreznih predalčkov), lahko doživiš, da ljudje avtomatično sklepajo, da si reven, neizobražen ali begunec.

Zadnjič sem v Londonu v časopisu zasledila članek o Britanki z afriškimi koreninami, ki nikakor ni mogla dobiti službe. Ko si je spremenila ime v priljudno angleško različico, se je situacija zanjo v hipu spremenila. Toliko o enakopravnosti in o enakih možnostih.

Sodeč po raziskavi Univerze Marquette imaš več možnosti, da te bodo zaposlili, če imaš pogosto ime, kot pa če imaš neizgovorjivega. Blagor Anam, Janom in Johnom.

Kaj so hoteli starši?

Zanimivo se je vprašati, odkod naša imena izvirajo oz. zakaj se imenujemo točno tako kot se. S tem nimam v mislih etimologije, temveč to, kar so hoteli starši.

Nekoč so sinove pogosto in preprosto poimenovali po očetih. No brainer. Lepo je slišati, da je za imenom posebna zgodba. Toda najhuje je, če ubogemu otroku dajo čudno ime samo zato, da bo nekaj posebenga. Že v vrtcu bo doživljal zbadanje, pozneje v življenju pa bo imel še več popolnoma nepotrebnih problemov.

Zadnja leta doživljamo pravi porast unikatnih imen. Nekatera zvenijo čudovito, druga pa — let’s face it — trapasto. Strašno je srečati triletno deklico, ki nosi ime, primerno za stare tetke.

Mnogo ljudi je nezadovoljnih s svojim rojstnim imenom, zato si ga kasneje spremenijo na podlagi numerološke analize ali kar tako, iz osebnih preferenc. S tem se mi ne zdi nič narobe. Zoprno je samo, ko te poskuša izslediti nekdo iz preteklosti, pa se mu žal ne sanja, da je Marija postala Sunitra, Lojze pa Svit.

Mož in otroci

Naj se dotaknem še polemike o menjavi priimka ob poroki. Sama sem obdržala priimek iz podobnih razlogov kot iskalci Marije/Sunitre. Kdo zaboga bi vedel, da je Vesna z nepalskim priimkom avtorica tistega članka ali te drame?

Poigravam se z idejo, da bi možev priimek dodala svojemu, ampak me skrbi, kakšne preglavice bo šele to povzročilo mednarodnim birokratom.

Sodeč po raziskavah veliko žensk ob poroki še vedno prevzame možev priimek — čeprav se pri tem nimajo za manj emancipirane. Nekatere ga samo dodajo, drugim se zdi, da njihov lepše zveni in ga obdržijo. Oboje je prav.

Pri otrocih pa spet naletimo na problem. Otroci neporočenih staršev ponavadi dobijo očetov priimek. Sem pa že slišala za primere, kjer so otroci prevzeli materinega. Ker zakaj pa ne. Če se z možem odločiva za podmladek, bodo s štirimi besedami v potnem listu zelo obremenjeni: eno evropsko in eno azijsko ime — pa še dva dooolga priimka. Ojej.

Skoraj sem postala Grega

Zanimivo se mi zdi, da skoraj nihče več ne uporablja krstnih imen ali drugega imena. Včasih za njih po naključju izveš iz pogovora. Je pa drugo ime gotovo dober kompromis, če se starša ne moreta sporazumeti glede poimenovanja in otrok tako pokasira obe možnosti.

Ime sem dobila bolj kot ne po naključju. Starša sta ob rojstvu ugotovila, da mi ne paše nič vnaprej izbranega. Razen če bi bila fantek: Grega. Ker nisem imela lulčka in ker sta bila dovolj uvidevna, da me nista poimenovala Grega kljub tej malenkosti, sem bila nekaj časa brez imena. Nato pa je oči lepega dne prihrumel v porodnišnico in bleknil: “Kaj pa, če bi bila Vesna?” In se je prijelo.

Kot najstnici se mi je to ime zdelo dolgočasno in povprečno. Poznala sem tudi kar nekaj soimenjakinj, zato sem se oklicala za Vivian. Hecno, vsi v srednji šoli so me začeli klicati Vivian. Ampak po vseh teh letih se z nikomer od sošolcev ne družim več. Še vedno in spet sem Vesna. Vivian je počasi in neopazno zbledela.

Morda pa ne bi bilo slabo, če bi se vseeno preimenovala v Vivian? Angleži to ime izgovarjajo za malo malco.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE