Finančni rablji ne zmanjšujejo brutalnega izživljanja nad Grčijo

16.5.2016 / 06:08 8 komentarjev
3,5% presežka 30 let? To še nikomur ni uspelo. Pa vendar finančni ministri EU držijo štango Nemčiji. Tudi naš Mramor.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Četrti poskus “reševanja” Grčije — kot sem pisal že zadnjič — ostaja nezmanjšano brutalen. Manj ko je Grčija zmožna dosegati cilje, ki so ji jih postavili “prijatelji” v EU in IMF v prejšnjih treh paketih pomoči, bolj jo posiljujejo z enim in istim.

Grčiji predpisujejo, da mora na letni ravni v neskončnost dosegati primarni presežek v proračunu (saldo proračuna pred izdatki za plačilo obresti) v višini 3,5% BDP. Zakaj? Da bi lahko nemoteno servisirala plačilo obresti do upnic.

Da bi Grčija to zmogla doseči vsaj teoretično, bi morala znižati pokojnine in povečati davke v skupni višini 2,5% BDP. S tem pa bi še bolj stisnila že tako depresivno agregatno povpraševanje, ki je eno četrtino pod stanjem v predkriznem letu.

Recesija bi se še poglobila, s tem pa bi se cilj primarnega presežka glede na BDP še bolj oddaljil. Bolj ko bi Grčija rezala javne storitve in pokojnine ter zviševala davke, bolj bi ubijala svoje gospodarstvo in svoje ljudi.

Norost. Wahnsinn. Gangbang.

Ekonomske posledice miru

Novejša zgodovina v razvitem delu sveta ne pomni tako brutalnega izživljanja nad kakšno državo. Nazadnje smo kaj takega videli po 1. svetovni vojni, ko so se zmagovalke izživljale nad Nemčijo in od nje zahtevale nemogočo dinamiko poplačevanja vojne škode.

John M. Keynes je takrat (leta 1919) protestno odstopil iz britanske pogajalske komisije in napisal knjigo The Economic Consequences of the Peace. Odplačevanje vojne škode je v Nemčiji povzročilo hiperinflacijo in vzpon nacionalizma. Države zmagovalke po 2. svetovni vojni te napake niso ponovile in so Nemčiji v 60. letih odpisale dve tretjini dolga, plačevanje preostanka pa naredile bolj znosno z vezavo na izvozne prihodke.

IMF se s temi zahtevami EU ne strinja. Christine Lagarde, direktorica IMF, je finančnim ministrom evrskih držav pred vema tednoma poslala pismo, v katerem jim dopoveduje, da je tak cilj nemogoče doseči in vzdrževati, da je kontraproduktiven, da je bolj realističen cilj primarni presežek v višini 1,5% BDP in da bi EU države morale Grčiji odpisati del dolga.

Na tej povezavi so ključni odseki iz pisma.

IMF proti EU in ECB

No, Lagardova ni bila uspešna v prepričevanju. Finančni ministri EU so papagajsko sledili Nemčiji in niso popustili niti za milimeter.

Spodaj je odstavek, ki so ga prejšnji vikend pilili na relaciji Berlin–Bruselj in ki določa pogoje četrtega paketa “pomoči” Grčiji.

Cilj primarnega presežka v višini 3,5% BDP ostaja nespremenjen. Dodatno pa je uveden še avtomatski ukrep, če Grčija ne bi bila sposobna tega cilja dosegati. V tem primeru bi se sprožili ukrepi, vključno na strani prihodkov, ki bi izboljšali saldo proračuna za 2% BDP:

“Dodatni varovalni mehanizem, ki bo uzakonjen za zagotovitev paketa ukrepov, vključno z nediskrecijskimi ukrepi, bo avtomatsko sprožen v primeru, če bo objektivno dokazano, da [dolžnica] ni sposobna dosegati v programu zastavljenega letnega primarnega presežka (kratkoročno 3,5%). Če bodo ukrepi ob sprožitvi mehanizma uresničeni začasno, bodo stalni strukturni ukrepi, vključno s prihodkovnimi ukrepi, stopili v veljavo naslednje leto kot del rednega proračunskega procesa z namenom strukturnega vračanja proračuna v določene okvire. Izjeme pri sproženju mehanizma so omejene na izjemne dogodke z večjimi ekonomskimi posledicami, ki jih vlada ne more kontrolirati. Z izjemami se morajo strinjati vse institucije.”

In tako v neskončnost

Ne pozabite, da bi Grčija morala 3,5-% cilj primarnega presežka dosegati najmanj naslednjih 30 let — oziroma v neskončnost.

Vsi vemo, da je to nemogoče. Vsi vemo, da je nesmiselno. Še nobeni državi doslej kaj takega ni uspelo. Vsi vemo, da gre za brutalno izživljanje Nemčije nad Grčijo. Pa vendar pri tem gnusnem početju vsi finančni ministri evrskih držav brez izjeme držijo štango Nemčiji. Tudi naš minister Mramor.

Gre za gangbang. Serijsko posiljevanje grškega naroda. To se ne bo dobro končalo. Ne za Grčijo in ne za evro. Treba je ustaviti to nasilje. Grčiji je treba pustiti, da bankrotira in izstopi iz evra ter se postopoma spravi na lastne noge.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v ponedeljek, 9. maja, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Rablji ne zmanjšujejo brutalnega izživljanja nad Grčijo. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE