Razkritje Panama Papersov ne bo spremenilo nič

4.4.2016 / 16:18 2 komentarja
Morali bi prepovedati transakcije na račune v davčne oaze ali jih vsaj 95-% obdavčiti. Toda tega filma ne bomo videli.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Globalno razkritje mehanizmov skrivanja denarja v davčnih oazah, imenovano Panama Papers, ki ga za Slovenijo ekskluzivno pokriva Delo, je hvalevredno dejanje. Vendar pri tem razkritju Panama Papers ne gre za nič revolucionarno novega oziroma za kaj takega, kar ne bi bilo že znano.

Obseg denarja, skritega v davčnih oazah, je lani razkril ekonomist Gabriel Zucman v knjigi The Hidden Wealth of Nations. Zucman je obseg denarja, skritega v davčnih oazah, ocenil na 7.600 milijard dolarjev.

Pred Zucmanom pa so ocene podali še nekateri drugi. Pred dvema letoma smo že imeli podobno razkritje, imenovano Offshore Leaks. Panama Papers, sicer neprimerno bolj obsežno razkritje po količini dokumentacije, pa kljub temu daje nov vpogled v mehanizme skrivanja denarja s pomočjo podjetij lupin v davčnih oazah, ki jih je ustanovila odvetniška pisarna, kamor velike banke nakazujejo denar svojim velikim klientom.

Name of the game

Toda po tem razkritju se ne bo zgodilo nič dramatičnega. Politiki in poslovneži bodo noč ali dve malo slabše spali, morda bo kak politik odstopil. Islandski premier naj bi imel danes [v ponedeljek, 4. aprila] glasovanje o nezaupnici.

(Update: Islandski premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson je v danes popoldan [v torek, 5. aprila] predlagal predsedniku Ólafurju Ragnarju Grímssonu, naj zaradi njegove vpletenosti v afero Panama Papers razpusti parlament in razpiše volitve.)

Države oziroma njihovi pristojni organi že zelo dolgo vedo za nekajtisoč milijard dolarjev, skritih v davčnih oazah, vendar proti temu nič ne ukrenejo. Zakaj? Ker je skrivanje denarja najbogatejših komitentov za največje banke velik posel, s katerim dobro služijo. Banke in bogataši so namreč tisti, ki večinoma postavljajo vlade v razvitih državah (s financiranjem kampanj) in dajejo podkupnine politikom in ljudem v njihovih krogih. Zakaj bi torej vlade razvitih držav želele ta sistem porušiti, če pa gre za “name of the game“?

Kot je razkril LuxLeaks, obstaja celo (skoraj) povsem legalen način skrivanja davkov velikih korporacij, pa proti akterjem niso ukrepali. Tudi raziskava ni bila sprožena. Obtožen je bil le žvižgač, ki je to razkril. Tako deluje ta svet. Zelo bogatim se nič ne zgodi.

Če bi res hoteli nekaj spremeniti glede skrivanja denarja v davčnih oazah, bi ob popolnem razkritju klientov nacionalnim davčnim uradom morali bodisi prepovedati vse bančne transakcije na račune v davčne oaze ali pa jih vsaj 95-% obdavčiti.

Tega filma pa seveda ne bomo videli. Iz razlogov, navedenih v drugem odstavku.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v ponedeljek, 4. aprila, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Razkritje “Panama papers” (na žalost) ne bo spremenilo ničesar. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE