Janše niti bog ne more več rešiti

27.3.2016 / 06:08 8 komentarjev
Tvit o prostitutkah ni žaljiv zapis moškega o ženski ali dveh. Je žaljiv zapis moškega proti vsakomur, ki mu ni po meri.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zelo preprosto: več ko dela vodilna koalicija napak pri vodenju države, manj je treba opoziciji delati, da ji rastejo ratingi priljubljenosti.

Pa to ne velja samo za Slovenijo. Gre za zelo preprosto zakonitost politične igre, ki velja za vsa družbena okolja — no, izvzemši absolutistične vladavine.

Glede na dogajanje v naši državi bi opozicija z nekaj dobro domišljenimi akcijami in solidno pripravljenimi volilnimi strategijami lahko precej mirno pričakovala naslednje parlamentarne volitve.

Toda tako očitno ne misli vodja največje opozicijske stranke, ki se je s tvitom leta dokončno poslovil od mlajših volivk. Tudi kakšna pripadnica starejše generacije njegovih “vernic” od sredine tega tedna naprej dvomi v njegovo sveto glorijo. Tudi dostojanstveni, zaščitniški, pošteni, res pravi moški bi mu morali obrniti hrbet.

Slovenija ni Amerika

Še več. Predsednik največje opozicijske stranke si je tokrat sodil sam in s tem dokončno zapečatil svojo politično usodo. Mogoče ga je zanesla Trumpova politična drža? Ga je spodbudil njegov ton govorjenja in primitivno, pljuvaško izrazoslovje, ki žali in odkrito sovraži? Bolj ko se Trump spušča v nizkotnost besedičenja, več ima pristašev.

Toda predsednik naše največje opozicijske stranke zaradi tega zapisa nikoli več ne bo predsednik vlade. Saj nismo Amerika!

Brez božje milosti

Na prihodnjih političnih soočenjih bo dovolj že to, da bo eden od njegovih konkurentov vsakokrat omenil ta tvit. Zanimivo bi bilo gledati grafe priljubljenosti prav tisti hip skozi online glasovanje. Če so nekateri slovenski politični kandidati v preteklosti izgubljali volitve zato, ker so povedali premalo — recimo o premoženju oz. lastništvu ali če so molčali o plači —, je Janša povedal preveč. Svoj značaj je razkril do zadnje dušne molekule. Tega razkritja tudi bog ne reši več.

Pomembno je, kdo ne reče nič

Ne čudi me, kdo vse izraža ogorčenje in nestrinjanje s takšnimi sporočili. Zelo pa me čudi, kdo vse na ta zapis ne reče nič.

Oče naroda bi moral takšno ravnanje takoj in ostro obsoditi. Pri vrednotah smo tako ali tako že zdavnaj izgubili kompas — predsednik pa je ob tem ponovno zamudil priložnost, da ga vsaj malo naravna.

Prav tako bi to moral nemudoma okvalificirati vrhovni dušni pastir v Sloveniji in njegovi cerkveni možje pri predvelikonočnih mašah.

Svojo ognjevito naravo pa bi moral končno pokazati tudi predsednik parlamenta, v katerem sedi tudi predsednik te stranke in zastopa dobršen del naše populacije. Pa nič.

Notranja klima je na psu

Seveda, od srede je minilo že nekaj dni. Sporni, žaljivi, bedno primitivni zapis je stara novica. Povozil ga je čas, povozile so ga druge novice.

Bi bilo pa za dobro naše notranje slovenske klime, zaradi našega medsebojnega spoštovanja, zaradi naše samozavesti, ki je v kruljavem stanju, pa tudi zaradi obsojenosti na sobivanje v tem majhnem prostoru, kritiko takšnega ravnanja nacionalno obsoditi. Zato, da se kultura našega nacionalnega dialoga ponovno dvigne na civilizirano in človeka vredno raven. Zato, da si kot sodržavljani, sodelavci, sosedje, partnerji — ali pa tudi nič od tega — izkažemo spoštovanje. Zato, da se ne bomo pobijali, če se ne strinjamo.

Sporni tvit v resnici ni žaljiv zapis moškega o neki ženski ali dveh. Je žaljiv zapis moškega proti vsakomur, ki mu ni po meri.

Kje ste torej viralci, ki zmorete in znate v spletnih skupnostih zbobnati skupaj ljudi in jih vprašati o stališču, pobirati podpise in glas ljudstva, ko gre za vašo stvar? Naredite nekaj še za našo! Skupno.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v soboto, 26. marca, na avtoričini spletni strani KaKa — Kako komuniciramo? pod naslovom Pomembno je, kdo ne reče nič. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE