V petek bo moj dan: svetovni dan spanja

17.3.2016 / 06:10 2 komentarja
Najpomembnejša je atmosfera. Greste spat jezni? Razočarani? Utrujeni? Sami ali v paru? Mene najbolj uspava dober seks.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V petek je svetovni dan spanja. Krasno! Škoda da to ni uradno priznan praznik, ne?  Pravijo, da bi človek moral na dan spati vsaj 6 do 8 ur. Kvaliteten spanec pomeni neprekinjen, globok spanec brez premetavanja in prebujanja. Kako vam gre v tem oziru?

Rada spim. Idealno potrebujem devet ur, ampak lahko funkcioniram tudi s petimi — ali pa (kakšen luksuz) na dvanajstih. Ko zaspim, lahko mimo mene vozijo tanki, pa se ne bom prebudila.

Tako spi tudi moj dedek. Res pa je, da on velikokrat zbudi babico z intenzivnim smrčanjem, ki mu občasno doda še vzklikanje in jodlanje. (Ne sprašujte.) Poskusil je že z raznimi kapljicami, obliži, nalepkami, vzglavniki… — pa nič ni pomaga.

Moj bivši je imel podoben smrčalni problem — čeprav brez jodlanja — in tudi njemu ni nič pomagalo. Tako sem se ga pač morala znebiti. Človek enostavno ne more preživeti pol življenja — ki bi ga sicer prespal — v obupu zaradi medvedjega renčanja, ki prihaja iz neznanih votlin tuje glave kakih 20 cm stran od tvoje.

Moja Meda ostaja

Seveda to ni bil najin edini problem, vendar ni bil zanemarljiv. Nekateri pari se težave lotijo tako, da si omislijo ločene spalnice. Ženske, ki ponoči ne morejo biti ločene od svojih dragih, pa si omislijo čepke za ušesa. Vkjučno z mojo potrpežljivo babico.

No, jaz sovražim čepke za ušesa in podobne pripravke. Tudi slušalke s tistimi silikonskimi vstavki za v uho mi povzročajo glavobol. Tako da nama res ni bilo pomoči…

Moški se menjajo, samo Meda — moj medvedek — ostaja.

Druga stvar, ki lahko usodno vpliva na kvaliteto spanca, je širša okolica. Super je, če živite nekje v naravi, kjer vas prebujajo ptiči in sončni žarki, ne pa policijske sirene, pasji lajež in vpitje primitivnih sosedov.

Mene je v študijskih časih, ko smo živeli v dvojčku s tankimi stenami kar lep čas prebujala obupna cheap shit tehno glasba soseda, ki je na vsak način hotel postati DJ. S koncem adolescence se je to nehalo. Potem je naštepal otroke in zdaj hrup povzročajo oni. Kadar pridem na obisk, še nekako zdržim, pogosto pa grem itak spat tako pozno, da potem globok spanec traja dlje in mi uspe zamuditi večino nadležnih dražljajev.

Vzmetnica in vzglavnik

Kvaliteta vzmetnice in vzglavnika igrata odločilno vlogo. Ne prenesem tistih obupnih jogijev iz 2. svetove vojne, ki zacvilijo vsakič, ko se premakneš za ped, pa še kovinske žičke te dregnejo v rebra. Prisegam na spominsko peno, ki se prilagodi še tako čudnim telesom. Preverjeno dobro uspeva tudi v okoliščinah, ko na eni zofi spita dva zelo različno težka človeka.

Še bolj od vzmetnice je pomemben vzglavnik. Gosje perje naj kar ostane na goskah. Moj povšter pa naj bo nagačen z anatomsko peno.

Najhujši so tisti nizkocenovni približki blazin, ki se ponavadi nahajajo v hostlih. Tisti, saj veste, v katerih se vsebina — kakršnakoli že — tako zoprno nakupčka, da imate občutek, da spite na reliefnem travniku vsakič, ko za centimeter premaknete uho. Če naletim na takšno tegobo, se držim načela: bolje brez ustrezne višine kot pa na tisti mučilni napravi.

Temperatura in pižama

Pomembna je tudi temperatura v sobi. Moja babi in dedek prisegata na mrzlo spalnico — tako mrzlo, da se je podnevi izogibata. Ampak za spanje naj bi bila super, saj utrjuje telo in duha.

Osebno imam rada toplo sobo, ampak ne prevročo. Eden od najbolj zoprnih občutkov, ki jih poznam, je ta, da se zbudiš s povsem suhimi usti in v sobi še rože trepetajo v zadnjih vzdihljajih za kisikom. Eden najboljših pa je, ko ležeš v svežo posteljo in iztegneš noge in je prostor na rjuhi še hrustljavo svež in mrzel — ko se s prsti sprehodiš po njem, pa postane domač.

Spanje je seveda odvisno tudi od tega, v čem greš spat. Jaz imam kar nekaj pižam za različne priložnosti. Največ smeha vedno požanje plišast pinki pikčast kombinezon za hudo zimo. Nikoli ne bom prebolela, da so me punce prisilile, da sem v njem paradirala po Ljubljani na lastni dekliščini. Mater, je bilo vroče!

Sanje

Od spanja so odvisne tudi sanje. Zadnjič sem bila tako vesela, da sem prvič v sanjah letela! Pogosto imam najbolj možne čudaške epizode, tik preden se zbudim. Iz neznanega razloga v mojih sanjah zadnje čase nastopajo ljudje iz osnovne šole, dogajajo pa se v nenavadnih toaletnih prostorih.

Zadnjič sem se na plaži umaknila v umetno zgrajen WC, ki je bil hkrati votlina kot zavetje pred plimo. Ko je potegnilo vodo, pa je naplavila drek in ledene kocke?!

Ne rabim Freuda, da mi pove, kaj pomeni sanjati o izločkih. Ni mi pa jasno, kakšno vlogo so igrali znanci iz osnovne šole.

Atmosfera

Najbolj pomembna je seveda posteljna atmosfera. Ste legli jezni? Razočarani? Utrujeni? Sami ali v paru? In kaj vas čaka v postelji, preden zaspite?

Mene najbolj uspava — kot večino, najbrž — dober seks. Ali kapljica kamiličnega parfuma na zatilje. Domači metin čaj z medom in limono. V posteljo rada ležem tudi z dobro knjigo, samo da ima ta včasih obraten učinek in je nočem odložiti, dokler ne preberem vsega do konca, kar se potem pozna pri učinkovitosti naslednji dan… — no, naslednji popoldan.

Upam, da boste danes sladko spali.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE