Špela Šipek se obrača v grobu zaradi Tarče

9.4.2016 / 06:10 1 komentar
Ne moreš non-stop jebat SDS in potem pričakovat, da bo po možnosti Janša osebno pritekel pred kamere (razen k Možini).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Stanje na desnici je v Sloveniji problem, ki ga vidijo vsi razen SDS in Janeza Janše. Ne vidijo pa ga seveda vsi enako. Niti enako dobro.

Najslabše pa ga vidijo na TV Slovenija.

Četrtkovo Tarčo (7. 4. 2016) bi lahko v vsebinskem smislu mirno spregledali, če se ne bi ravno okrog oddaje same napletlo nekaj omembe vrednih paranovinarskih prismodarij.

Neverjetno, kakšni kmetje so tisti, ki skrbijo za vizualno podobo TVS! Ste si že kdaj natančno ogledali najavno špico za Tarčo? Prva podoba, ki jo zagledate ob spremljavi sintetične glasbe za dvigala, je kupček kokaina, ki ga kida roka z nekakšnim skalpelom, nakar slogan: “Šteje vsak drobec”.

Druga pa je kapalka, iz katere kane kapljica, in napis: “Razbistrite si pogled”.

Saj niso normalni!

No, so. Vizualna identiteta oddaje ustreza vprašljivosti vsebine.

Jasmina Jamnik je samo izpostava za urednike, ki so si takšno oddajo pač izmislili. — [Screenshot: TVS/Fokuspokus.]

Jasmina Jamnik

Ko je vodenje Tarče prevzela Jasmina Jamnik, so si na TVS izmislili promocijski blurb v tem smislu, da se bo morala kot ženska dokazati, da je kos tako zahtevni nalogi — in za to pokasirali nominacijo za najbolj seksistično izjavo.

No, prav. Ampak seksizem TVS — dejanski ali namišljeni — je lahko še hujši. Najbolj seksistično pri Tarči je, da je verjetno ne bi vodila Jasmina Jamnik, če ne bi bila mlada in lušna in blond. Drugih izstopajočih kvalitet za voditeljico pri njej ne vidim.

Je pa seveda res, da je ona samo izpostava za urednike, ki so si takšno oddajo pač izmislili.

SDS je pač taka

Za začetek, v četrtkovi Tarči ni bilo nikogar iz SDS. S tem je izgubila vso svojo potencialno relevantnost in zanimivost, če že ne tudi verodostojnost.

Dokler stranka obstaja, strankarska debata o desnici ni možna brez SDS. To seveda ne pomeni, da tudi desnica ni možna brez SDS. Toda z novinarskega stališča je pač tako, da bi SDS morala biti zraven.

Ko je SDS z nekakšnim kolektivnim sklepom sporočila TVS, da se noben njen član ne bo odzval vabilu v oddajo, bi takšno Tarčo lahko mirno stornirali. Stornirali v zamišljeni obliki, seveda, s soudeležbo aktivnih politikov z desnega pola: Ljudmile Novak (NSi), Aleša Hojsa (NSi “in SDS”, sicer perfidno podpisan kot VSO) in Marka Zidanška (SLS).

Agresivno prezirljiva PR strategija SDS, češ, z vami (in z njimi) pa se o tem res ne bomo pogovarjali, je po zdravi pameti zgrešena in nevljudna. Ampak kaj hočemo, taki pač so.

Je pa res, da ima bojkot oddaje vseeno neko logiko. Ne moreš non-stop jebat SDS, potem pa pričakovat, da bo kdorkoli iz stranke — po možnosti celo sam Janša — hvaležno pritekel pred kamere (razen k Možini).

BMT in drugi

Naprej.

Če prav razumem pisanje Reporterja, so Franceta Cukjatija povabili kot predsednika Zbora za Republiko, on pa je povabilo zavrnil kot član SDS in predlagal za gosta Boštjana M. Turka. Na TVS so se z njegovim predlogom očitno strinjali in BMT povabili. Povabilo pa so nazadnje preklicali, ko jim je uspelo prepričati Hojsa, da pride v oddajo.

Takšno vabljenje je totalno amatersko. Predstavljajte si, da bi delali guest listo za rojstni dan ali poroko in si premišljevali, ko bi nekdo odpovedal ali potrdil. Moj bog!

Zagotavljanje TVS, da Turka niso skenslali zato, ker bi bil za njihove pojme neprimeren, ne zveni najbolj verjetno. Vendar ni tragedija, da ga v oddaji ni bilo. Marsikdo nima dostopa na TVS. Tudi jaz ga nimam (več). Požar ga recimo sploh nikoli ni imel. Pa še kak nesrečnik bi se našel, ki ne zna selektivno držati jezika za zobmi.

Pa saj je vseeno. Vedno najdejo dovolj ljudi za v studio, če že ne točno tistih, ki jih hočejo, ali celo tistih, ki bi imeli kaj bolj relevantnega za povedat.

Demokratična desnica

V Tarči se je vse vrtelo okrog provokativne izjave Ljudmile Novak na mitingu istine Zbora za Rebubliko prejšnjo soboto: “Desnica mora biti bolj demokratična.” — in burnega odziva večinske pro-SDS množice z žvižgi in buji.

Kaj pa naj dajo v fokuspokus Tarče — in to s takšno zasedbo —, če ne to najbolj trivialno podrobnost, ki s svojo kverulantnostjo domnevno priteguje množice?

Nič novega ni, da je trivialne stvari treba obravnavati resno, resne pa trivialno. No, tega na TVS še niso vzeli.

Ljudmila Novak je izvedla dobro naštudirano PR pirueto. Ortodoksni SDS-ovci so ji seveda žvižgali, toda na drugi strani si je pridobila simpatije mnogih, premnogih, ki so občudujoče opazili njen domnevni pogum, da je prišla izzivat nekaj tisoč alfa samcev v njihov lastni brlog. S to izjavo je nedvomno še malo bolj distancirala NSi od SDS. 

Izjava je bila dejansko samo provokacija na licu mesta in nič drugega. V taktičnem, da ne rečem politološkem smislu pa je bila brezpredmetna.

Problem desnice ni nedemokratičnost. Ali tudi če je, koga to zanima, dokler je v opoziciji? In dokler je to njen notranji problem?

Problem desnice je nepopustljivost, neprepoznavnost, zgodovinomanija, maščevalnost, pomanjkanje alternativ drugim politikam — pa ne samo levim —, nepotrebna medsebojna konkurenčnost namesto zaveznikovanja (kar je navsezadnje dokazala Novakova na ZZR še bolj kot Janša). Problem desnice je SDS. Problem desnice je Janša himself.

No, karizmatičnega voditelja ali magari kult osebnosti naj zaradi mene kar imajo. Če bi ta človek znal kaj pametnejšega prodajati, bi jim šlo veliko bolje.

In obratno: če ne bi imeli njega, ne bi prodali niti tega, kar imajo zdaj…

Na nivoju Facebooka

Ne vsak teden, ampak Tarča je tipičen primer senzacionalizacijskega trenda na Televiziji Slovenija. O tem govorim, ko govorim o Eugeniji Carl. (V bistvu bi bila ona najprimernejša voditeljica Tarče.) Teme, ki jih sugerirajo in jim poskušajo priti do dna z marsikdaj vprašljivimi gosti — kot ta četrtek z Angelco Likovič, ki je vsemu skupaj dala perverzen reality touch —, obravnavajo tako, kot da gre za politično intelektualiziranje za v Slovenske novice ali Svet24. Ne voditeljica ne koncept oddaje ne stimulirata gostov, da bi kaj pametnega povedali, če niso ravno talentirani za soundbite. Kar večinoma niso.

Najhuje pa je med oddajo gledati komentarje anonimnih uporabnikov MMC. TVS se ponižuje na raven Facebooka. Povprečen gledalec tega najbrž ne vidi, tako kot tiste koke na začetku.

Ampak poln kufer imam tega, da delajo oddaje za tiste, ki gledajo površno in hodijo vmes na WC.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE