Je suis Špela Kučan. I am Danilo Türk.

26.4.2016 / 06:10 3 komentarji
Ovajanje je zgodovinska, nagrajevana oblika podložniškega komuniciranja. Skupaj z zdraharstvom del narodnega značaja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pišem se Kučan. Špela Kučan. To ni samo dobro, to je pogosto slabo. Posebno v Sloveniji. Poleg tega sem ženska, kar je tudi slabo. Tudi če spremenim priimek, me bodo na Facebooku in Twitterju vedno povezovali z očetom. Ja, moj oče je Milan Kučan. Dovolj sem izobražena, imam dovolj izkušenj. V Ženevi bi lahko nekaj naredila tako za svet kot za organizacijo in za Slovenijo.

Lahko bi, če se ne bi pisala Špela Kučan.

Pišem se tudi Türk. Danilo Türk. Kandidiram za generalnega sekretarja OZN. Imam izkušnje, bil sem že tam, celo namestnik generalnega sekretarja sem bil. Pri kandidaturi me podpira slovenska vlada, tudi nekatere države me podpirajo. Nisem ne boljši ne slabši od drugih kandidatov. Mislim, da sem primeren. Vem, kaj je mednarodno pravo. Sem mednarodni pravnik, bil sem predsednik ene izmed članic. Lahko bi koristil domovini. Lahko bi pomagal najti delovna mesta strokovnjakom iz Slovenije.

Lahko bi, če se ne bi pisal Danilo Türk.

Od fevdalcev do Brionov in Beograda

V Sloveniji so nekateri vzeli Clausewitza dobesedno in 2. svetovno vojno nadaljujejo z drugimi sredstvi.

Kako lahko izjavim nekaj tako nebuloznega? Z lahkoto. Samo dve značilnosti slovenskega nacionalnega karakterja si je treba ogledati pobliže: ovaduštvo in zdraharstvo.

Ovajanje je podložniška oblika sporočanja gospodarjem. V zgodovini so podložniki ovajali grofu druge podložnike, češ, skrivajo nekaj, kar bi moralo biti gospodovo. Verniki so ovajali druge vernike župniku, da skrivajo nekaj, kar bi moralo pripadati Cerkvi. Inkvizicijskemu tribunalu so ovajali tiste, ki so se jim zdeli krivoverci. Veljakom ene stranke so ovajali veljake druge stranke, “bandite” okupatorjem, kolaborante “upornikom”.

Potem so ovajali sekretarju osnovne organizacije Zveze komunistov. Ta je ovajal naprej okrajnemu sekretarju, ta okrožnemu, ta republiškemu in tako naprej do Brionov in do glavnega v Beogradu.

Kdor ni mogel ovaditi nikogar pomembnega, je ženi ovadil moža, da skače čez plot.

Ovaduštvo

Ovajanje je zgodovinska oblika prenašanja sporočil. Tako je že zakoreninjena, da je postala sprejemljiva in samoumevna.

Ovajanje je sprevrženo dejanje. Je nočna mora, ki ne samo kazi narodovega značaja, ampak v veliki meri tudi hromi njegovo razvojno dinamiko.

Vsega se naučimo v šoli. Ko ovaduha nagradimo enkrat, bo pričakoval, da bo nagrajen vedno. Tisti, ki mu takšna informacija koristi, ga nagradi z veseljem — vendar z najmanjšo možno nagrado.

Zdaj, ko proslavljamo upor kot pogumno državljansko dejanje — dokler je to še dovoljeno —, se spomnimo, da je uvaduštvo del našega narodnega značaja. Spomnimo se, da je veliko bratov in sester umrlo zaradi ovajanja.

Zato razumem, zakaj nekateri politiki tako vztrajno ovajajo druge pri svojih neslovenskih prijateljih in somišljenikih. Nikar ne podprite te in te osebe, ker je… — že kaj. Ni pomembno. Domoljub v meni tega ne more sprejeti. Ampak tudi oni sami trdijo, da so domoljubi!

Zdraharstvo

Druga vidna in zelo dejavna lastnost je zdraharstvo. Ta se izplača vsaj odvetnikom. Zato ni čudno, da je manjšina v Odvetniški zbornici izglasovala vpisnino, ki bo pahnila v dolgove mnoge bodoče odvetnike. Vsota 9.000€ za stare mačke ni nedosegljiva, za mlade pa je “kolegialna prepoved dela”.

Poskušam se spomniti, kaj dobrega so za narod, nacijo, državo naredili politiki, ki so tako radi v središču zdrah — in če jih ni, jih naredijo. Branijo jih prodorni odvetniki. Poskušam se spomniti ene same zadruge, kooperative, startup podjetja, ki so jih ustanovili in za katere so dali denar, pa se razen nenavadnih medijev kot Nove24TV ne morem spomniti ničesar drugega.

Gledam skratka zadnjič prenos seje Odbora za obrambo na tej televiziji, govori poslanka SDS Eva Irgl. Zvok in slika se obupano lovita kot dva stara sprta zakonca. Mislim si, da v digitalni dobi niti popolni amaterji ne smemo izdelati slabe fotografije — kaj šele mojstri, ki so se lotili osvojiti slovenski medijski prostor.

Zlorabljen državljan

Mogoče je to kaj osebnega, ampak vedno se zalotim, kako globoko, intimno si želim, da bi kateri od večno jeznih, užaljenih in žaljivih nacionalnih demokratov rekel nekaj prijaznega, tvornega, spodbudnega, zdravilnega. Kot da bi si prestrašen in zlorabljen otrok želel, da bi bil nasilni oče vsaj enkrat z njim prijazen. Vzljubil bi ga do konca, mar ne?

Hm, nekaj novega: zlorabljen državljan. Si mislim, prava narodna patologija so vsi ti, ki se kar naprej vračajo v jame in grozijo s peklom vsem, ki mislijo s svojo glavo.

Recimo, da se pišem Kučan in sem sposoben enako kot tisti, ki se piše Janša. Oba sva potomca sodelujočih pri osamosvojitvi, izobražena, znava se obnašati tako za mizo pri kraljici Elizabeti kot s klošarji v parku pred ljubljanskim sodiščem. Ampak zakaj prav v tem ne vidimo prednosti? Špela Kučan, hči nekdanjega predsednika države Milana Kučana, bi imela v Ženevi odprtih veliko več strokovnih, političnih in družabnih vrat, kot pa če bi se pisala Preslica. Prav tako Črt Janša.

Mar res ne bomo nikoli razumeli? Pregnali in ubili so nam toliko elit, da zdaj to uspešno delamo sami — še preden elite res nastanejo. Čeprav vemo, da potrebujejo veliko let, desetletij, stoletij, ker se tudi same moralno krepijo ali propadajo. Pišemo ali kličemo strankarske prijatelje in somišljenike po svetu in ovajamo svoje, no, njihove, ne, tiste druge. V resnici pa svoje, slovenske.

Podpora Türku

Ali podpora Danilu Türku: izjava o Barbarinem rovu je bila nepotrebna, čeprav ni bila izrečena čisto tako, kot je bila kasneje interpretirana. Vendar je že tako, da nekateri politiki zlahka spremenijo kontekst. Pred časom sem napisal odgovor na poslansko vprašanje enega od opozicijskih poslancev. Toda ko sem kasneje del odgovora prebral na njegovem blogu, sem bog pomagaj ugotovil, da je informacijo iztrgal iz konteksta in ji dal čisto drugačen pomen.

Kljub temu je kandidatura za generalnega sekretarja OZN zgodovinska priložnost za Slovenca in Slovenijo. Nikomur ne bo padla krona z glave, če bo nacionalni interes postavil pred zdraharstvo in nehal ovajati zdaj tega, zdaj onega pred tujci.

Zato pravim: Je suis Špela Kučan, I am Danilo Türk.

Državo je potrebno reciklirati, da bo ljudstvo postalo narod, iz naroda pa nacija, ki si zasluži državo — ne pa samo, da jo ima in ne ve, kaj bi z njo. Podpreti je treba vsako Slovenko in Slovenca, ki lahko nekaj dosežeta, da bosta domovini, državi, naciji potem tudi vračala.

Nas pa najbolj prizadene, če bo moral Prevc skakati na neslovenskih smučeh. Ga je sploh kdo vprašal, kaj misli on sam? Morda pa mu je Fischer ponudil zanimivo nagrado in mu kratimo priložnost?

Elan smo zapravili že pred osamosvojitvijo s Kodrom & Co. Z odvodom denarja. Kam že? Za koga?

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE