Vladajo nam lažnivci. Ker ni Brglezov. Zato bravo, Brglez! Pogumno dejanje!

10.5.2016 / 06:10 17 komentarjev
Lažem javno. To vsi vedo. A ker ne more nihče dokazati, v laži sodelujejo tudi tisti, ki vedo. Tako laž postane resnica.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Sicer ni v moji navadi, da javno čestitam kakšnemu politiku za to, kar počne. Ker politika je čuden posel. Ki zahteva različno ravnanje. S katerim se včasih strinjamo. Včasih pa ne.

Kar velja za vso politiko. Z Brglezom vred. 

Enako tudi ni v moji navadi, da sem proti zahtevam delavcev. Ko gre za njihov boj. Za njihove zahteve do države. Ki seveda vedno trdi, da ni denarja. Da so zahteve delavcev nerealne. In nelegalne. Ali vsaj nelegitimne. Itd. Kar seveda trdi tudi za zahteve slovenskih delavcev, ki delajo v tujini.

Sicer nisem preučila načina njihove obdavčitve, sem pa preučila celo vrsto drugih zahtev države do državljanov. Zato sem prej pripravljena verjeti državljanom kot pa državi. Zato bi ti delavci s svojimi zahtevami načeloma uživali ne samo moje simpatije, ampak tudi mojo podporo. Če…

Če ne bi prišlo do njihovega izigravanja referendumskih pobud.

Zanimiva partija šaha

No, pa tudi to bi še šlo. Po logiki, da se je s sovražnikom, ki uporablja orožje izigravanja, pač treba boriti z njegovim lastnim orožjem. Torej z izigravanjem.

Do tod je skratka stvar še v redu. Do tod je bilo mogoče vse skupaj obravnavati kot zanimivo partijo šaha.

Toda stvar je šla še dlje. Nevarno dlje. Ko so se predstavniki omenjenih delavcev začeli pojavljati v medijih, so začeli javno lagati. Lagati o tem, zakaj vlagajo referendumske pobude.

Človek, ki se je včeraj pojavil na televiziji, nam je razlagal, da hočejo referendum zato, ker so spoznali, da morajo postati aktivni državljani. Kar je prozorna laž.

Kar vedo vsi Slovenci in Slovenke. Vsi vedo, da lažejo. To vedo tudi slovenski delavci, zaposleni v tujini. Oni sami. Vedo, da lažejo. Tudi tisti, ki dajejo take izjave za javnost. Vedo, da javno lažejo. V kamero.

Pri čemer vedo tudi to, da vsi vemo, da lažejo.

Živčno so odreagirali predstavniki slovenskih delavcev, zaposleni v tujimi. Ki še naprej lažejo o razlogih svojih referendumskih pobud. In zmotilo je SDS. In druge politične strukture. Ki prakso laganja uporabljajo vsak dan. Izpilili so jo do perfekcije.

Neverjetna lahkotnost laganja

Nekakšna neverjetna lahkotnost laganja torej. Za katero bi lahko seveda rekli, da ni nič novega. Saj je stalnica slovenske politike. Po logiki: ni važno, kaj počnem, važno je, kako to prikažem. To, kar počnem — in kar ni dobro —, prikažem tako, da se mojega delovanja ne da ustaviti. Zato lažem. Če bi povedal resnico, bi me seveda ustavili.

Torej sploh ni pomembno, kaj delam. Pomembno je, kako dobro znam lagati o tem, kar delam.

Tudi ni važno, če vsi vidijo, kaj dejansko delam. Kot tudi ni važno, če vsi vedo, da lažem. Če lažem dovolj dobro, mi tega, da lažem, ne bodo mogli dokazati. In dokler mi tega ne dokažejo, je res to, kar pravim sam/sama, čeprav lažem.

Še več! Lažem javno, tudi pred kamerami. Vsi vedo, da lažem. A ker mi nihče ne more dokazati, da lažem, tudi tisti, ki vedo, da lažem, sodelujejo v moji laži.

In tako moja laž postane resnica.

Cesarjeva nova oblačila

Kot vemo, je igro laži, v kateri sodelujejo tudi tisti, ki sami ne lažejo, mogoče prekiniti samo tako, da se pojavi nekdo, ki javno pove resnico. Ki javno pove tisto, kar vedo tudi vsi drugi. A tega nihče ne reče. Ki torej reče, da je cesar gol.

Takrat postane laž, ki je bila sicer pred tem vsem vidna, vendar samo na individualni ravni, socialno dejstvo. Laži ne naredi za socialno dejstvo to, da je posameznikom vidna. Laž naredi za socialno dejstvo to, da je kot laž konstituirana, torej javno označena kot to, kar je: namreč laž.

Teoretično gre pri tem za performativno dejanje. Nov označevalec gospodar. Nova točka prešitja. V kar se žal ne moremo spuščati. Gre za hraber, naiven ali nor individualni poseg. Za poseg, ki na drugačen način poveže označence. Iz tega rezultira nov pomen. Ki je skladen s tistim, kar je očitno vsem oz. večini. Vidno. Jasno.

In to je naredil Brglez: javno je povedal resnico, ki jo vsi poznamo. Ki je vsem vidna. In očitna. Ki pa pred tem dejanjem ni obstajala. Ker ni bila izrečena.

Vladajo posamezniki, ki lažejo. Vsi vedo, da lažejo. Ampak oni lažejo naprej. Ker ni nove točke prešitja. Ker ni performativnega dejanja. Ki bi laž naredilo za socialno dejstvo. In jo ustavilo. Tako je zato, ker ni Brglezov, ki bi bili pripravljeni narediti to gesto. In sprejeti nase posledice tega dejanja. Zato bravo, Brglez! — [Fotografija: DZ/Filter: Fokuspokus.]

Ker ni Brglezov

To je seveda hrabro dejanje. Verjamem mu, da je šlo za eno najtežjih odločitev v njegovem življenju. Še posebej zato, ker je moral omejiti tisto, v kar verjame: demokracijo.

Zato je to tudi moralno dejanje. Ki kot vsa moralna dejanja zmoti tiste, ki niso moralni. In ki odreagirajo živčno. In agresivno.

Vidimo, kdo je odreagiral živčno in agresivno: predstavniki slovenskih delavcev, zaposleni v tujimi. Ki še naprej javno lažejo o razlogih svojih referendumskih pobud.

In zmotilo je seveda SDS. In nekatere druge politične strukture. Ki zgoraj opisano prakso laganja uporabljajo vsak dan. In ki jo uporabljajo tudi številni drugi. Izpilili so jo do perfekcije.

Gledam FDV. Univerzo v Mariboru. In druge institucije. Povsod vladajo posamezniki, ki počnejo natanko to: lažejo. Zavestno. In pri tem vsi vedo, da lažejo. Ampak oni lažejo naprej. Ker ni nove točke prešitja. Ker ni performativnega dejanja. Ki bi laž naredilo za socialno dejstvo. In jo tako ustavilo.

Tako je zato, ker ni Brglezov. Ni posameznikov, ki bi bili pripravljeni narediti to gesto. In sprejeti nase posledice tega dejanja.

Zato bravo, Brglez!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE