Kričeči, brezglavi, brez udov za Rončelov predsezonski desert v Cvetličarni

23.5.2016 / 16:47 Komentiraj
Jazz (plus rock, hiphop, roots, electro soul…) atrakcija Screaming Headless Torsos jutri zvečer za fane iz vseh taborov.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Konec maja se začenja sezona jazza in preostalih godb (tako imenovanih). Komaj se je v soboto zvečer končal tridnevni fringe alter festival Jazz Cerkno in tik preden se bo v četrtek s St. Germainom začela tridnevna (32.) mainstream alter Druga godba, že je tu jazz-is-not-dead-it-just-smells-funny alter Brane Rončel.

Jazz nima alternative, jazz je sam alternativa.

Skratka, v Rončelovi novi postojanki in ekspozituri bodo jutri zvečer — torej v torek, 24. maja, ob 21:00 — nastopili Screaming Headless Torsos (SHT).

SHT je pionirska, žanrsko hibridna rock skupina, ki jo je ustanovil kitarski virtuoz (na dvovratni kitari), bandleader, studijski glasbenik, prejemnik Guggenheimove nagrade (štipendije) in profesor na bostonskem Berklee Collegeu of Music David Fiuczynski.

(Ko)producent in promotor Rončel napoveduje “dvanajsttonske ritme in atonalno vročico”, “izjemno zbirko body-rockerskih ritmičnih vložkov, čudaških inštrumentalnih zavojev in mikrotonalnih kitarskih misterijev”.

Ikonoklastični kitarist David ‘Fuze‘ Fiuczinsky, ki “[noče] igrati samo jazza”, je v svetovnih medijih požel obilico hvale kot iznajdljivi kitarski mojster z neopredeljenim, izzivialnim in poživljajočim glasbenim slogom. — [Fotografija: Paul Barker Hemmings/WikiMedia Commons.]

Za oba tabora

Čeprav njihov prvenec Screaming Headless Torsos (Warner Discovery, 1995) spada v žanrsko kategorijo pop/rock, so privržence in kritike obeh taborov osvojili z rockersko svobodomiselnostjo, čisto ustvarjalnostjo ter ravno pravo mero improvizacije. Kmalu po izidu so se SHT odpravili na turnejo po Japonski, obeh Amerikah in Evropi, nato pa izdali live album. 

Zaradi kreativnih in osebnih razhajanj se je skupina v poznih 90. razšla, toda leta 2004 so se ponovno sestavili z novim pevcem in frontmanom Freedomom Bremnerjem, ki je pred tem sodeloval s simfoničnim umetnikom in producentom Mobyjem.

SHT so se z dvema novima albumoma vrnili z drugačno energijo. Leta 2014 pa so SHT po devetletnem premoru izdali težko pričakovani album Code Red. Sami pravijo, da zadnji album definirajo skladbe z electro-soul, rock, hip-hop in mikrotonalnim roots navdihom.

Poleg Fjučinskega bodo v zasedbi Screaming Headless Torsos v Cvetličarni nastopili še vokalist Freedom Bremner, basist Reggie Washington, perkusionist Daniel Sadownick in bobnar James ‘Biscuit’ Rouse.

Piškotkov ne bo

Ikonoklastični kitarist David ‘Fuze‘ Fiuczinsky, ki “[noče] igrati samo jazza”, je v svetovnih medijih požel obilico hvale kot iznajdljivi kitarski mojster z neopredeljenim, izzivialnim in poživljajočim glasbenim slogom. Sicer najbolj znan kot vodja SHT je Fuze doslej izdal tudi sedem solo albumov.

Fuzeovi posnetki so mešanica tradicionalnih ter sodobnih zvokov in ritmov, nekakšen spoj ambientalnih besednih improvizacij, world music, funk-rocka, jazza, metala, duba ter drum & bass elementov. Da ne omenjamo strastnih solističnih pasaž.

Poleg Fjučinskega bodo v zasedbi Screaming Headless Torsos v Cvetličarni nastopili še vokalist Freedom Bremner, basist Reggie Washington, perkusionist Daniel Sadownick in bobnar James ‘Biscuit’ Rouse.

Obiskovalcem Rončel ne obljublja piškotkov — ampak to ni razlog, da bi koncert prešpricali.


Vstopnice v predprodaji na Eventimu in pred koncertom na blagajni Cvetličarne po 15€.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE